Liderii Societăţii Timişoara au ţinut să explice de ce au ales să îi acorde liberalului Dinu Patriciu premiul pentru „conservarea şi susţinerea sistemului şi structurilor (neo)comuniste în România”, deşi acesta nu provine din fosta nomenclatură comunistă.
„Premiul Secera şi ciocanul pare să descreţească frunţile şi încreţeşte doar o singură frunte, cea a laureatului. Anul acesta fost una dintre cele mai grele alegeri. Au fost doi candidaţi, iar doamna Roberta Anastase, preşedinta Camerei Deputaţilor, a pierdut la un vot. Cel care a câştigat nu provine din nomenclatura comunistă: Dinu Patriciu”, a afirmat preşedintele Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea.
La rândul lui, vicepreşedintele Societăţii Timişoara, Daniel Vighi, a afirmat că Patriciu a primit acest premiu deoarece a fost unul din susţinătorii apropierii PNL de PSD.
„Societatea Timişoara nu e o asociaţie apolitică. Facem politică, dar nu facem politică de partid. Noi considerăm că suntem nişte apărători ai principiilor dreptei. (…) Nu putem face reconciliere cu un partid al cărui preşedinte de onoare e Ion Iliescu. Noi avem nişte probleme grave cu Ion Iliescu. În analiza pe care am făcut-o şi în urma căreia a ieşit câştigător Dinu Patriciu am remarcat că acesta a declarat public că trebuie să existe o apropiere a liberalilor faţă de social-democraţie. Am socotit că Societatea Timişoara şi timişorenii nu sunt împotriva social-democraţiei, problema noastră e că social-democraţia nu s-a reformat. Dacă Victor Ponta va face acest lucru, noi vom fi primii care îl vom aplauda”, a spus Vighi.
Absent de la ceremonie, cunoscutul om de afaceri va primi diploma de la scriitorul Radu Paraschivescu. Astfel, Dinu Patriciu a intrat într-o lungă listă de personalităţi care au primit acest premiu, printre aceştia numărându-se Ion Iliescu, Adrian Năstase sau Bogdan Olteanu.
Premiul „Speranţa” a fost acordat anul acesta revoluţionarului Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei „21 decembrie”, pentru faptul că a intrat în greva foamei, cerând desecretizarea tuturor filelor Dosarului Revoluţiei. Premiul Speranţa e cel mai important premiu al Societăţii Timişoara şi a fost decernat, de-a lungul timpului unor personalităţi importante, precum Corneliu Coposu, Regele Mihai I sau Petre Mihai Băcanu. „La mulţi ani Timişoara, capitala tinerei noastre democraţii. (…) Nu pot să cred că mi-aţi făcut această onoare. (…) De săptămâna viitoare voi cere extrem de apăsat votarea Legii Lustraţiei”, a spus Mărieş după primirea premiului.
Premiul „Punctul 12 al Proclamaţiei de la Timişoara” pentru promovarea principiilor Proclamaţiei de la Timişoara în diasporă, a fost acordat în lipsă scriitoarei Herta Muller, laureată a premiului Nobel pentru literatură.
Premiul „Ion Monoran”, conferit pentru „stăruinţa în demersurile de a decanta valorile morale în societatea românească” i-a fost înmânat lui Cristian Ferkel Şuteu, unul din copiii eroului-martir Alexandru Ferkel Şuteu. Daniel Vighi a afirmat că acesta a fost împuşcat în Calea Girocului în zilele Revoluţiei, „din ordinele generalului Paul Vasile”.
Premiul „Alexandra Indrieş”, oferit pentru contribuţia, prin intermediului cuvântului scris, la dezvoltarea spiritului civic, la promovarea principiilor democraţiei şi ale statului de drept în România, a avut doi laureaţi în acest an: jurnalista Andreea Pora şi ziarul Timpolis din Timişoara.
La ceremonie au participat ca invitaţi speciali europarlamentarul PDL Monica Macovei şi jurnalistul Petre Mihai Băcanu, ambii foşti laureanţi ai premiului „Speranţa”, scriitorul Radu Paraschivescu, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, şi prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!