Reprezentanții Primăriei Timișoara transmit că iluminatul public din Parcul Botanic va fi pornit, pentru prima dată în 36 de ani, astăzi, 28 noiembrie, de la ora 17. Urmează o perioadă de verificare și recepție a lucrărilor, urmând ca orice eventuală problemă să fie remediată.
„Șantierul a început efectiv la finele lunii august a acestui an, după ce, împreună cu specialiștii din primărie, am făcut mai multe modificări ale proiectului astfel încât acesta să nu afecteze flora parcului. […] De asemenea, iluminatul inteligent, reglabil, ne permite să protejăm copacii existenți, pentru că și lumina prea puternică îi poate afecta. Două dintre alei, cele tranzitate mai des, vor fi iluminate mai intens, iar celelalte vor avea iluminatul diminuat”, spune primarul Timișoarei Dominic Fritz.
Vă reamintim, Parcul Botanic trebuia să fie închis în perioada 22 august – 28 octombrie, însă s-a deschis abia luni, 7 noiembrie.
Aici au fost instalați peste 200 de stâlpi de iluminat de tip felinar, iar sistemul de iluminat a fost extins pe o lungime de 3.400 de metri liniari. Cum parcul se află în zona de protecție a unui monument istoric (TM-II-s-A-06095 Situl urban Cartierul „Cetatea Timișoara”), pe parcursul proiectării au avut loc consultări cu Direcția Județeană pentru Cultură.
Corpurile de iluminat montate în parc distribuie lumina descendent. Partea de sus a acestora este obturată, reducând poluarea luminoasă. Fiecare are un sistem de reglare a intensității luminii. Sunt prevăzute două alei principale cu iluminare mai intensă, unde corpurile de iluminat vor dirija circulația dinspre accesul principal în Grădina Botanică spre cele două accese complementare. În restul parcului, iluminatul va fi diminuat. Acesta poate fi reglat în funcție de datele din teren.
De lucrări s-a ocupat firma bucureșteană Elbi Energy Projects SRL. Contractul pentru extinderea iluminatului public a fost semnat în septembrie 2021, la 14 luni de la lansarea licitației.
A durat atât de mult pentru că în primă fază au fost depuse cinci oferte, dar s-a lăsat cu contestații. Prima a fost depusă de o firmă din Iași și a fost respinsă de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). În decembrie 2020 a fost anunțat câștigătorul, dar a fost depusă o altă contestație, de data aceasta admisă de CNSC.
Prin urmare, licitația a fost reluată. Elbi Energy Projects SRL, firma câștigătoare, este aceeași care a contestat în iarna anului 2020 procedura începută de primărie. Aceasta s-a angajat că face lucrarea cu 2,4 milioane de lei cu tot cu TVA, puțin peste 500.000 de euro.
Proiectul pentru introducerea iluminatului public în Parcul Botanic se face cu fonduri europene, fiind finanțat prin POR 2014-2020. Contribuția primăriei este de doar 2%.
UPDATE. S-au aprins luminile în Parcul Botanic
Luni după-masă, în Parcul Botanic au fost aprinse luminile pentru prima dată de la deschiderea sa.
„La mai bine de trei decenii de când a fost deschis vizitatorilor, Parcul Botanic are în sfârșit, iluminat public. Mai mult de atât, este iluminat public inteligent, iar lucrările au fost făcute cu grijă pentru a proteja flora acestui parc emblematic”, a spus primarul Dominic Fritz.
Pe aceeași temă:
Accesul interzis în Botanic, de luni. Parcul va avea iluminat după 36 de ani de la deschidere
FOTO. Fiat lux! A început montarea stâlpilor de iluminat în Parcul Botanic
Trimite articolul
XEXTRAORDINAR!!!!
Ce realizareee!!!
Bravo frit
-
Alte titluri din ziare:
-NASA pregătește misiunile care vor schimba istoria omenirii. „Vom trăi pe Lună până la sfârșitul deceniului”
-Capsula spațială Orion a intrat pe orbita lunară
acum 1-2 zile in urma-
NASA e o agenție națională. Nu e a orașului Miami, nu a statului Florida, ci a Statelor Unite ale Americii. Deci, de ce vorbești bălării și arunci cu noroi?
-
Gogule, NASA are buget anual minim 20 mld dolari. Te invit sa traiesti in USA unde daca nu produci din gros nu ai dupa ce bea apa. Multe succesuri!
-
-
Pentru cei care-si plimba copii sau nepotii acest parc e mai important decat calatoria spre luna. Seara, dupa ce vin de la servici, multi tati, si uneori mame, ies cu copiii in parc. Vorbim de viata noastra de zi cu zi, nu despre un articol din ziar despre ce a facut NASA.
Hm!
Chiar asa?!
Daca bine-imi amintesc, parcul a fost reamenajat in urma cu vreo 50 de ani, ocazie cu care parca parca, era si iluminat. Erau niste stalpi din beton, cu lampi avand palarie, facute la ELBA, in care pustii trageau cu prastia, pana n-a mai ramas una-intreaga, dupa care s-a renuntat la refacerea lor. Probabil n-avea cine le pazi si alerga dupa baietii ce se amuzau de burtosii din “politie locala” de la vremea respectiva, care suflau din toti bojocii in fluerele din dotare, precum arbitri pe stadionul 1 Mai! 😉
Pe cand completarea colectiei (plantarea) cu ajutorul celor de la USAMVBT a unor specii valoroase deosebite csa putem afirma mandrii ca e un parc botanic, eventual o sera de sticla cu- si pentru specii termofile (vezi Jibou Cluj etc)???
Poate peste alte 4 decenii va veni și randul Parcului central sau al celui din spatele Catedralei 🤦…iluminat ma refer, nu asa cum se prezinta in forma actuala
N-avem nevoie de lumina, mai ales lumina LED care arde ochiul uman. Deranjeaza pasarile si fauna din parc, e destula lumina in jurul parcului, nu avem nevoie si acolo de asa ceva.
mai bine ar lumina si strazile pietonale din centru !