Primăria Timișoara caută să cumpere „servicii de cercetare arheologică preventivă în vederea descărcării de sarcină arheologică cu patrimoniu arheologic reperat, afectat de lucrările de execuție aferente obiectivului de investiții «Reabilitare linii de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseu 4, Bd. Cetății»”.
Muncitorii de la Porr Construct care lucrează pe Cetății au dat de vestigii la începutul lunii august, astfel că lucrările au fost sistate de la nr. 30 până la intersecția cu Gh. Lazăr. Viceprimarul Timișoarei spune că săpăturile arheologilor care vor intra pe șantier nu ar trebui să afecteze lucrările.
„Pe Cetății scoatem la licitație studiul arheologic pe toată suprafața, pentru că în proiectul inițial nu era inclusă descărcarea arheologică. Nu o să se producă întârzieri, pentru că deja au început să lucreze pe frontul următor. Dacă găsesc și acolo, intrăm pe următorul tronson, sper să nu fie tot Cetății un tronson continuu. Oricum, și pe acest tronson care a fost început, între Bogdăneștilor și Gh. Lazăr, nu este totul blocat, doar jumătate, până la numărul 30”, ne-a explicat edilul.
Potrivit lui Lațcău, va fi făcut mai întâi un studiu de sol, pentru a se detecta exact dacă sunt probleme de vestigii, iar săpătura arheologică va fi făcută ulterior.
„Am avut două discuții cu singurele două entități din Timiș care fac astfel de lucruri, Muzeul Banatului și UVT, am primit oferte de la amândouă, am stabilit un cost unitar și vom face un contract pe cost unitar, care să fie un contract larg, să permită orice intervenții, oriunde mai apar pe Cetății. Am mai avut ceva probleme sub linia de cale ferată, unde solul are altă consistență decât cea pe care am așteptat-o, chiar în zona aceea nu s-au făcut săpături la studiul geo, vor fi niște injectări, anumite tratamente, dar nu prezintă probleme de întârzieri”, a conchis Lațcău.
Pe Cetății se lucrează deja, din 18 august, pe tronsonul din Cetății ce leagă Gheorghe Lazăr de Calea Torontalului. Circulația se desfășoară pe cealaltă parte a bulevardului în ambele sensuri. Traficul a fost închis dinspre Bogdănești spre Torontalului, până la Gheorghe Lazăr timp de trei luni, începând din 28 iunie, iar de la Gheorghe Lazăr până la capăt nu se poate circula timp de șase luni, începând din 18 august.
Ordinul de începere pentru șantierul de pe bd. Cetății a fost dat în 21 septembrie 2020, iar durata contractului este de 36 de luni, din care șase luni pentru proiectare și 30 de luni pentru execuție. Teoretic, șantierul ar trebui să fie gata în doi ani și jumătate.
Lucrările sunt executate de Porr Construct, care s-a asociat cu alte șapte firme – Porr Bau GmbH (terț) și Baicons Impex SRL, Imsat, Sanel, Swarco Traffic România, Manro SRL cu SC Pesit Rom SRL (subcontractanți) – și costă 83,7 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 17 milioane de euro.
Bulevardul ar trebui să aibă patru benzi de circulație, linii de tramvai duble înierbate, trotuare și piste de biciclete decente.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XMOTIVE,MOTIVE,MOTIVE sa ne acoperim incompetente,sa gasit un cioc de oala gata schit arheologic de unde sa stie Domnul Lațcău ca nu sotia celui de la etajul 4 a aruncat cu TUCALU dupa sotul care a venit beat acasa si nu la nimerit si obiectul a zburat pe geam si a cazut pe linia de tramvai.Ca este in traditie nu numai in Timisoara pretutindeni pe santierele din Romania,ba lilieci,ba ursi,ba vremea,ba ciobul de TUCAL asa ca tot amanem termenele pe motive hilare
-
Da, e hilar că arheologii sunt plătiți cu banii pe care-i lasă Becali rest la un chelner, apoi ne mirăm că nu găsim arheologi.
Valabil pentru toate categoriile de specialiști, tîmpiții de la CNAIR fac proiecte de autostradă despre care orice entuziast poate observa că-s periculoase … dar e ok, după mintea celor ca tine e în regulă să facem totul pe repede-înainte, fără cap, fără nimic.
Cum adica, ”se cauta arheologi ” ??? Pai nu mai sint in Timisoara ???, sau nu-s curiosi….
Santierul asta incurca circulatia foarte tare in zona, prelungirea lui nu o sa aduca laude primariei. Nu au cu ce ???, continuati santierul si respectati termenele si asa prea mari pentru lucrearea asta !!!!!!!
Pe bune ma? Opriti lucrarile din cauza siturilor arheologice, dar nu aveti arheologi?
Asta e procedura legala, parca ar fi prima oara cand se intampla. Unii comenteaza la orice.
Pai va imaginati cît timp o sa le ia să rezolve aceasta speță, dacă s-au încurcat rău doar alegind niște pavaje ptr trotuarul din fata Catedralei, care nici DUPĂ UN AN, încă NU e gata…
BĂTAIE DE JOC LA ADRESA PIETONILOR, atit din partea edilului dar și a Mitropoliei, NEPASATOARE cu enoriașii săi virstnici, mame cu copii, ce se împiedică zi de zi în gropile si bordurile inalte din fața Catedralei
-
Problema în centru este că lucrările s-au început fără aviz pe vremea lui Robu. Nu e deloc problema că stau să aleagă pavajul, ci că s-a intrat într-o gaură neagră legală.
Dar nu lăsa adevărul să stea în calea unei povești cu coloratura dorită de tine …
tot voluntari sa fie si arheologii?
Era unu’ Gogu.
Motive, Motive, Motive…sic!
Este esențial să vă hotărâți dacă respectarea legii în țara noastră este necesară sau nu!
Dacă nu se respectă legea, nu e bine! Dacă se respectă legea, din nou nu e bine! Totuși, ce vreți!?
Vreți “normalitate”, atunci trebuie respectată legea!
Vreți ca lucrurile să se miște “normal”? Atunci cereți să fie redusă birocrația, care în ultimele 6 luni a crescut cu peste 45%!
Pe tronsonul respectiv au fost găsite morminte, vreți să treacă prin ele cu excavatorul!? Dacă ar fi strămoșii voștri, sau poate chiar sunt! Dacă peste 200 de ani se decide să se treacă cu excavatorul prin locul vostru de odihnă veșnică…ar fi “normal”? Ar trebui că strănepoții noștri să se ocupe înainte de rămășițele noastre sau să toarne direct asfalt peste noi.
Problema nu e este că apar astfel de situații, arheologie, lilieci, urși și altele, problemă este că nu mai sunt întrebați specialiștii înainte de demararea oricărui proiect, și că atare toate lucrurile și lucrările sunt făcute pe genunchi și pe repede înainte.
Nu vă mai aruncați așa, cugetați înainte caci cel mai de valoare dar primit de om este rațiunea.
În cazul în care nu puteți analiza o informație sau nu puteți să o înțelegeți, vă recomand să citiți ce are de spus Umberto Eco despre rețelele sociale.
Roxana: Intradevăr se caută arheologi pentru săpat?! Adică, specialistul de arheologie a fost acuma degradat la munca de săpat?!
Arheologi sunt dar nu “vorbesc” aceeasi Limba cu Fritz.
Dar cu ,,toagla” nu va place?