28 de toalete ecologice au fost puse pe malurile Begăi odată cu reabilitarea acestora prin fonduri europene. Lucrările au fost inaugurate în decembrie 2016, astfel că anul acesta au expirat cei cinci ani în care primăria nu putea face modificări acolo. Totul trebuia întreținut, iar viceprimarul Ruben Lațcău critica încă din decembrie anul trecut felul în care „Rogera, mai întâi, și apoi Horticultura și-au respectat întocmai contractele de curățenie și mentenanță”.
În februarie 2021, un cititor Tion ne trimitea imagini cu toaletele publice care ajunseseră un focar de infecție. Reprezentanții PMT afirmau atunci că a expirat contractul pentru întreținerea acestora, iar consilierii locali votaseră încă din septembrie 2020 un nou caiet de sarcini pentru o nouă licitație.
„După aprobarea bugetului se va demara procedura de achiziție a serviciilor de curățenie și întreținere a WC-urilor ecologice de pe malul Canalului Bega. Toaletele ecologice în prezent sunt închise”, au transmis atunci reprezentanții primăriei pentru TION.
O lună mai târziu de la aprobarea bugetului, Primăria Timișoara lansează procedura de cumpărare directă pentru servicii de curățenie necesare celor 28 de toalete.
Ofertele se pot depune până în 24 mai, la ora 9.08, iar PMT pune la bătaie 135.000 de lei fără TVA, echivalentul a 27.000 de euro.
Pe malul Begăi, în cadrul proiectului de reabilitare, au fost amplasate 28 de toalete ecologice, în 14 locuri. Primăria este dispusă să plătească cel puțin 1.456 de servicii (28 buc x 1 serv/săptămână x 52 de săptămâni) și cel mult 3.000 de servicii (1.456 servicii standard + 1.544 servicii suplimentare) pe perioada contractului. Durata acestuia este de cel mult un an.
„Pentru asigurarea condițiilor de igienă a toaletelor ecologice (…), întreținerea și curățarea acestora se va face o dată pe săptămână, iar în funcție de necesități (trafic intens sau perioadele cu temperaturi ridicate) de maxim trei ori pe săptămână. Prin ordinele de lucru emise de achizitor se stabilește frecvența serviciilor de întreținere care trebuiesc efectuate, în limita numărului maxim de servicii”, se arată în caietul de sarcini.
Operațiunile care trebuie făcute sunt: vidanjare rezervor dejecții, înlocuire substanță activă parfumată care dezinfectează, descompune și macerează materiile fecale, spălare interioară cu jet de înaltă presiune, ștergere interior cabină, spălare pișoar, parfumare pereți cabină, înlocuire igienică.
Indicații clare pentru curățenie
Primăria Timișoara spune și ce înseamnă operațiunea de curățare, prin care „se înțelege îndepărtarea mecanică (manuală și/sau automată) a oricăror forme de deșeuri, praf sau depuneri de materiale nefolositoare, rezultate în urma activităților umane și a folosirii toaletelor”, iar prin dezinfecție „se înțelege reducerea numărului de germeni saprofili și distrugerea germenilor patogeni prin mijloace fizice sau chimice”. Astfel, se impune „spălarea cu apă fierbinte la înaltă presiune (77-82 de grade Celsius, timp de 2 minute)”, dar și „spălarea cu detergent anionic și dezinfecția cu o substanță chimică”.
Sunt indicații și pentru cum să se facă întreținerea: curățarea pardoselilor cu ștergătorul umezit cu detergent anionic și cu aparat cu furtun cu înaltă presiune ori de câte ori este cazul, măturatul uscat fiind interzis; curățarea pereților și a plafoanelor cu detergent anionic; să se asigure materialele necesare igienei personale acelora care folosesc toaletele ecologice (hârtie igienică, mijloace de ștergere sau zvântare a mâinilor etc.; vidanjarea rezervorului de dejecții și înlocuirea substanței active, mai scrie în caietul de sarcini.
În caietul de sarcini mai scrie și că utilizarea toaletelor ecologice va fi gratuită.
editor Dan Oancia
Pe aceeași temă:
Lună și bec pe malurile Begăi, dar mai greu. Nu are nici cine să întrețină toaletele ecologice
Trimite articolul
XToaleta Publică de pe Bulevardul Iuliu Maniu -ul cu intersecția strada Carol Ferdinand este închisă publicului de peste o săptămână de zile nimeni nu poate nu o poate folosi este o toaletă publică care aparține Primăriei Timișoara
De ce se mai dau bani pt aceste bombe? Oricum o sa fac linga ele daca o sa ma treaca vreo treaba; cine a incercat sa le foloseasca stie ca iti trebuie masca de gaze ca sa poti sta in ele. Toate sint montate in zone in care exista CANALIZARE. Cu banii care se dau pe vidanjare se pot construi unele ca cele din Parcul Copiilor. Ma asteptam la mai multa viziune din partea unui primar care a trait in Germania.
Cu 2000 de euro se poate face o toaleta dubla conectata la canalizare. 2000 x 14 = 28.000 euro, exact cit contractul de vidanjare pe un an. Asa e cind vrem sa ne stergem la fund cu banul public, mai facem un contract de servicii inutile.
-
Da, cam atat e doar proiectul si autorizatiile. Si tot atat sunt si bransamentele la apa canal, curent, culmea. Referitor la executie ma indoiesc ca te incadrezi in 2000 de eur. Dar intrebarea mea este: dupa ce construiesti nu le mai speli niciodata?
-
dar cu banii de pe 2 ani, ce zici, te incadrezi?
-
Sa le curete marinarii
Ce are a face ?
Asa si-a cumparat Manea capitanul functia
sa mearga sa curete el si neamul lui larg din STPT
S-a inmultit Salcia si mita de Dunare
Vechii si noi directori au avut la ce sa puna botul
Bafta