Vicepreședintele CJ Timiș Cristian Moș a făcut o vizită pe șantierul de la Conacul Mocioni, unde a fost martorul descoperirii mai multor schelete vechi de peste 800 de ani. Totuși, acest lucru nu împiedică lucrările de la fața locului.
„În această după-amiază (vineri – n.r.) am făcut o mică excursie până la șantierul de la Conacul Mocioni, unde echipa coordonată de Prof. Univ. Dr. Arheolog Florin Drașovean lucrează intens după ce au descoperit mai multe schelete care au peste 800 de ani. Această descoperire arheologică nu o să întârzie planul execuției lucrărilor de reabilitarea a conacului care are mai mult de 200 de ani, iar scheletele vor ajunge la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj”, transmite Cristian Moș.
Foto: Facebook / Cristian Moș
Consiliul Județean Timiș este promotorul proiectului „Reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea Conacului Mocioni din Foeni, Județul Timiș”, în parteneriat cu Institutul Intercultural Timișoara și North Consulting ehf. din Islanda. Aici se fac lucrări de reabilitare, dar și activități pentru revitalizarea obiectivului turistic.
În 17 decembrie 2021 a fost semnat contractul pentru lucrările de proiectare și execuție, între CJ Timiș (beneficiarul proiectului) și Asocierea T.T.&CO SOLARIA GRUP SRL (lider) – EURAS SRL – GRAPHIC SPACE SRL. Ridicându-se la o valoare totală de 16.969.459,77 lei (aproape 3,5 milioane de euro), proiectul va fi gata până în a doua parte a anului 2023, estimează autoritățile.
Proiectul de reabilitare este finanțat din Granturile SEE 2014 – 2021, ca urmare a includerii conacului pe lista de rezervă a programului RO-CULTURA în 2020. Granturile SEE reprezintă contribuția financiară acordată de Norvegia, Islanda și Liechtenstein pentru reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și însumează 85% din valoarea finanțării nerambursabile, adică 8.092.850,017 lei. Restul de 15% nerambursabili vin de la bugetul național, însemnând aproximativ 1,4 milioane de lei.
Ridicat în 1750 de arhitectul Mór Kallinapentru, a servit ca reședință familiei Mocioni. Conacul din Foeni a fost folosit în timpul regimului ceaușist ca baie comunală, grădiniță, depozit pentru erbicide și pesticide, sală de sport și sifonărie. După 1990, a găzduit o discotecă.
În prezent, servește administrației locale cu rolul de cămin cultural, rol care va fi sistat, cel puțin temporar, de-a lungul derulării lucrărilor de reabilitare, refuncționalizare și revitalizare, transmit reprezentanții CJ Timiș. Rolul de ambasador al proiectul i-a fost dat baronului Michael de Styrcea, fiul adoptiv al ultimului descendent pe linie masculină al familiei Mocioni, Antoniu Mocioni de Foen.
Transformările monumentului istoric
La finalul lucrărilor, conacul va avea un hol de onoare, o cafenea culturală/de suveniruri, un spațiu muzeal, un salon de primire multifuncțional, o bibliotecă și sală pentru spectacole. Pe durata reconsolidării se vor face astfel lucrări de curățare și retencuire a pereților. Se vor pune ferestre noi din lemn stratificat cu geam termoizolant, se vor reface tavanele, se vor restaura tâmplăriile, pardoselile, iar în exterior va fi refăcută tencuiala, păstrând detaliile arhitecturale, imobilul fiind în stare de degradare.
Accesul la parter și la demisol se va face prin trei intrări/ieșiri diferite, iar scara interioară a conacului va fi reconstruită.
Pe aceeași temă:
În vizită la Conacul Mocioni. Va intra în circuitul turistic al județului Timiș în 2024
Citiți principiile noastre de moderare aici!