Sute de locuri în facultăţile timişorene au rămas neocupate în urma sesiunii de admitere din vară. Iar multe dintre acestea sunt fără taxă, cheltuielile de şcolarizare fiind acoperite de la buget. Tinerii dornici de studiu au la dispoziţie numeroase oportunităţi
.Universitatea de Vest s-a reorientat puţin în această sesiune şi a preferat să aloce mai multe locuri fără taxă pentru facultăţile unde interesul nu este atât de ridicat, special pentru a atrage studenţi. „Facultăţi cum sunt cele de Ştiinţe Economice, Drept sau Psihologie au cerere mare întotdeauna, fie că sunt locuri cu taxă, fie că sunt fără taxă, se ocupă oricum. Noi am preferat să alocăm mai multe dintre locurile bugetate la facultăţi cum ar fi cele de Chimie, Fizică sau Matematică. Sunt facultăţi care atrag şi finanţări mai mari pentru cercetare şi ne-am propus să avem mai mulţi studenţi aici. Ca atare, am alocat acestor domenii mai multe locuri, iar decizia a fost una câştigătoare. Numărul celor înmatriculaţi la prima sesiune a fost clar mai mare anul acesta decât anii trecuţi”, ne-a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest Timişoara.
În plus, pentru sesiunea a doua de admitere, UVT a reuşit să obţină şi o creştere a numărului de locuri bugetate. Este vorba de 50 de noi locuri la licenţă şi de 60 la master. „Nu există pericolul să se piardă aceste locuri bugetate, dacă ele nu se ocupă la facultăţile unde noi le-am alocat, atunci vor fi redistribuite”, a mai spus Pirtea. Per ansamblu, şeful UVT este mulţumit de rezultatele admiterii, după prima sesiune; de asemenea, el mai spune că deja se lucrează la adaptarea sesiunii de anul viitor la cerinţele pieţii.
Locuri numeroase pentru sesiunea de admitere din septembrie sunt disponibile şi la Universitatea Politehnica Timişoara. În total sunt scoase la concurs 321 de locuri bugetate, respectiv 517 locuri cu taxă. Aici sunt incluse şi cele 51 de locuri bugetate şi 65 cu taxă aparţinând Facultăţii de Inginerie din Hunedoara.
La fel, şi aici există facultăţi care şi-au făcut „planul”, care sunt an de an atractive şi la care nu mai sunt locuri fără taxă: Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii. Multe locuri bugetate sunt la Facultatea de Construcţii sau cea de Mecanică.
Peste 300 de locuri, aproape toate la taxă, sunt disponibile şi la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului.
Ficeare universitate şi facultate are propriile criterii de admitere, la fel şi concursurile diferă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!