Se vorbește despre mulți ani despre reabilitarea exterioară a clădirii în care funcționează Primăria Timișoara. Lucrările erau estimate inițial la aproape 2 milioane de euro, iar proiectul, care a costat 60.000 de euro, a fost făcut de SC Prodao-Ing SRL din Timișoara încă din toamna anului trecut. Proiectantul a finalizat în sfârșit documentația și municipalitatea a reușit să lanseze, zilele acestea, contractul de execuție pentru „reabilitare fațadă și înlocuire tâmplărie exterioară” pentru clădirea de pe CD Loga 1.
„Se vor executa lucrări de refacere a tencuielilor exterioare, tâmplăriei, elementelor decorative, sistemului de colectare a apelor pluviale, iluminatului pe fațadă, a paratrăsnetului și a prizei de pământ”, se arată în anunțul de licitație publicat pe SEAP – Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
Primăria pune la bătaie maximum 6,73 milioane de lei cu tot cu TVA, puțin peste 1,4 milioane de euro, iar ofertele sunt așteptate până în 27 ianuarie 2020.
Clădirea de pe C.D. Loga este un adevărat pericol public, iar tencuiala exterioară s-a desprins în mai multe rânduri și a căzut pe trotuar, punând în pericol siguranța călătorilor. A fost nevoie și de intervenția pompierilor pentru curățarea elementelor cu pericol de cădere.
Ce se face mai exact acolo
Proiectul municipalității se referă la reabilitarea fațadei și înlocuirea tâmplăriei exterioare, urmând să fie făcute lucrări „în spiritul clădirii și întregii zone în scopul punerii în valoare, la maximum, a potențialului, a identității și a substanței originare”.
„La fațade, în vederea obținerii unui ansamblu cât mai apropiat de cel istoric, investițiile se vor limita strict la reparații ale existentului. Se propun lucrări de revenire la inițial și eliberarea de intervenții: reparații de zidărie și executarea intervențiilor de eliminare și protejare împotriva umidității, desfacerea tencuielilor în zonele degradate și refacerea acestora, inclusiv pe ornamentația existentă, înlocuirea zonelor degradate a profilelor de streașină, a brâurilor și a elementelor de volum. Soluția tehnică propusă pentru acestea prevede tencuieli și zugrăveli la fațadă, lucrări exterioare la nivelul soclului și lucrări de tratare a umidității – tratare umiditate ascensională prin capilaritate și neutralizare săruri prin injectarea unei bariere anticapilare în toată grosimea zidurilor”, se arată în documentație.
Acolo unde sunt goluri la uși și la ferestre, tâmplăria va fi recondiționată pe alocuri și, dacă va fi nevoie, se va completa cu elemente noi, similare cu cele existente sau înlocuite integral cu tâmplării din lemn în vederea păstrării aspectului și caracterului original. Grilajele ornamentale se vor recondiționa conform tabloului de tâmplărie, prin curățare, protejare anticorozivă și revopsire.
De asemenea, învelitoarea, suportul de învelitoare și accesoriile vor fi reparate prin înlocuiri de ornamente de tablă în limitele de funcționare, cât mai discrete care să nu dăuneze aspectului clasic al clădirilor istorice. La lucarne și lucrări de tinichigerie se vor păstra cele istorice.
Lucrările trebuie să fie gata în 18 luni de la semnarea ordinului de începere.
Clădirea primăriei este catalogată ca monument istoric clasa B, reprezentativ pentru patrimoniul cultural local, înregistrat în Lista monumentelor istorice a Ministerului Culturii și Patrimoniului Național. De-a lungul anilor a suferit mai multe intervenții, în special modificări interioare și extindere. Construcția imobilului monument istoric a început în 1914, după planurile arhitectului Szekely Laszlo, însă a fost finalizată abia în 1925, din cauza războiului. Exterioarele au fost gata prin 1929, la nivel de finisaje. Primăria funcționează acolo din anul 1946, clădirea găzduind înainte Școala Comerciala Română.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/santier-de-2-milioane-de-euro-la-cladirea-primariei-timisoara-cum-isi-lasa-robu-amprenta-pe-imobilul-istoric/2218604
http://www.tion.ro/fatada-primariei-intra-in-renovare-doar-proiectul-este-estimat-la-peste-60-000-de-euro/2078153
Trimite articolul
XCel mai probabil va fi desemnat construcțim
Teoretic se cauta.Practic se stie ca va castiga firma de casa, SC Alex Dia Construct SRL
Pentru banii aia vi-l fac eu:)) ca lucrarea nu costa nici jumate din suma aia, restul sunt impartiti pe unde trebuie si intre cine trebuie.
Capitala culturala 2020 e in 2022?
pmt , nu are firma de constructii asociat unic,= ADP… ce mascacarada mai e si asta?