Moni Stănilă a fost cadru didactic în județul Timiș mai mulți ani și spune că nu a participat vreodată la vreo formă de fraudare, „nu am luat mită și nu am acceptat să fiu profesor supraveghetor la BAC”. Ea “spune” pe blogul său că „matematica sau (i)logica folosită de Inspectoratul Școlar Județean Timiș în stabilirea sancțiunilor mi se pare defectuoasă, părtinitoare, penibilă, coruptă”.
Fostul cadru didactic prezintă punctual motivele care susţin aceste afirmaţii: „1. Nici unui membru al comisiei nu i s-a desfăcut contractul de muncă, deși există numeroase erori de procedură. 2. Nici unui profesor supraveghetor din mediul urban nu i s-a desfăcut contractul de muncă. 3. Nici unui profesor supraveghetor cu vechime nu i s-a desfăcut contractul de muncă. (…) Cadrele didactice concediate sunt din: Curtea, Dumbrava, Fârdea și Sudriaș. Altfel spus niște învățători de la capăt de linie, titularizați în ultimii ani. Aceasta este dreptatea românească ce eliberează un politician într-un an, unul care fură miliarde, dar dă sentințe de 7 ani Babei Ioana care a furat din stradă o găină călcată de mașina primarului”, mai scrie Moni Stănilă.
Oricum s-ar calcula, doar în cazul a nouă supraveghetori s-a decis desfacerea contractului de muncă, deşi clase cu elevi “copiatori” au fost mai multe.
„În 10 clase din 13, elevilor li s-a permis să comunice între ei. În multe cazuri profesorii le-au furnizat materiale și informații elevilor. La cele 10 clase ar trebui să îi avem în vedere, pe lângă membrii comisiei, numeroși și ei, care aveau obligația de a asigura buna desfășurare, pe toți cei 20 de supraveghetori. Care sunt criteriile pentru care li s-au desfăcut contractele de muncă la doar 9 supraveghetori? Încă o dată: s-au clonat cei nouă supraveghetori la 10 clase? Vă amintiți de acel „copiați cu bun simț”? Nu vorbim despre o persoană căreia i s-a desfăcut contractul de muncă. La doi dintre supraveghetori li s-a imputat faptul că miercuri și vineri au fost împreună, ori regulamentul cere schimbarea echipei de supraveghere la fiecare probă. Ok, dar cadrele respective au spus în timpul audierii de la Inspectorat că au fost trimise împreună acolo de unul dintre membrii comisiei. Da, unul dintre cei care și-a păstrat serviciul. Vorbim deci de o eroare de procedură ce nu ține de răspunderea celor doi supraveghetori, care nici măcar nu erau prezenți la tragerea la sorți a sălilor de examen deși ajunseseră acolo cu 90 de minute înainte de începerea probei de examen”, explică cadrul didactic, care mai spune că „un procent considerabil” din cei nouă profesori supraveghetori nu a fost surprins vorbind cu elevii sau înmânându-le materiale precum în alte cazuri.
Moni Stănilă mai spune că a reușit să vadă câteva din deciziile înmânate de Inspectoratul Școlar Județean Timiș directorilor școlilor și asigură că „atât la profesorul concediat, cât și la cel sancționat cu 15% din salariu pe 3 luni, capetele de acuzare erau identice. Atunci de ce unul „zboară” altul „stă”?”.
„Păi cum se face, domnilor inspectori, că la fiecare examen de titularizare la care am participat, câte un necunoscut, concurent cu mine, mă fluiera să îi amintesc anul în care a avut loc cutare eveniment?”, se întreabă Moni Stănilă, care spune că la cei 143 de elevi dați afară de la Liceul „Traian Vuia” din Făget, nu se putea ca doar nouă supraveghetori să fie vinovați.
„Elevilor nu li s-au dat sancțiuni diferite. Cadrelor didactice da!”, scrie Moni Stănilă.
Aceasta recomandă verificarea tuturor înregistrărilor video din județ/țară!
„Și după ce veți scoate din Bacalaureat 90% din absolvenții țării, desfaceți contractele de muncă la toate cadrele didactice și puneți lacăte pe școli! E mai mare rușinea să vă bateți cu niște învățătoare de la sat ca să puteți acoperi frauda la nivel înalt, ca să salvați profesorii cu vechime. Aș vrea să văd inspectorul care a predat la trei clase simultan într-o școală de sat. Ce rușinos! Îmi dau lacrimile de jenă! Voi cum dormiți noaptea? Vă rog din suflet, când vor veni contestațiile, căci vor veni!, îndreptați rușinea asta! Dacă vreți să îndreptați lucrurile, faceți-o corect și transparent, nu așa! Lăsați-i pe învățători în pace și uitați-vă sub preș!”, mai scrie Moni Stănilă.
Nu mai puţin de 42 de cadre didactice din Timiş, care au participat la Bacalaureatul din acest an, au fost cercetate disciplinar de Consiliul de administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş. Cei mai norocoşi au scăpat fără sancţiuni, după ce comisia a decis că fapta pentru care au fost cercetaţi nu constituie abatere disciplinară, însă alţii nu au avut aceeaşi soartă.
Nouă dintre profesorii care au participat la Bacalaureatul de la Făget – unde 143 de elevi au fost eliminaţi după ce au fost surprinşi de camerele de luat vederi în timp ce copiau – au fost daţi afară. Alte zeci de cadre didactice s-au ales cu diminuări de salariu pentru trei sau şase luni.
Articole pe aceeași temă:
Zeci de profesori din Timis sanctionati pentru frauda la BAC. Noua au fost dati afara!
Cercetarile continua in cazul fraudei la BAC de la Faget. Acum sunt audiati profesorii!
Citiți principiile noastre de moderare aici!