O şansă în plus spre o viaţă activă – este cadoul oferit de membrii Fundaţiei Motivation România, timişorenilor cu probleme locomotorii, prin donaţia de scaune rulante, adaptate nevoilor acestora.
Un număr de 11 echipamente complete au fost oferite în cadrul seminarului care s-a desfăşurat vineri şi care a avut ca temă „Abilităţi de viaţă independentă pentru utilizatorii de scaune rulante”, organizat în cadrul proiectului „Roţile Schimbării merg mai departe”, finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională, USAID. Prin acest eveniment, Fundaţia Motivation România încearcă să încurajeze persoanele cu dizabilităţi, utilizatori ai scaunelor rulante, să participe la diverse activităţi sportive, culturale şi recreative.
În acest scop, participanţii la seminar au primit echipamente de mobilitate personalizate, care îi vor ajuta să fie independenţi, să iasă din case şi să devină membri activi în comunitatea din care fac parte. Fiecare scaun rulant a fost adaptat de specialişti în conformitate cu diagnosticul şi abilităţile utilizatorului, respectând principiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Utilizatorii acestora au fost şi instruiți pentru folosirea lor de specialiştii din echipa Motivation Timişoara, precum şi de kinetoterapeuţi.
„Observ că am mobilitate mai mare și acum pot să mă întorc ușor pe loc. Eu stau la casă și spațiul este limitat și mă deplasam destul de greu. Acum cred că o să mă deplasez mult mai repede. Scaunul este simplu de manevrat”, a declarat Guy Nicolae, beneficiarul unui scaun rulant.
Totodată, în cadrul seminarului au fost discutate teme legate de prevenirea complicaţiilor medicale asociate dizabilităţii şi s-au făcut demonstraţii de manevrare a scaunului rulant. Cei care-şi petrec viaţa într-un astfel de scaun au probleme atunci când urcă scările, pentru că nu întotdeauna au parte, din păcate, de rampe. Iar două-trei scări sunt forate greu de urcat în scaunul rulant şi aproape imposibil de parcurs fără ajutor.
Cei care se confruntă zi de zi cu această problemă au spus că treptele rotunjite la capăt sunt mai greu de coborât şi de urcat, deoarece alunecă cauciucul roţii scaunului, în timp ce treptele cu muchii drepte sunt mai uşor de parcurs, deoarece oferă o anumită stabilitate. Seminarul marchează încheierea proiectului, care a avut drept scop reducerea numărului de utilizatori de scaune rulante imobilizaţi la domiciliu.
Până la sfârşitul lunii martie, în cadrul proiectului au fost livrate 1.417 scaune rulante. Harta accesibilităţii este disponibilă pe www.accesibil.org.
Citiți principiile noastre de moderare aici!