Exponatul este prezentat de Compartimentul Arte Vizuale, colecția de grafică, al Muzeului Național al Banatului.
Pictor emblematic pentru Timișoara, unde s-a stabilit în anul 1901, Ferenczy József a rămas în memoria locului prin portretele unor personalități, peisajele din Italia și Banat, alături de scenele cu portul popular Matyó din Mezőkövesd.
Cartea poștală ce reprezintă exponatul lunii decembrie este realizată în acuarelă și tuș și a fost trimisă din München în data de 31 martie 1901 de pictorul Ferenczy József soției sale, Emilia, fiica fotografului Divald Károly din Eperjes (Prešov, Slovacia).
„Lucrarea de grafică a intrat în anul 2020 în patrimoniul Muzeului Național al Banatului prin donația doamnei Annemarie Podlipny-Hehn, istoric de artă și muzeograf în Muzeul Banatului în perioada 1964-1992. Donația cuprinde lucrări de grafică, cărți poștale, fotografii de epocă, clișee pe sticlă și documente, reprezentând o mărturie despre creația pictorului Ferenczy József, artist cu studii la Budapesta, München și Paris (Academia Julian). Un document prețios este pliantul „exposiției lăsământare a artistului pictor Josif Ferenczy”, organizată în Timișoara de Societatea Arany János în perioada 31 ianuarie – 14 februarie 1926. Pliantul trilingv de 8 pagini, publicat în limbile română, maghiară și germană de tipografia Hunyadi din Timișoara, reprezintă un document de valoare excepțională pentru studierea lucrărilor lui Ferenczy József, alături de catalogul publicat de Muzeul Banatului din Timișoara în anul 1973 cu ocazia unei expoziții retrospective”, a transmis Marius Cornea, muzeograf al Muzeului Național al Banatului.
Toate documentele și lucrările de grafică donate Muzeului Național al Banatului au fost reproduse în catalogul Ferenczy József, publicat de doamna Annemarie Podlipny-Hehn în anul 2018.
Citiți principiile noastre de moderare aici!