Firmele care lucrează pe șantierele din Timișoara trebuie să ude carosabilul și să pună plase de protecție, conform unei hotărâri de consiliu local din anul 2020. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) a anunțat, recent, că s-au înregistrat mai multe depășiri la indicatorul PM10, particule în suspensie, la mai multe stații de monitorizare a calității aerului, pe parcursul anului 2021.
Au fost probleme în perioada 13-16 august la stația de monitorizare a calității aerului TM2 de pe bd. C. D. Loga. Datele sunt în curs de validare, dar specialiștii APM spun că principala cauză o reprezintă lucrările desfășurate de Societatea de Drumuri Municipale (SDM), pe str. Mihai Eminescu din centrul orașului, unde se fac lucrări de asfaltare.
„Reprezentanții Primăriei Municipiului Timișoara au fost solicitați să intervină urgent pentru luarea măsurilor de stropire a străzii și de gestionare corespunzătoare a lucrărilor în șantierul operat de către societatea municipală de drumuri, care să fie respectate pe toată perioada derulării lucrărilor”, anunțau reprezentanții APM.
Primăria Timișoara a confirmat că SDM nu a luat măsurile impuse de lege.
„S-a constatat că este vorba despre șantierul Societății de Drumuri Municipale de pe strada Mihai Eminescu, unde nu au fost luate toate măsurile pentru a împiedica răspândirea pulberilor în aer (stropit cu apă, panouri de protecție, acoperire agregate). Ca urmare a verificărilor reprezentanților primăriei, SDM a luat măsuri de stropire a carosabilului și montare a plaselor de protecție, iar traficul rutier a fost întrerupt. În prezent, se așteaptă validarea datelor de monitorizare pentru indicatorul PM10 la stația TM2 pentru a se confirma depășirea”, au răspuns oficialii PMT, pentru tion.ro.
Potrivit aceleiași surse, SDM urmează să fie amendată de Poliția Locală, cu o sancțiune cuprinsă între 2.000 și 2.500 de lei, în baza HCL 189/2020, hotărâre prin care a fost aprobat regulamentul privind gestionarea deșeurilor din construcții și demolări în Municipiul Timișoara.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XNu stiu unde isi are locul, acest comentariu, vrea sa popularizeze faptul ca primaria TIMISOARa ajuta mult, foarte mult la raspindirea ambroziei, Exista in jur de 3 hectare de zoma acoperite de ambrozie, pe locul, unde nu se stie in care decediu in continuarea Bul.Sudului se va face o sala de sport.A fpst defrisat acel loc urias de pomi, buruieni, si toata flora spontana crescuta acolo in 20 de ani, pe banii mostri, ca acum sa avem o pepiniera de ambrozie de prima calitate.Ar trebuii saa isi dea singura amenda si sa puna naibii, pe cel cu motocoase sa coseasca locul. Oameni timpiti, daca lasau locul asa cum era, pina au banii sa construiasca ceva, era totul O.K.Dar ambrozia spre deosebire de oamenii, politici, nu da din gura ca ei, tace si face. Ar trebuii sa mai invatam cate ceva si de la regnul, vegetal, ca de la cel animal numai prostii am invatat.Cu stima,
-
ghilotina a fost inventata cu secole in urma si se pare ca lumea a uitat care ii este scopul.
Gunoaiele astea au preferat si o vor face in continuare sa plateasca o amenda simbolică decat sa faca un plan pt reducerea de poluare, care evident costa msi mult si implica mai multa logistica. Poate ca primaria nu s a orientat bine cand a marit impozitele, poate mai bine mareau amenzile, ca faceau mai multi bani.
hahahahhahahahhhahahahhahahhahaha. am facut reclamatii peste reclamatii pentru santierul de pe grigore alexandrescu. nesimtitii de la mediu in frunte cu nesimtitul care s-a legat de scaun nici nu s-au deranjat sa raspunda. NISTE jeguri de oameni.
Stau cu ambrozia la geam in fiecare an, in fiecare an trimit poze si reclamatie si evident nu se face nimic.
atata poluare a descoperit agentia pwlii? de doar 2500 de lei? ba, voi meritati tortura, cacanari ce sunteti. decenii de poluare cu praf, lucrari lasate de izbeliste luni si ani de zile, si agentia pwlii a considerat ca 2500 de lei e pedeapsa corecta. stiti voi bine ce va doresc.
Nimic nou sub soare. Lucrarile primariei au avut intotdeauna “regim special”. Prin anul 2000 se lucra la linia de tramvai de la Maria spre Iosefin, tot peisajul arata ca transeele de razboi, si pietonii circulau cum puteau, nici o restrictie, nici o semnalizare. Pe langa Sinaia magazinele functionau cu acces pe punte subreda fara parapet cu groapa de 1,5…2 m dedesubt. Un batran a trecut pe langa groapa si a alunecat. Statea in fund pe pamant cu fata plina de sange, o vanzatoare i-a adus apa din magazin sa se spele. O doamna care trecea l-a consolat: “ati avut noroc, sotul meu a cazut tot asa saptamana trecuta si a trebuit sa-l duc la spital”. Mai incolo o macara ridica stalpii noi pentru linia de contact a tramvaiului. Stalpul se legana suspendat in timp ce muncitorii aranjau postamentul. Pe sub bratul macaralei treceau pietonii fara ca cineva sa aibe grija lor. Prin 2006 s-a intamplat la fel intre Piata Libertatii si Continental, nici trotuarele n-au scapat. Prin fata Bancii Transilvania (langa Piata Sf.Gheorghe) trebuia sa nu ai mai mult de 50 de ani sa poti trece, bucatile de beton sparte si aruncate aiurea aveau pana la 30 cm inaltime. nu semnalizare, nu restrictii, nimic. In aceeasi perioada cetatenii care aveau nevoie de o basculanta de nisip in fata casei trebuiau sa faca cerere, sa plateasca taxa si erau raspunzatori ca pietonii sa poata trece in siguranta, ca sa cere legea. Legea nu e facuta si pentru primarie, nu? Colterm sparge tot si lasa transee in urma. Robu a daramat garaje si molozul a stat asa in medie un an (str. Ulmului, aleea Martir Istvan Andrei, etc.)
senzorii de calitate a aerului sunt de obicei dezactivati in zonele cu santiere, se stie…..
daca ar durea prostia, pai 2,500 este enorm de putin pentru o socetate asa de mare pai nici salariul femeiei de serviciu brut nu sa scos din amenda asta,, ori da amenda cum trebuie ori nu are rost sa se afle doar in treaba, , Ps, asa este tehnologia si asa trebuie facut, .
-
Pai amenda e mica pentru ca Politia Locala are atributii limitate dar ia pun Garda de Mediu sa incadeze fapta si sa aplice amneda sa vezi cat e pe poluare :)) nu mai e 2500 lei
-
Aici e problema APM a constatat neregula și a trimis PL să dea amenda minimă…
-
la fel e plin de praf si in toata zona Blascovici -Ronat santieru de pe Blascovici unde in plus au taiat si toti dar absoltut toti copacii care absorbeau praful – inclusiv nuci si teii sanatosi nu stiu cine le-a dat aprobare – dar vad ca nimeni nu le da nici macar o amenda simbolica -praful se poate vedea foarte usor pe masinile parcate
la fel e si pe Bd Cetatii
de spalat strazile adiacente din zona nici nu se mai pune problema de mai bine de 4ani
Cred ca de fapt nici nu e prevazut in noul contract asa ceva -“maturare +sparare mecanizata zilnic sau in zilele fara ploaie”