Scandalul locurilor bugetate de Ministerul Educației pentru universități începe să aibă efecte în activitatea instituțiilor de învățământ superior. În 2018, în premieră, Ministerul Educației Naționale a fundamentat și a repartizat preliminar, distinct, locuri/granturi finanțate de la bugetul de stat pentru studii universitare de licență, master și doctorat, special pentru absolvenți ai liceelor situate în mediul rural, locuri destinate formării inițiale a viitoarelor cadre didactice și mai ales pentru domeniile prioritare de dezvoltare a României. Pentru anul universitar 2018 – 2019 au fost alocate, special pentru aceste domenii, la nivel național, 5.000 de locuri în plus față de anul 2017 acelor programe de studii care susțin domeniile prioritare: Bioeconomia, Tehnologia informațiilor și a comunicațiilor, Spațiu și securitate, Energie, Mediu și schimbări climatice, Eco-nanotehnologii și materiale avansate, Sănătatea.
Universitatea Politehnica Timișoara s-a adaptat deciziilor de sus, iar în consecință, Consiliul de Administrație al UPT a decis repartizarea cifrei de școlarizare pentru studiile universitare de licență. În total sunt oferite la admitere 291 de locuri bugetate și 1137 de locuri cu taxă. Conform deciziei, cele mai multe locuri sunt la Facultatea de Automatică și Calculatoare, în total – 450 de locuri bugetate și 256 cu taxă, cu următoarele domenii de licență: Calculatoare și tehnologia informației, Calculatoare și tehnologia informației – lb. Engleză, Ingineria sistemelor, Informatică.
Candidați numeroși sunt căutați și pentru Facultatea de Mecanică, cu un total 440 de locuri bugetate și 197 cu taxă, cu următoarele domenii de licență: Ingineria autovehiculelor, Ingineria transporturilor, Inginerie mecanică, Inginerie industrială, Inginerie industrială-IFR, Ingineria materialelor, Științe inginerești aplicate, Mecatronică și robotică.
De asemenea, sunt scoase la concurs locuri și pentru celelalte facultăți: Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului – total 125 de locuri bugetate și 65 cu taxă, Facultatea de Construcții – total 212 locuri bugetate și 202 cu taxă, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale – total 296 de locuri bugetate și 125 cu taxă, Facultatea de Electrotehnică și Electroenergetică – total 190 de locuri bugetate și 30 cu taxă, Facultatea de Management în Producție și Transporturi – total 193 de locuri bugetate și 27 cu taxă.
De asemenea, pentru Facultatea de Inginerie din Hunedoara sunt stabilite un total de 180 de locuri bugetate și 90 cu taxă.
Facultatea de Științe ale Comunicării – total 100 de locuri bugetate și 110 cu taxă, Facultatea de Arhitectură și Urbanism – total 105 locuri bugetate și 35 cu taxă.
Din numărul total de locuri alocate, 249 sunt pentru domenii prioritare, iar 75 de locuri sunt pentru tineri proveniți din licee din mediul rural. Și la această sesiune de admitere elevii care obținut premii la olimpiade și concursuri naționale sau internaționale sunt admiși la Universitatea Politehnica Timișoara fără concurs.
Citiți principiile noastre de moderare aici!