Ținând cont de ultima raportare a ratei pentru ultimele 14 zile în Timiș și de faptul că scenariul va fi stabilit în funcție de raportarea ratei în fiecare săptămână, în următoarele localități școala începe în scenariul roșu, adică doar elevii de clasele I – IV și preșcolarii merg fizic la școală, întrucât rata depășește pragul de 3 la mia de locuitori. Aceste localități sunt:
Timișoara – 3,80, Recaș – 7,47, Barna-4,61, Beba Veche-3,24, Bogda-3,90, Brestovăt – 3,44, Boldur-3,21, Bucovăț –3,92; Chevereșu Mare-3,08, Dudeștii Noi – 3,81, Dumbrăvița – 7,40; Ghiroda – 5,07; Giroc – 4,23; Gottlob-3,00, Jamu Mare-3,33, Livezile-5,26, Moravița – 3,61, Moșnița Nouă-5,81; Padureni-3,84, Parta-9,84; Peciu Nou – 3,69, Remetea Mare – 4,12, Sag- 6,74, Sânmihaiu Român – 3,34, Satchinez – 3,14, Teremia Mare-3,20.
Avem 4 localități care, conform informațiilor de la nivel național, ar trebui să fie în carantină peste pragul de 6 la mia de locuitori, iar orele să se desfășoare exclusiv online. Acestea sunt:
Recaș, Parța, Dumbrăvița și Șag. Autoritățile locale nu au transmis până la această dată nicio informație legată de carantinare.
Inspectorul școlar general al Timișului spune că ordinul comun de la Ministerul Educației autoritățile vor decide exact în care localități școala se va desfășura exclusiv online.
În scenariul galben se încadrează localitățile cu rata cuprinsă între 1 și 3 la mia delocuitori. Aici școala ar trebui să înceapă fizic cu preșcolarii, elevii de clasele I-IV și cei din clasele terminale de la gimnaziu și liceu. Prefectura Timiș transmite rata de infectare în județ de la pragul de 1,5 la 3 la mia de locuitori, astfel că printre localități se află:
Lugoj – 2,52, Buziaș-2,34, Deta-1,97, Gătaia-1,65, Jimbolia- 2,73, Sânnicolau Mare – 2,13, Banloc-2,26, Belint-2,38, Biled-1,93, Birda-1,90, Carpinis-1,90, Cenad-1,66, Coșteiu-2,02, Comlosu Mare-2,17, Curtea – 1,55, Denta-2,78, Găvojdia- 2,06, Ghizela-2,43, Giarmata-2,53, Giulvăz-1,84, Iecea Mare-2,04, Jebel-1,98, Lenauheim-2,97, Lovrin-2,67, Periam-2,98, Pesac-1,64, Pișchia -1,50, Săcălaz – 2,52, Sânandrei – 2,71, Sandra-1,92, Saravale-1,97, Sanpetru Mare-2,24, Topolovatu Mare-1,88, Tormac- 2,38, Voiteg-2,81.
În scenariul verde, care se aplică pentru localitățile cu rata de infectare până la 1 la mia de locuitori, toți elevii sunt așteptați de luni fizic la școală.
Vă reamintim că în Timiș, până în 28 ianuarie, atunci când a fost decalată cu 10 zile data de vaccinare pentru categoriile esențiale, doar 45,9% din profesorii timișeni s-au înscris la vaccinare, iar din acest procent doar 13% au fost vaccinați. Prin urmare, dintr-un total de 6.813 cadre didactice din județ, doar 408 sunt vaccinate până la acea dată: 68 de educatori, 106 învățători și 234 de profesori de gimnaziu și liceu.
Inspectorul școlar general al Timișului susține o conferință de presă miercuri, la ora 10.00.
UPDATE. Inspectorul școlar general: „Unitățile de învățământ sunt pregătite”
În urma unei simulări realizate de inspectorul școlar general al Timișului, după rata raportată în 1 februarie, 26 de localități din județ se încadrează în scenariul roșu, 45 galben și 28 în verde.
„Județul Timiș este în integritate roșu, dar asta nu înseamnă că fiecare localitate este în acest scenariu. Ne ghidăm după indicele de infectare locală. La nivelul județului sunt 26 localități cu roșu, 45 galben, 28 verde. Timișoara este pe roșu în această săptămână, dacă e roșu și la început de 8 februarie se aplică scenariul roșu. La Timișoara se află jumătate din populația școlară. Unitățile sunt pregătite cu stocuri de materiale, dezinfectanți, săpun lichid, tot ce este nevoie. IȘJ va achiziționa tot ce e nevoie și mai sunt stocuri din decembrie”, spune inspectoru lșcolar general Marin Popescu.
Debutul semestrului I se face conform deciziei IȘJ, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și DSP Timiș care se vor întâlni vineri sau sâmbătă.
Nicio unitate școlară din Timiș nu face teste rapide. Marin Popescu spune că din punctul acesta de vedere se vor lua măsuri, cât mai curând, alături de cei de la DSP Timiș. În județ sunt maximum 85 asistenți sanitari în școli, însă nu există un raport exact al lor.
Se așteaptă un ordin comun de la Ministerul Educației și Ministerul Sănătății care va stabili ce se întâmplă în cazurile excepționale, cum ar fi în cazul profesorilor care au boli cronice și nu se pot prezenta fizic la clasă, elevii depistați ulterior pozitiv sau cei care au în familie părinți sau bunici în grupele de risc.
Potrivit lui Marin Popescu, situația la zi a vaccinării cadrelor didactice în județ este următoarea: din 6.603 cadre didactice, 774 cadre auxiliare și 1.698 personal nedidactic, pe platformă s-au înscris 4.578 persoane, un procent de 56,9% dintre aceștia au fost programați, iar un procent de 27,63% dintre aceștia din urmă sunt vaccinați.
17.965 de preșcolari și 29.712 de elevi de ciclul primar sunt așteptați de luni în bănci, în Timiș. 5.997 profesori, din totalul de 6.813 din județ, vor participa la debutul semestrului I în județ. În cazul profesorilor cu boli cronice, școlile vor putea adapta orarul în funcție de aceștia.
Trimite articolul
XLăsați mă să meargă copii la școală că o devină analfabeți,școală online este degeaba,nu se învață,când se murea de gripa sezoniera nu era pandemie ?
-
Ai avut curiozitatea sa cauti cati au murit de gripa in sezonul 2019? Sunt 192 de decese. De coronavirus sunt oficial 18.000, sa presupunem ca doar jumatate sunt decesuri cauzate exclusiv de coronavirus. Asta ar insemna de 46 de ori mai multe decese decat gripa sezoniera in conditiile in care sunt restrictiile acestea impuse si purtam masca. Iti poti inchipui cate decese ar fi fost daca nu erau restrictii?!?
-
Vezi, tu, legionare HAUR luni, cand iti vin si copilul si nevasta bolnavi acasa dupa asta. In toata lumea se inaspresc masurile fiindca oamenii nu asculta, numai la noi oamenii de carpa si de paie din fruntea statului se tem de o mana de fascisti analfabeti conspirationisti. Traim sub teroarea si sub dictatura legionarilor hUR. Daca politia nu face traba, sa renunte atunci la dotare. Daca am avea noi dotarea lor, ati vedea voi atunci si pe dracu’.
-
analfabeti? da voi ca parinti nu aveti nicio indatorire ‘educationala’? ..macar cat sa invete sa numere, alfabetul..etc. Vedeti doar profesorii zeii educatiei si omiteti riscurile la care va puteti supune copiii,urland cat de tare ii vreti in scoli si gradinite? sau acolo nu apare virusul? cata revolta. oare e impotriva cursurilor online sau a nevoii de a va vedea copii cateva ore ‘out of house’?cand va aparea un caz in clasa sau scoala, tot asa va veti revolta?
-
corect! dar na sa mai tina bugetarii un pic acasa pe banii frumosi
-
Analfabet esti tu! Cauta te la cerebel ca puti a prostie!
Ce facem fraților cu anii terminali? Copiii sunt praf și materia nu este asimilată. Îi ținem în online dar apoi îi înghesuim în săli la examene. Vai și amar!!!!
Mi se pare stupid ca la sate sa nu fie deschise scolile. Acolo daca ai 3 cazuri, direct sare peste 3 la mie. Si e mult mai greu sa fie acea “transmitere intracomunitara”. Fix la sat e nevoie de scoli deschise – pentru ca oamenii nu au acces asa de usor la internet.
Si Covidut vrea sa participe fizic la orele din scoli.
-
Sa se duca luni la scoala la deschidere. sper sa-i placa!
Cu toți ne dorim, o școală normală pentru copii și nepoții noștri, ! Nu ne dorim ca acestia să fie privați de normalitate, dar și siguranță părinților și bunicilor trebuie luată în calcul. Nu trebuie să ne aruncăm așa cu capul înainte, fără să analizăm consecințele! În septembrie după începerea cursurilor rata de infectare a crescut dramatic. Oare se vrea reluarea aceluiași scenariu? Ce siguranță ne oferă vorbele goale ale politicienilor? Se încearcă repararea de imagine a celor ce ne conduc. Eroilor noștri politicienilor pasă doar de imagine și manipulare, în rest, apă de ploaie. După o nouă reinfectare, un nou val, vor fi iar pe baricade pentru binele nostru!
-
si cand merg la mall nu se infecteaza?e plin de pusti in mall cu “Starbucks” in mana si masca sub barba…hai sa nu fim extremisti si nici sa nu aiurim ca nu are sens…la restaurant cand se merge si se sta fara masca nu ne infectam? in acele minunate igluri…doar ca nu mergeti dvs sau eu sau fratele sora nu inseamna ca nu se merge! e plin de batrani la orice ora in magazine…de acolo nu se infecteaza numa cand “aduc”nepotii de la scoala???dupa sarbatori de ce au fost asa multe cazuri…copii erau acasa!nu scoala e problema infectarilor!!Timis e in zona rosie dupa ce copii au stat acasa 3 luni!!! de ce???
Nu va mai bateti joc de copii nostri cu pandemia voastra inventata.Va veni randul vostru sa platiti pt abuzurile voastre.Nimeni nu scapa fara sa plateasca in viata asta sau in cea de apoi.Ordinarilor,ne chinuiti copii fizic si psihic cu mastile si toate aberatiile voastre.
Ca să puteți deveni Capitală Europeană cu statut adevărat și real căutați printre psihologi care sub masca de intelectual și cu relații sus puse la București, produc infracțiuni cibernetice, divulgarea de date cu caracter personal și calcă Codul Penal în picioare! Poate are cineva ochi și urechi să audă și atunci Timișoara va fi vestică într-adevăr!! Există un asemenea psiholog care în 2020 a făcut acest lucru!! O simplă întrebare, cum oameni, copiii eventual pot să mai aibă încredere la cât sunt de manipulați? Acest mail a suportat așa ceva!!!! Atunci am putea vorbi despre Capitală Europeană!!!!
Aveți o problemă mult mai mare în Timișoara decât credeți!!!! Timișoara nu merită așa ceva, ar trebui să fie un simbol!!
Menține ți statutul de oraș al libertății și cu gândire vestică!!! Cu acest gen de oameni aveți grijă că nu veți putea!! Totuși vorbim de Capitală Europeană 2023!!!
Se nasc precedente uriașe în domeniul psihologiei și în media!!!
Aveți destui hackeri în Timișoara împreună cu acest personaj!!
Paradoxul Timișoarei!!! După ce săvârșește fapte penale, mulțumește Timișorenilor că au ajutat o, inclusiv celor de la București!!! Vorbim despre Capitală Europeană??? Probabil că așa se vrea în Timișoara!!
Covidut umblamai mult prin baruri și restaurante,cluburi și malluri.la școală ce sa facă? Nu se prinde el cu învățatul. E mai ușor cu distratul.
Și de gripa nu scăpa nici dracul ,și el daca a plecat de lîngă cazan ,sa gripat,că e de ,,sezon,, e la modă,că e ,,covidut,,Ede nevoie.
Multumim celor din Dumbravita ca au ridicat prgul judetului la rosu, in asa fel incat sa nu poata merge copiii linistiti la scoala. Din cauza unei comune! Da nu mai bine sa fie inchisa complet pana la vara? Poate asa ajung si ei sub nivelul de 7 , si noi putem dormi linistiti