La Liceul Bela Bartok din Timișoara, la clasele V-VIII, la prima oră, profesorul adună telefoanele, iar la ultima oră le distribuie înapoi elevilor. Unul dintre lucrurile pe care le-a observat imediat directoarea liceului? „Pauzele sunt mai gălăgioase”. Și acest lucru se întâmplă tocmai pentru că elevii mai au timp să facă și altceva în pauze în loc să stea cu ochii în telefon, „celularele” primindu-le înapoi la ieșirea de la cursuri.
„Avem un loc în cancelarie, sunt cutii speciale cu numele claselor, unde punem telefoanele mobile. Totul a venit ca o propunere, de la începutul anului. Am avut consultații cu părinții, au agreat acest lucru. Chiar dacă nu avem date concrete, din discuțiile avute cu colegii considerăm că este o inițiativă bună, care trebuie continuată. Am observat o serie de lucruri de când elevii nu mai intră cu telefoanele mobile la ore, iar unul dintre acestea este faptul că pauzele sunt mai gălăgioase. Acum ne preocupă cum putem să acordăm elevilor facilități să iasă în curte, să aibă locuri de recreație, pentru pauze, pentru că pauzele au devenit mai active – elevii vorbesc între ei”, a spus Erdei Ildiko, director al Liceului Bela Bartok Timișoara.
Sunt și ore în care telefoanele celulare sunt aduse la curs, în clasă, dacă profesorul se folosește de aceste dispozitive pentru a-și ține lecția.
„În orele în care colegii folosesc telefoanele, profesorul ia acea cutie cu telefoane, intră cu ele la ore și le folosește. Sunt aplicații pe care le folosesc, dar numărul acestor ore este mult mai mic. Există și această posibilitate”, mai spune Erdei Ildiko.
La Bela Bartok, cu tot cu preșcolarii, învață 600 de elevi, iar la ciclul gimnazial sunt în jur de 160.
Directoarea recunoaște că la început au fost niște temeri în legătură cu această prevedere de a interzice telefoanele mobile la cursuri, dar acestea s-au risipit între timp. Cum contactează părintele copilul dacă are vreo urgență?
„Dacă este vreo problemă, părintele sună secretariatul sau dirigintele”, spune directoarea…
Trimite articolul
XBravo !!!
Foarte buna initiativa celor de la Bela Bartok.
Asa elevi interactioneaza uni cu alti si socializeaza de-adevaratelea nu pe “retelele de socializare”
Ar tebui ca aceasta initiativa sa se aplice tuturor elevilor cand sunt la scoala.
Bravo !!!
Foarte buna initiativa celor de la Bela Bartok.
Asa elevi interactioneaza uni cu alti si socializeaza de-adevaratelea nu pe “retelele de socializare”
Ar tebui ca aceasta initiativa sa se aplice tuturor elevilor cand sunt la scoala.
Adevărată directoare se gândește la binele copiilor. Cred că nu este pusă în funcție politic.
Sunt mai multe școli in Timisoara, unde se intampla asta, de ex. la gen. 19, în clasa in care a învățat fiul meu pana anul trecut. Din pacate acum este la liceu si nu se mai intampla asta.
Asa se întâmplă și la Gen. 19, doar ca nu se lasă în cancelarie, ci într-un dulap în clasa, sub cheie. La sfârșitul orelor se predau copiilor!
O mica normalitate in atata anormal din zilele noastre! Bravo.
E un lucru bun …dar acolo oricum e dictatura…in pauze nu ii lasa pe copii afara din clădire în pauze si aici ma refer la liceeni…apa beau numai “borsec” si balul monocolor doar in sala lor de spectacole…deci??? E bn?eu zic ca totusi…sunt exagerati
F bine, o idee buna, care ar trebui aplicată peste tot.
50/50
Pe de-o parte ii pozitiv, pe cealalta daca ai o urgenta si ai profesori cretini nu poti suna, nu ii poti inregistra cand fac cacaturi (rar dar se intampla).
O masura pozitiva intr-un mediu normal fara profesori ce injura/bat copii si intelegatori cand copilu are nevoie de ceva.
KOMUNISM
În sfârșit o schimbare in bine in invatamant
Unii copii folosesc excesiv telefonul, inclusiv in scoli. Dar masurile de genul asta sunt ilegale Motive pentru care sunt ilegale : 1- discriminare pe baza de varsta. Regula se aplica elevilor din clasele 5-8, aprox 160 din ce se vede in articol. Celorlalti, adica clasele 1-4 si 9-12 nu li se aplica. In clasele respective pe durata orelor de curs, telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ”. Adica exact cum prevede regulamantul in art 197 : Ain. (2) “În timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor este interzisă utilizarea telefoanelor mobile; (..)Pe durata orelor de curs, telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate în sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ.”
Si in al doilea dand masurile de genul asta sunt ilegale pentru ca incalca dreptul de proprietate. Dreptul de a dispunde de proprietate. Limitarea dreptului de propietate se paote face doar prin lege. In nici un caz prin un regulament scolar. Cautati cazul Frantei. Exista lege in acest sens.
Bravo!
Așa copiii socializează verbal, față în față,nu pe rețelele de socializare gen că văd doar poze sau înregistrări audio sau video cu alți elevi. Așa copiii ies afară în timpul pauzei și se joacă și nu se joacă sau folosesc telefonul in timpul orelor