Centrul Cultural German Timișoara și Fundația Robert Bosch, în colaborare cu Primăria Municipiului Timișoara, organizează în data de 10 octombrie 2012, la ora 18.30, la Galeria Primăriei Municipiului Timişoara, P-ţa Victoriei nr. 5 (vis a vis de Bancpost) o lectură bilingvă cu autorul german Jan Koneffke din ultimul său roman “Die sieben Leben des Felix Kannmacher”/“Cele şapte vieţi ale lui Felix K.”. Din versiunea în limba română va citi actorul Boris Gaza.
“Un amestec de poveste şi istorie a României, privită prin ochii unui străin: Deşi este vorba de un autor german, întâmplările eroului său sunt interesante tocmai pentru publicul din România. De altfel, Felix Kannmacher este mai degrabă un anti-erou şmecher, care ne povesteşte peripeţiile trăite într-o epocă extrem de confuză.
Romanul cuprinde perioada dintre anii 1935 şi 2001. Când deschidem cartea, Kannmacher se află deja în exil în România. Înainte, la Berlin, cântase la pian într-un restaurant, însă naziştii îi distrug şansa unei cariere de muzician. Astfel, este adus în România de către pianistul român Victor Marcu, unde Kannmacher îşi asumă prima identitate falsă: cea a lui Johann Gottwald, „dădaca” fiicei lui Marcu, capricioasa Virginia, pe care o impresionează cu talentul său de povestitor. Când prietenia dintre cei doi devine mai puternică, tatăl fetei îl concediază, şi Kannmacher se găseşte singur într-o ţară străină. Astfel, preia diferite identităţi pentru a supravieţui acelor vremuri, de la chelner în cazinou până la secretar pentru nazişti. După ce este bănuit de spionaj, părăseşte România şi ajunge la Viena, unde ajunge până la urmă un pianist apreciat. Dar nu pierde legătura cu Virginia, devenită între timp o actriţă renumită. Koneffke ne prezintă un roman picaresc, latura umoristică a vieţii în două dictaturi, dar ne arată şi tragedia acestor ani.
Jan Koneffke este un autor german care are o relaţie specială cu România. După terminarea studiilor de filozofie şi germanistică la Berlin, se dedică publicisticii şi literaturii, semnând volume de versuri şi de proză. În 1995 beneficiază de bursa Villa Massimo, după care petrece 7 ani la Roma. Din 2003 îşi împarte timpul între Viena, Bucureşti şi Măneciu, o localitate din Carpaţi. În noiembrie 2004 a organizat Zilele literaturii române la Viena. În anul 2007 a beneficiat de o bursă de reşedinţă în România, finanțată de fundaţia Robert Bosch. În urma acestei burse a apărut în toamna lui 2011 romanul Die sieben Leben des Felix Kannmacher (“Cele șapte vieți ale lui Felix K.”). A fost distins, printre altele, cu Premiul „Leonce und Lena“ pentru lirică şi Premiul Friedrich Hölderlin.Traducerea ultimului său roman “Cele şapte vieţi ale lui Felix K.” va fi publicat la editura Humanitas în anul 2013”, precizează Alina Banciu, directorul Centrului Cultural German din Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!