O profesoară care face parte din grupul celor nouă, cărora li s-a desfăcut contractul de muncă, a redactat o scrisoare deschisă, care a ajuns la tion.ro prin amabilitatea unei colege jurnaliste, care a fost şi ea cadru didactic. Intrând în contact cu profesoara în cauză, autoarea depeşei, aceasta ne-a spus că nu vrea să îi fie dezvăluită identitatea, dorinţă pe care o vom respecta întocmai.
Oricum, cadrul didactic ne-a spus că cei nouă profesori au depus contestaţie la Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş împotriva acestei decizii şi au contactat deja un avocat pentru a-şi cere dreptatea în instanţă, dacă reclamaţiile depuse nu vor avea efectul scontat. Vă prezentăm în continuare scrisoarea integrală a profesoarei:
„Viaţa după BAC
Nimeni nu îşi doreşte să susţină un potenţial infractor. Un potenţial participant la fraudă, pe care, înainte de a-l judeca Justiţia, l-au condamnat colegii, membrii în Comisia de Disciplină a ISJ Timiş. Trăim într-o ţară de infractori, pe care îi vedem bălăcindu-se la jacuzzi din arestul la domiciliu. Într-o ţară de infractori în care cei cu dosare la DNA îşi fac vacanţele în Caraibe şi nu sunt obligaţi de nicio Comisie de Disciplină să îşi predea demnitatea şi cartea de muncă la picioarele cuvântului ingrat, FRAUDĂ.
Din DEX, înţeleg că aceasta este:
FRÁUDĂ, fraude, s. f. (Jur.) Săvârşirea cu rea-credinţă, pentru a obţine foloase, a unor acte de atingere a drepturilor altuia (păgubitoare pentru altă persoană); hoţie. ♦ Suma sustrasă prin înşelăciune, prin defraudare. [Pr.: fra-u-] – Din fr. fraude, lat. fraus, fraudis.
Prin ce au fost calificaţi profesorii aleşi în Comisia de Disciplină să hotărască ce este fraudă/ tentativă de fraudă la nivel de Bacalaureat? De ce profesori care au atenţionat elevii care vorbeau au fost daţi afară, în timp ce profesori care au ajutat şi au contribuit la distribuirea de ciorne şi informaţii au rămas în sistem? Deoarece avem nevoie de astfel de oameni în sistem, probabil. Corupţi şi şantajabili. Cum s-a stabilit reaua credinţă la profesorii cu contractul de muncă desfăcut disciplinar şi buna credinţă a celorlalţi?
Unul dintre considerente se pare că a fost numărul de elevi eliminaţi de la fiecare profesor supraveghetor. De ce să conteze cantitatea şi nu calitatea de învinuit? De ce au fost destituiţi, fără drept de apel, profesori şi învăţători care n-au contribuit la fraudă dar au avut mulţi elevi eliminaţi (din care şi aceştia, unii pe criterii cel puţin dubioase) şi nu şi profesorii care, deşi au avut mai puţini, le-au observat telefoanele/ciornele/fiţuicile şi nu au făcut nimic? Sau care au ajutat la schimbul de informaţii în sală?
Prea multe de ce-uri. Prea multe nopţi nedormite şi destine zdrobite. Între cei 9 infractori? O mama singură care îşi creşte copilul. O susţinătoare de familie, cu soţ bolnav şi 2 copii minori, ea însăşi bolnavă de diabet. O doamnă care în septembrie se pensionează. O absolventă de master cu 19 ani de şcoală la activ, pentru a se perfecţiona în meseria sa. O profesoară manager de proiecte europene care a dus numele şcolii sale, mici şi de sat – şi elevii oropsiţi şi săraci fără alte posibilităţi materiale, în peste 20 de ţări din Europa. Nişte oameni care navetau între 14-50 km zilnic, nedecontaţi, pentru a ajunge la şcolile lor, toate din mediul rural. Care nu şi-ar fi riscat salariile (de mizerie) pentru un bacalaureat. Ceilalţi, cei care au rămas, deşi au avut capete de acuzare asemănătoare sau mai mari? Va las să aflaţi, dacă veţi avea curiozitatea. Poate veţi fi uimiţi de susţinerea (politică) a unora dintre ei. Într-adevăr, ISJ-ul şi-a făcut datoria, a tăiat marea fraudă şi corupţie din sistem. De când mă ştiu, nu am auzit de o astfel de concediere masivă în învăţământ. Suntem un exemplu de AŞA NU. Şi un potenţial infractor nu este susţinut, va trebui să ne rugăm pentru dreptatea Divină, deoarece aici pe pământ, nu avem nici forţă de a lupta cu legea, nici vocea de a ne face auziţi.”
Vă reamintim că nu mai puţin de 42 de cadre didactice din Timiş, care au participat la Bacalaureatul din acest an, au fost cercetate disciplinar de Consiliul de administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş. Cei mai norocoşi au scăpat fără sancţiuni, după ce comisia a decis că fapta pentru care au fost cercetaţi nu constituie abatere disciplinară, însă mulţi alţii au fost sancţionaţi disciplinar, pedepsele variind între mustrări scrise sau diminuări salariale şi desfacerea disciplinară a contractului de muncă.
Astfel, nouă dintre profesorii care au participat la Bacalaureatul de la Făget – unde 143 de elevi au fost eliminaţi după ce au fost surprinşi de camerele de luat vederi în timp ce copiau – au fost daţi afară. Alte zeci de cadre didactice s-au ales cu diminuări de salariu pentru trei sau şase luni.
Articole pe aceeași temă:
Zeci de profesori din Timis sanctionati pentru frauda la BAC. Noua au fost dati afara!
Cercetarile continua in cazul fraudei la BAC de la Faget. Acum sunt audiati profesorii!
Citiți principiile noastre de moderare aici!