„Vom analiza situaţiile date, se vor face verificări la disciplinele unde s-a dat Bacalaureatul şi notele primite. Urmează o serie de planuri pe care le vom realiza împreună cu directorii de şcoli. O să începem să gândim un plan de acţiuni împreună cu directorii. Asta este realitatea… Sunt dezamăgit de rezultate, dar dacă ne dorim mai mult, trebuie să muncim. Noutatea este că în acest an nu se pune problema fraudei, iar la Lovrin, unde au fost descoperite lucrări identice, se va depune o plângere la organele abilitate”, ne-a declarat inspectorul şcolar general al judeţului Timiş, Marin Popescu.
La nouă licee din judeţul Timiş niciun elev nu a promovat examenul de Bacalaureat. Directorii de şcoli spun că principalele motiv pentru care promovabilitatea a fost scăzută sunt… sistemul în care trăim şi camerele de supraveghere, care au fost montate în sălile de examinare tocmai pentru a preveni frauda.
„E greu de găsit un vinovat. Unul dintre motive îl reprezintă dispariţia şcolilor profesionale. Elevii care învăţau la aceste şcoli au fost nevoiţi să meargă la liceu. În plus mulţi dintre elevi au părinţii plecaţi în străinătate. O parte dintre elevi sunt nevoiţi chiar să lucreze. Mai mult decât atât, camerele de supraveghere au avut un efect negativ asupra elevilor pentru că provocau agitaţie. Vinovat este întregul sistem în care ne trăim viaţa”, ne-a spus directorul adjunct al Grupului Şcolar Industrial CFR Timişoara, unde promovabilitatea a fost zero.
Şi directoarea de la Grupul Şcolar „Tudor Tănăsescu”, Letiţia Morariu, face referie la faptul că nu există şcoli profesionale, iar elevii au fost nevoiţi să urmeze liceul. „Suntem un liceu industrial, iar probele de matematică şi limba română nu sunt potrivite pentru liceele indusriale. Ponderea orelor de cultură tehnică este mai mare ca cea a orelor la care au dat examen elevii. Au avut un examen mult prea greu pentru ceea ce învaţă. Trebuie făcută o reformă în acest sens”, crede Letiţia Morariu.
Liceenii care nu au promovat au diverse explicaţii pentru nereuşită. „Subiectele au fost foarte grele, iar eu nu am avut când să învăţ pentru că sunt nevoit să lucrez”, ne-a spus Claudiu Duzsandi, unul dintre elevii care au picat examenul de Bacalaureat.
Promovabilitatea la examenul de Bacalaureat 2011 înainte de contestaţii este de 31,79% în judeţul Timiş, în condiţiile în care în 2010 a fost de 82%.
UPDATE. Elevii nemulţumiţi de notele obţinute la examenul de Bacalaureat au putut depune luni contestaţii. În judeţul Timiş au fost depuse, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar, peste 2.000 de contestaţii la Bac.
UPDATE. În total au fost depuse 2.144 de contestaţii la examenul de Bacalaureat în judeţul Timiş, potrivit şefului IŞJ. Cele mai multe au fost la Matematică – 702 şi Limba şi literatura română – 662. Alţi 349 de elevi au contestat notele obţinute la Biologie vegetală şi animală, 156 la Geografie, 74 la Istorie, 72 la Fizică, 45 la Anatomie şi fiziologie umană, genetică şi ecologie umană, 20 la Informatică, iar restul de până la 2.144 la alte discipline.
Rezultate dezastruoase la Bacalaureat in Timis
Citiți principiile noastre de moderare aici!