Inspectorul şcolar general al judeţului Timiş, Marin Popescu, a declarat că un număr de cinci grădiniţe şi licee din Timişoara nu beneficiază de căldură din cauza datoriilor la furnizorul de gaz şi a unor probleme tehnice.
“Ieri (marţi – n.r.) am avut o şedinţă cu toţi directorii unităţilor şcolare din judeţ şi le-am cerut să îmi prezinte situaţia furnizării agentului termic. La nivelul Timişoarei, avem probleme în următoarele unităţi de învăţământ, cauza fiind neachitarea facturilor către furnizorul de gaz: Grădiniţa PN 6, Colegiul Tehnic Timişoara şi Grupul Şcolar Electrotimiş. De asemenea, avem probleme cu căldura la Grăniţa PP16, unde sunt defecţiuni la instalaţia termică, şi la Grădiniţa PP 5, unde a fost resemnat contractul cu E. On Gaz şi se aşteaptă rebranşarea, dar furnizorul de gaz a spus că nu are contoare”, a spus Popescu.
De teama unor îmbolnăviri, şeful IŞJ Timiş a cerut directorilor grădiniţelor unde nu este căldură să le închidă până la rezolvarea situaţiei, Grădiniţa PN 6 fiind deja închisă, iar restul urmând să trimită copiii acasă.
Problema este însă mult mai mare, deoarece 15 unităţi şcolare din Timişoara înregistrează datorii către furnizorii de căldură, gaz şi energie electrică sau către proprietarii clădirilor în care funcţionează, cuantumul acestora fiind, la 1 octombrie, de circa 4,5 milioane de lei, în timp ce, la 1 ianuarie, ele erau de „doar” 1,7 milioane de lei.
Popescu a precizat că datoria cea mai mare, de 2,1 milioane de lei, este tocmai către Colterm, societate aflată în subordinea Consiliului Local Timişoara. De asemenea, Liceul de Arte din municipiu a înregistrat o datorie de 1,3 milioane de lei către Fundaţia Caritatea, care este proprietarul clădirii şi care percepe o chirie de 31.000 de euro pe lună.
Popescu a spus că aceşti bani ar trebui să fie plătiţi de Primăria Timişoara, care este principalul ordonator de credite şi s-a plâns de slaba comunicare cu instituţia aflată la mai puţin de 50 de metri de sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş. Deoarece insepectoratul nu poate acorda bani, singura soluţie rămasă este promovarea unei Hotărâri de Consiliu Local prin care să se aloce banii necesari.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara spun că este vorba doar de câteva situaţii punctuale de probleme cu utilităţile şi dau vina pe harababura din sistem. „Sunt câteva situaţii punctuale, generate de harababura din învăţământ. Pe de altă parte, noi, toată vara nu am primit niciun fel de reclamaţii referitoare la problemele din şcoli. În prezent, ştim despre cinci cazuri. Noi achităm toate datoriile, dar apar tot timpul altele noi despre care nu ştiam până acum”, ne-a declarat Lăcrămioara Condea, din cadrul Direcţiei de Comunicare a municipalităţii. Ea a explicat şi care este situaţia Grădiniţei PP nr. 5. „Grădiniţă funcţiona în spaţiul Direcţiei pentru Protecţia Copilului, care este a Consiliului Judeţean, instituţia s-a retras, a anunţat Inspectoratul Şcolar că se retrage, asta se întâmpla în vară, pe noi nu ne-a anunţat bineînţeles, şi cei de la grădiniţă s-au trezit în toamnă că cei de la Direcţie plecaseră şi luaseră şi centralele termice, care erau ale lor. Noi le-am montat alte centrale termice acum, când ne-a fost sesizată situaţia, dar legea nu ne permite să achiziţionăm noi contorul de gaz, pentru că spune că beneficiarul trebuie să facă asta. Până la urmă, grădiniţa îşi va cumpăra contorul, dar la Târgu Mureş, în acest moment, nu sunt contoare de gaz. Este un exemplu tipic pentru harababura din sistem”, a afirmat Condea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!