O lună de artă contemporană românească. De asta au avut parte timișorenii care au trecut, în octombrie, pe la Art Encounters. Prima ediție a evenimentului se va încheia pe 31 octombrie, dar iubitorii de frumos din orașul de pe Bega mai au încă o mulțime de motive pentru a vizita expozițiile Art Encounters.
Spre exemplu timișorenii vor putea să admire, în premieră, schița originală a Coloanei Infinite, desenată de Brâncuși. Aceasta este expusă la Muzeul de Artă din Timișoara (Palatul Baroc) și poate fi privită de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10 – 18.
„Prima schiță a Coloanei Infinite desenată de Constantin Brâncuși e arătată în public pentru prima dată la Timișoara în cadrul Art Encounters, datorită generozității Soranei Georgescu-Gorjan care a împrumutat-o organizatorilor evenimentului în acest scop. Aceasta reprezintă reperul expoziției «Șiruri secvențiale» de la Muzeul de Artă unde toate exponatele fac referință la Coloana Infinită. Datând din august 1937, schița monumentului, împreună cu câteva siluete de plopi, este desenată în cerneală pe o fotografie reprezentând fundalul viitorului amplasament din Târgu-Jiu. În schiță, Coloana are cu trei elemente mai puțin decât în realitate, ea având rolul de a marca locul”, au transmis organizatorii.
Fotografia este de dimensiuni mici, respectiv 9X6 cm, și face parte din arhiva doamnei Sorana Georgescu-Gorjan, fiica inginerului Ștefan Georgescu-Gorjan, autorul concepției tehnice și coordonatorul construcției coloanei monumentale. Schița a fost dăruită inginerului, fiind păstrată în familie. Mai mult, Sorana Georgescu-Gorjan deține și corespondența dintre sculptor, care se afla la Paris, și inginer.
Schița originală nu a fost până acum expusă niciodată, deși a fost solicitată încă din anii 70 de către Ministerul Culturii.
„Schița, dăruită de către Brâncuși tatălui meu, a fost păstrată în familie cu sfințenie. Imaginea, mărită, a fost reprodusă de nenumărate ori. Fotografia cu schița nu a fost însă niciodată expusă în public. Evenimentele găzduite de Art Encounters reprezintă o premieră din acest punct de vedere”, a explicat Sorana Georgescu-Gorjan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!