Este momentul ca activitatea FNGCIMM să se reorienteze spre scopul pentru care a fost gândită inițial instituția, adică susținerea dezvoltării mediului de afaceri, a declarat miercuri, la Timișoara, Alexandru Petrescu, directorul Fondului. În obiectul de activitate al instituției a fost inclus în ultimii ani și programul Prima Casă, acesta și-a atins scopul inițial pentru care a fost conceput, deblocarea creditării, mai spune acesta.
„Prima casă e unul dintre programele guvernamentale cele mai de succes derulate în ultimii ani. Dar, în perioada următoare, activitatea Fondului va fi de a recentra preocuparea pe antreprenori. Programul Prima Casă continuă, în acest an are o alocare de 2 miliarde de lei, mai puțin decât cele 3 miliarde din 2016, respectiv 2,5 miliarde în 2017. În următorii ani strategia rămâne la fel. Au fost 240.000 de scrisori de garanție emise, în Timiș sunt 13.000 de garanții emise, în valoare medie de 42.000 de euro. Timișul a avut o valoare medie a garanțiilor mult mai mare decât în alte județe din regiune. În total, regiunea Vest a avut alocări de 740 de milioane de euro, adică 7% din totalul fondurilor alocate”, a declarat Alexandru Petrescu.
Deși există o scădere a fondurilor alocate, programul continuă. Oficialii Fondului spun că o scădere este normală, programul și-a atins ținta inițială, de deblocare a creditării bancare pe sectorul imobiliar, iar acum deja există destul de multe alternative de finanțare, ceea ce face ca Prima Casă să nu mai fie absolut necesară.
„Programul repornește în a doua jumătate a lui februarie, dar va fi diferit anul acesta. Se dorește creșterea gradul de adoptare a programului de către populație. Va avea Loc o simplificare și se va modifica livrare fondurilor în cadrul programului. Alocarea este de 2 miliarde către bănci. A fost o alocare inițială, dar programul a fost schimbat pentru a stimula băncile să folosească banii, urmează o nouă alocare în vară și restul la finalul anului, distribuirea a fost gândită special pentru a se putea aloca toți banii. Băncile performante vor primi bani suplimentar, pentru a nu rămâne fonduri nealocate. Din experiența de până acum am observat că au existat întârzieri în trecut cu dosarele, am încercat să vedem de ce. Au fost probleme cu calitatea documentației primite de la bănci, ofițerul de credite nu era destul de exact, nu erau destul de bune datele colectate. Scopul inițial al programului, din 2009 a fost atins, acum sunt și programe alternative de finanțare. Am reușit să deblocăm creditarea din sistemul bancar. Acum se va eficientiza activitatea, va avea loc introducerea digitalizării în evaluare, aceasta va asigura o legătură mai bună cu băncile, o automatizare a pașilor de evaluare, cu intervenția minimă a factorului uman. Procedura se va referi la încărcarea, analiza documentelor și informarea beneficiarului”, a mai declarat Petrescu.
Șeful FNGCIMM a vorbit și despre un program care a fost aproape în totalitate lipsit de succes, este vorba despre Prima Mașină. Alexandru Petrescu spune că își dorește o reorientare a garantării, dinspre autoturismele clasice, domeniu unde există extrem de multe alternative de finanțare, spre autoturismele hibride și electrice.
„Speram ca programul să aibă o mai mare anvergură. Am fost în o analiză a serviciilor pe care le derulăm, ce trebuie îmbunătățit, la ce renunțăm și cum să folosim alocările. Am făcut deja o scrisoare la Ministerul Finanțelor, momentan inițiativa e într-o fază incipientă, aș dori să îndreptăm Prima Mașină spre spre autoturismele de tip hibrid și electric”, a mai declarat șeful Fondului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!