Clădirea situată pe str. Jókai Mór nr. 29 se află în stare avansată de degradare, astfel că cetățenii au propus ca aceasta să fie reabilitată prin programul de bugetare participativă din 2023.
„În contextul dezvoltării orașului și a zonei metropolitane, cartierul Plopi a traversat un proces de dezvoltare, populația cartierului a fost întinerită, prin achiziționarea locuințelor de către familii tinere cu copii, de asemenea, infrastructura de locuințe a cartierului este în dezvoltare, la acest moment fiind în desfășurare trei proiecte de dezvoltare rezidențială în zonă. Drept urmare, populația de copii preșcolari și școlari a cartierului a crescut. În cartier funcționează la acest moment două structuri de învățământ: Școală Gimnazială nr. 4 si Grădinița cu Program Prelungit Nr. 5, ambele fiind structuri aparținătoare Școlii Gimnaziale Nr. 1 Timișoara.
Scopul proiectului constă în dezvoltarea infrastructurii de învățământ preșcolar, în cartierul Plopi, prin relocarea Grădiniței PP5, într-o clădire care să poată găzdui cel puțin 3 grupe de preșcolari și 2 grupe creșă la standarde tehnice de siguranță”, se arată în descrierea proiectului, care pe site-ul decidem.primariatm.ro apare ca fiind implementat în proporție de 20%.
După parcurgerea etapelor birocratice pentru transformarea ideii comunității într-un proiect ce va fi depus și pentru finanțare europeană, spun reprezentanții Primăriei Timișoara. Dominic Fritz a semnat contractul pentru serviciile de proiectare.
„După ce ani de zile a stat abandonată și s-a furat tot ce se putea, fosta școală mică din Plopi primește acum o nouă viață, datorită implicării comunității locale. Transformarea acestui spațiu abandonat în grădiniță aparține celor din zonă, care au depus proiect de bugetare participativă și apoi au mobilizat și convins comunitatea să le voteze proiectul. E încă un model de bună colaborare între comunitate și administrație în beneficiul timișorenilor”, spune primarul Dominic Fritz.
Investiția presupune reabilitarea termică a clădirii, renovarea interioară și dotarea acesteia cu mobilier și echipamente moderne. Totodată, municipalitatea a prevăzut înlocuirea rețelei electrice, de apă – canal, iluminat și încălzire, precum și amenajarea curții exterioare și a zonei de joacă. La finalul investiției, preșcolarii de la Grădinița PP5 vor putea învăța în săli cu dotări moderne.
Proiectul este inclus în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) și va fi depus pentru finanțare pe Programul Regional Vest (PRV) 2021-2027.
De proiectare se va ocupa firma ATAMORA SRL, din Oradea, înființată în 2018. Contractul are o valoare de 152.320 de lei, cu TVA inclus (aprox. 30.000 de euro). Acesta este împărțit în patru etape pentru realizarea studiilor și documentațiilor de specialitate, cu un termen cumulat de 130 de zile.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!