Vineri, 7 decembrie, de la 18.00 va avea loc evenimentul de inaugurare a spațiului cultural alternativ și a mini-muzeului ce se află în clădirea școlii primare din satul Buzad, comuna Bogda. Inițiativa de transformare a școlii din Buzad aparține organizatorul acestui eveniment, Asociația DiezColectiv.
„Școala din Buzad a fost construită în 1913, prima generație de copii a învățat aici din 1922, iar din 1985 școala a fost închisă, din lipsa numărului minim de elevi, care astăzi urmează clasele primare în localitatea Charlottenburg, aflată la câțiva kilometri distanță. Spațiul școlii din Buzad a fost nefolosit timp de 33 de ani și a necesitat mai multe tipuri de lucrări de reparare și consolidare. Fiind vorba despre o casă veche în care nu a mai intrat nimeni ani buni, s-a început cu igienizarea spațiului ce cuprinde casa și grădina, apoi cu lucrări structurale la verandă și tavanul clădirii, lucrări de recondiționare a pereților clădirii, înlocuirea geamurilor, precum și recondiționarea scărilor și terasarea părții frontale a școlii. La finele proiectului, Asociația DiezColectiv s-a ocupat cu decorarea și dotarea spațiului în vederea expunerii obiectelor din cadrul muzeului”, ne transmit organizatorii.
Evenimentul de inaugurare a spațiului cultural alternativ și a mini-muzeului cuprinde: prezentarea către public, o expoziție de pictură, prezentarea oficială a foișorului multifuncțional construit în cadrul Festivalului Regio Earth, desfășurat în vara acestui an. Vor vorbi viceprimarul comunei Bogda, Iasmin Iovănuț, Ioan Dorel Ramcu, fostul învățător al școlii din Buzad, Vasile Aurel Toroc, autorul monografiei Buzadului și Cristian Philipp, organizator al evenimentului Electroruga.
Citiți principiile noastre de moderare aici!