Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în calitate de partener al Proiectului “Patrimoniu viu – o resursă nelimitată pentru dezvoltarea turismului”, pune la punct un Focus Grup privind elaborarea rutelor turistice tematice în areale din regiunea transfrontalieră România-Serbia.
Elaborarea rutelor tematice va permite crearea unor hărți turistice zonale și regionale care să ofere informații despre patromoniul natural și cultural din 20 de comunităţi din 7 areale de dezvoltare locală: Herneacova, Făget, Caransebeş, Herculane, Dubova din România și Kikinda, Uzdin, din Serbia. Informațiile și produsele turistice create vor contribui la dezvoltarea socio-economică a comunităţilor transfrontaliere şi la creşterea atractivităţii zonelor turistice din ariile studiate.
La Focus grup au fost invitați să participe operatori din turism care doresc să inițieze pachete de servicii turistice, pentru a-și exprima punctul de vedere privind elaborarea traseelor tematice, ținând cont de cerințele, nevoile și experiența acestora. Acest grup urmează să se întâlnească la sediul central al CCIAT pe data de 14 noiembrie, între orele 10.30 – 13.30, în Sala C.E.D.O.
În cadrul evenimentului, vor fi prezentate rezultatele cercetării efectuată în ariile investigate cât și rutele turistice și conținutul hărților regionale propuse de experți. Sesiunea de dezbateri va fi dedicată identificării nevoilor concrete ale mediului de afaceri, în baza celor prezentate.
Evenimentul de la Timișoara va fi urmat de un workshop care va avea loc la Kikinda, în perioada 24 – 28 noiembrie 2014 și unde experții vor purta discuții privind elaborarea hărților regionale care să conțină obiective turistice, sărbători laice și religioase, trasee culinare, obiceiuri și tradiții, meșteșuguri etc.
Tot în cadrul acestui proiect, CCIA Timiș pregătește “Patrimoniu Viu” – Târg de meşteşuguri şi gastronomie și Expoziție de fotografii, manifestare care va avea loc în perioada 4 – 6 decembrie 2014, la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT și la care sunt așteptați peste 30 de meșteșugari și artizani din comunitățile locale din regiunea tranfrontalieră. Proiectul “Patrimoniu viu – o resursă nelimitată pentru dezvoltarea turismului” este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră IPA România – Republica Serbia și este derulat de Universitatea de Vest Timişoara în parteneriat cu CCIA Timiş, Institutul Intercultural Timişoara şi Primăria orașului Kikinda din Serbia.
Proiectul vizează valorizarea patrimoniului cultural şi natural ca resursă pentru turism în zona transfrontalieră, transformarea acestuia în produse turistice cât și conştientizarea oamenilor din comunităţile investigate privind importanţa conservării şi promovării patrimoniului viu prin turism.
Citiți principiile noastre de moderare aici!