Primăria Timișoara a lansat licitația de execuție pentru refuncționalizarea Turnului de Apă din Iosefin. Pune la bătaie 7,88 milioane de lei, aproape 1,6 milioane de euro, din care majoritatea (7,3 milioane lei – n.r.) sunt bani norvegieni, obținuți prin Programul Ro-Cultura, Granturile SEE 2014-2021. De la bugetul de stat vin 1,29 milioane de lei, iar Primăria Timișoara și Asociația Prin Banat, care se ocupă de proiect, trebuie să pună 2,1 milioane de lei. Contractul de finanțare a fost semnat încă din septembrie 2020, iar data de finalizare a proiectului este 29 februarie 2024. Ofertele pot fi depuse până în 3 august, iar termenul de execuție a fost stabilit la 15 luni.
Proiectul tehnic pentru transformarea Turnului de Apă din Iosefin a fost întocmit de SC Studio Unu de Arhitectură SRL.
„Amenajarea exterioară presupune o rampă de acces către turn și amplasarea unei mici construcții (birou administrativ si grupuri sanitare), care împreună să constituie un aparat complex de intrare. Accesul în turn este tratat ca un traseu pentru observarea construcției din exterior și care poate fi folosit ca spatiu expozițional. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampă de acces, se vor realiza gradene de beton și o copertină”, se arată în documentație.
Cafenea la intrare, lift panoramic și terasă belvedere la 45 de metri înălțime
La intrarea în turn va fi amenajată o cafenea, care va fi conectată cu spațul exterior, la cota 24,75 m va fi amenajată o sală de expoziții, la cota +28,50 m va fi făcut un spațiu foaier, la +34,50 m o sală pentru activități culturale, iar la cota +45,50 m va fi amenajată o terasă belvedere.
Turnul de Apă din Iosefin va fi transformat complet: va avea scări interioare noi, tâmplărie exterioară nouă, vor fi curățate finisajele existent, cărămida aparentă/beton și va avea finisaje interioare noi. În interior va fi amplasat și un lift panoramic, iar rețelele de utilități vor fi refăcute și va fi realizat un sistem de iluminat arhitectural atât pentru clădire, cât și pentru spațiul exterior.
După ce vor fi gata lucrările, Turnul de Apă va fi introdus în circuitul cultural al orașului. Asociația Prin Banat se va ocupa de viitorul centru cultural.
Pe perioada lucrărilor vor fi tururi și vizite de șantier pentru studenții de la facultățile de profil, pentru a observa procedurile și tehnicile din cadrul procesului de restaurare. Se va face și un eveniment de proiecții 3D pe monumentul istoric. Vor fi realizate sesiuni de cercetare care se vor concretiza într-o expoziție permanentă dedicată monumentului, în expoziții temporare și se va realiza un model tridimensional dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere.
Monumentul industrial de pe strada Gh. Barițiu, cu înălțimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte. A fost proiectat de arhitectul Laszlo Szekely pentru a servi pentru compensarea consumului maxim de apă din cursul zilei. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
X0 utilitate. sunteti niste dezaxati cu proiectele astea ratate. sper sa mute capitala culturala la cluj, imbecilii dracu’ ce sunteti.
-
Bratislava, Visegrad, Targoviste, Bruxelles, Ankara. Toate aceste orase au turnuri de genul convertite in obiective turistice cu panorama 360, binocluri cu fise etc, vizitat de o gramada de turisti (inclusiv de mine). Asa ca.. utilitatea este ca aduce bani. Doar ca nu tie.
-
Prea scump, nu avem nevoie, cum nu avem nevoie de vaporetto, tramvaie la 2500000euro bucata…….
-
Nu ne trebuie la pretul asta, mizerie prin spitale, mizerie prin scoli, mizerie prin oras,nu e o prioritate nici pe banii altora, sa bage norvegienii banii in sanatate si educatie, e o investitie mai buna
-
Ovidiu Potra Mizeria 1.) nu e asa mare 2.) nu se rezolva cu acesti bani. E ca si cand tu vrei sa iti iei Ferrari dar nu ai bani decat de opel astra. Si astepti la nesfarsit sa aduni bani pentru Ferrari, ajungand sa nu ai nici Ferrari nici Opel. Mai multe investitii mici ajuta mai mult decat cateva foarte mari
-
O sa ne alegem doar cu o gramada de betoane, piatra, marmura, de care suntem satui, ma intelegi, o gramada de cersetori prin oras, mizerie prin spitale repet, nu ne arde de asa ceva, din nou, nu avem nevoie de Mercedes S Klasse pentru ca intretinerea ne costa prea scump, intelegi Zoli- nu avem bani de intretinere pentru turnu asta, orasul e mizer, altele sunt prioritatile
-
-
-
da? si ce vezi din turnurile alea? ceva frumos, nu?
din turnul asta poti sa vezi curtile unor amarati, firma aia care varsa sucuri de porc in bega, ce altceva? hai, spune, ce vezi din turnul de la marginea orasului? papagalule. repede veniti voi cu exemple din alte tari, exemple care au 0 in comun cu targul asta prafuit. da, aduce bani de spaga unor cacanari, foarte frumos. chiar ne trebuie asa ceva.-
@tibi Ce anume vezi in turnul din Targoviste? Cetatea si.. zona din jur. Adica tot blocuri si curti si un parc, nimic spectaculos la nivelul turnului Eifel sau mai stiu eu ce. Totusi vin turisti. Ce vezi de la terasa deschisa de pe acoperisul iulius mall unde era San Marzano candva? Tot asa blocuri. Si totusi are cautare.
-
chiar cred ca faci misto, nu se poate sa fii chiar atat de idiot. iar claule, ma pis in capu’ tau, ca si tu esti idiot.
-
Nu ma intereseaza ce se intampla la Targoviste, Cluj, Sibiu, Oradea ci eventual Viena-Paris, astea sunt orasele etalon pentru noi, cu ele trebuie sa ne comparam, sa vrem sa fim ca Viena pentru ca acolo e viitorul: iarba verde, copaci, aer curat, apa curata, sanatate, educatie
-
-
-
Nu -ti pierde timpul cu Tibi.El saracu nu intelege prea multe.El comenteaza in aproape toate articolele(le stie pe toate).Stii celebra zicala ‘Prostul nu-i prost destul.Daca nu-i si fudul.
Proiectul acesta este ft bun pt turis.Abia astept sa fie finalizat.-
@Clau spre deosebire de tine eu am fost in turn, si da, e frumos sa te uiti in departare, ca in jur… Curti mizere, strada mega aglomerata, bronzati peste tot, exact ce vrea sa vada un turist.
-
-
Nu demult, jandarmii urcau in duba siteul de cultura. Astazi, la Timisoara, sifonarea de bani are loc in primul rand pe motivul culturii. Orice cakat este cultura astazi. Orice porcarie care ii vine unuia pe chelie are o valoare culturala inestimabila si nu ne putem lipsi de ea. Orasul trebuie sa beneficieze de aceasta noua doza de cultura. Cand colo, usere plus, la fel ca penele, doar sifoneaza bani pe aceste rahaturi. Ba, sunt atatea de facut in orasul asta: scoli, trotuare, strazi, curantenie, iluminat, transport public etc. Doua milioane de lei duse pe apa sambetei. In urma cu putine luni ni se cerseau bani pentru pulsoximetre care costa 50 lei bucata. Tot ieri citeam si articolul despre sifonarea a inca 50 mii euro pentru inchiderea a trei strazi, pentru ca, deh, trebuie pazite. Am tot sperat ca eroarea numita robu nu se va mai repeta, insa aceste jigodii sunt chiar mai rele. Dupa robu macar se vad niste chestii. A sifonat si el si si-a tinut oamenii in functii, dar de la astia absolut nimic. Mai putin si se face un an de mandat si tot ce a facut fritz a fost sa isi puna oamenii in functii, sa deschida noi posturi si sa risipeasca banii timisorenilor pe tot felul de bazaconii de care se ocupa firmele si asociatiile de casa.
-
eroarea robu nu trebuie eliminata doar prin vot, ci prin taierea capului, ca altfel o tinem asa la nesfarsit, cu toti talharii astia ramanand nepedepsiti.
-
Fritz a gresit cand s-a apucat sa schimbe oamenii din functii cu oamenii lui, asta a starnit o gramada de reactii adverse, un razboi din care au de suferit cetatenii, Fritz trebuia sa lucreze cu oamenii care erau in functii si sa le spuna ce vrea sa se faca in oras, si deabia apoi daca acestia nu colaborau , sa ii schimbe, nu asa se procedeaza in Timisoara, cum a procedat el, daca vrei binele acestui oras, l-am votat dar cred ca am gresit, doamna de la PSD era o alegere mai buna
Belvedere de ce, ce e aia? ce e frumos de vazut?
Ori firma respectiva va si curata orasul si rezolva si cu cladirile istorice, si mai face niste spatii verzi cu flori, ori turnul e suficient de inalt incat sa nu vezi mizeria si dezastrul din oras.
Numai si numai tampeni aveti in cap “PREA IUBITI NOSTRI ALESI”din conducerea primariei Timisoara.In loc sa se repara centrul orasului unde ai ocazia sa iti cada in cap o bucata de tencuiala din cladirile istorice.Nu va preocupa decat fostul depou de tramvaie de pe Take Ionescu,cinematograkele Arta,Studio,Dacia,privitul filmului din hamac la Usoda acuma si turnul asta de apa dar mai aveti unul in Fabric.In rest Timisoara arata mai rau ca Ferentariul din capitala.Dar in cap nu pasarele ci sto;uri
Dar pista de biciclete nu se va face pana sus? Poate si cu banda dedicata pe Take Ionescu, din Unirii pana la turn.
Prea scump, nu avem nevoie, cum nu avem nevoie de vaporetto, tramvaie la 2500000euro bucata…….
Fara, nu avem bani de asa ceva, mizerie in spitale, mizerie in scoli, mizerie in oras, mai multi bani bagati in educatie, sanatate si copaci iarba verde mediu inconjurator in general
Am un prieten care avea ideea de acum 15 ani, dar din pacate nu a putut obtine avizurile necesare… Poate ca era vorba de turnul de apa de la pasarela de linga gara de nord… nu mai tin minte exact.
-
Sunt de acord sa se faca de oameni din oras, pe bani putini, modest, fara cheltuieli mari de intretinere, cu multa iarba, copaci, noua ni se usuca iarba prin parcuri de la soarele asta, oameni dorm pe strazi, prin parcuri, am vazut un livrator de mancare la 6 dimineata – dormea pe o banca de pe malul Begai chiar langa turnu asta de poveste despre care discutam acum-astea sunt problemele noastre, sa ne ajute norvegienii astia cu imigrantii, cu oamenii fara adapost, cu spitalul judetean, cu copiii nostri care invata in containere si atunci sunt si eu norvegian pe cinstea mea, tot respectul