Consilierii locali trebuie să aprobe în sfârșit indicatorii tehnico-economici pentru repararea scenei. Acoperișul acesteia a fost distrus de furtuna din septembrie 2017, iar primăria încă n-a reușit să-l repare, cea mai gravă consecință fiind anularea ediției de anul trecut a Festivalului de Operă și Operetă. Anul acesta, festivalul a avut loc în Piața Victoriei, dar pe scena nesigură din Rozelor au urcat totuși, la cererea primăriei, ansambluri din zeci de țări, în cadrul Festivalului Inimilor.
În martie 2019, primăria a plătit o expertiză pentru scena ridicată încă din 2004, realizată de firma SC Dower Construct SRL din Arad. Documentația scoate la iveală detalii incredibile despre modul în care s-a realizat acea construcție din Parcul Rozelor.
„Nu există proiect autorizat și verificat de către un verificator autorizat, nici măcar însușit de către proiectant prin semnare și ștampilare, ci numai un proiect de arhitectură și rezistență de casă, parte desenată a SC Pro Wasser AT SA cu structura de rezistență a copertinei și a SC MG Building Design SRL, pentru partea de arhitectură. Acoperirea scenei s-a făcut cu prelată prinsă (…) și care, ca urmare a vântului din 17 septembrie 2017, s-a rupt. Ruperea s-a datorat eforturilor excepționale date de acțiunea vântului, dar și de prinderea deficitară a prelatei în anumite porțiuni, coroborat cu conceptul arhitectural al acoperișului”, se arată în expertiză, documentația arătând și faptul că s-au folosit „materiale de calitate îndoielnică”. Mai mult, cum nu s-a făcut întreținere periodică, structura s-a umplut de rugină, iar scena a devenit una nesigură.
Detalii, AICI!
Iată că la câteva luni de la apariția expertizei, se fac în cele din urmă primii pași. Consilierii locali sunt puși să aprobe „indicatorii tehnico-economici faza DALI și descrierea sumară a investiției privind obiectul «DALI reabilitare (structuri metalice în arce pentru spații culturale) – scenă (pentru spectacole cu învelitoare din membrană impermeabilă) – Parcul Rozelor»”.
„Acoperișul scenei din Parcul Rozelor a suferit avarii semnificative ca urmare a furtunii din data de 17 septembrie 2017. Viteza vântului a fost de 148 km/h în rafală, de altfel fiind declarat cod portocaliu de furtună. Suprapunerea acestui eveniment cu faptul că perioada de exploatare a membranei era cu peste 50% din timp depășită a avut ca efect distrugerea integrală a acesteia. (…) Conform expertizei tehnice nr. 22/2019, realizate de SC Dower Construct SRL, au fost constatate: prinderea deficitară a prelatei în zona arcelor A-C, ce a condus la ruperea acesteia, calitatea necorespunzătoare a materialului din care au fost confecționate de la arcul A, ceea ce a condus la străpungerea arcelor (ruginire), vopsire, calitatea vopselei au fost deficitare și nu s-a efectuat mentenanța periodică”, se arată în documentația întocmită de funcționarii din PMT.
DALI – Documentația de Avizare a Lucrărilor de intervenții trebuie să stabilească cea mai bună soluție pentru reparația și întreținerea scenei și a fost realizată de specialiști de la Universitatea Politehnica. Ei spun că e nevoie de lucrări de reabilitare a arcelor structurii metalice, dar și de înlocuirea învelitoarei din membrană.
„Intervențiile propun intervenția punctuală a structurii de rezistență, respectiv în zona arcului A, pe cheia de boltă, prin execuția la fața locului de înlocuiri de elemente ale arcului. Înlocuiri ale elementelor de tensionare (șuruburi și tiranți), cabluri. Modificare soluție de închidere în spatele scenei prin scăderea presiunii pe întreaga învelitoare, având în vedere forma sa. Soluția propusă prin ridicarea stâlpilor spate va permite curgerea fluentă a aerului și evitarea măririi presiunii pe întreaga suprafață, fapt care va conduce la scăderea tensiunii în membrană. Pentru evitarea formării condensului a fost propusă modificarea prinderii corpurilor de iluminat, prin coborârea nivelului acestora față de arc”, mai scrie în referatul proiectului de hotărâre.
Lucrarea este estimată la 636.650 lei cu TVA, echivalentul a puțin peste 133.000 de euro, din care pentru construcții și montaj s-ar plăti 595.000 lei cu TVA. După aprobarea documentației se trece la faza de proiect tehnic, astfel că probabil abia la anul vom putea vorbi despre un șantier acolo.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XSperam sa o vedem! nu doar promisiuni! Ar fi cazul sa faceti acolo ceva frumos!
In sfarsit! Poate era mai importanta (si mai ieftina) decat renovarea Parcului Alpinet.
Cam scump dar trebuie renovata neapărat.
“Mai mult, cum nu s-a făcut întreținere periodică, structura s-a umplut de rugină, iar scena a devenit una nesigură.”
Asta este tipic pentru Timisoara, incepand cu balustrazile podurilor, stalpii metalici din oras la baza carora balteste apa, pasarela de la gara, si terminand cu gardurile de pe langa liniile de tramvai, etc.
sa-ti dea dumniezo dragutu numa “sanatate”, robulache!
Bani neneaca….pentru capuse…
Asta ca sa stiti de ce o sa va creasca impozitele in viitor.
Pentru ca taceti cand sunteti tzepuiti…
dupa ce a tocat 2 milioane de euro pe mascarada din parcul central sa vedem ce va iesi aici din mintea tractoristului cu abilitati de arhitect. inginer constructor, peisagist, critic de arta, trubadur, profesor care isi povesteste vacantele la cursuri, adica de toate dar nimic
Ca de obicei, nu este tras la raspundere nimeni. Marca ROBU.
Cata promptitudine.. exemplara..
Mai mare rusinea, trebuie 3 ani sa inlocuiesti o copertina!
Doar atat?
Cu 130.000 de euro poti construi o vila cu etaj , nu o copertina si un cadru metalic