Primăria Timișoara a scos la licitație contractul pentru „Lucrări «rest de executat» aferente obiectivului de investitii «Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin»”. Valoarea estimată a noului contract este de 9,1 milioane de lei fără TVA – deci 10,8 milioane de lei sau 2,2 milioane de euro, cu TVA –, iar durata va fi de șase luni. Ofertele pot fi depuse până pe 25 martie, ora 15.
„Proiectul de fata propune realizarea unor intervenții in cadrul unei construcții industriale clasate ca si monument istoric in vederea obținerii unor spatii expoziționale, de evenimente culturale prin valorificarea caracterului existent al acestei construcții. Achiziția se face pentru lucrări de intervenţie la obiectivul existent – Turnul de Apa Iosefin. Implementarea acestui proiect a fost demarata inițial in octombrie 2021, lucrările nu au fost finalizate, ajungând la un procent de aproximativ 30% pana la încheierea contractului precedent”, se arată în descrierea achiziției.
Lucrările de la Turnul de Apă din Iosefin constau în
• restaurarea scărilor și balustradelor;
• se va păstra rezervorul 1 integral și se va amplasa un planșeu metalic în interior (spațiu foaier);
• se va păstra rezervorul 2 dar se vor realiza în el goluri pentru lumină (sală pentru activități cultural);
• se vor realiza scări interioare noi, se vor înlocui tâmplăriile exterioare;
• se va înlocui ușa de acces metalică cu una de sticlă;
• se vor aplica tehnici de curățare adaptate finisajelor existente: cărămidă aparentă/beton;
• se vor realiza noi finisaje interioare.
Alte intervenții propuse sunt: amplasarea unui ascensor panoramic interior, realizarea/redimensionarea branșamentelor necesare, realizarea/ reabilitarea rețelelor tehnico-edilitare necesare pentru buna funcționare cu pozare subterană pentru turn și pentru anexă, un iluminat arhitectural atât pentru clădire, cât și pentru spațiu exterior amenajat, instalație de protective împotriva trăsnetului și realizarea prizei de pământ aferentă întregii instalații electrice propuse.
Turnul de Apă se dorea a fi unul dintre cele mai importante obiective ale TM2023
După ce s-a vorbit timp de mai mulți ani despre reabilitarea Turnului de Apă din Iosefin, primăria lansase în iulie 2021 licitația pentru desemnarea unui firme care să execute lucrările necesare. A fost depusă o singură ofertă, a asocierii formate din firmele Alca European Foundss SRL – Research Consorzio Stabile Societa Consortile a Responsabilita Limitata, în valoare de 7,59 milioane de lei cu tot cu TVA.
Cu această asociere a fost semnat și contractul câteva luni mai târziu, în toamna aceluiași an. După două luni, progresul lucrărilor era de 10% și se părea că Turnul de Apă ar putea fi, așa cum promiteau reprezentanții primăriei, una dintre principalele locații de desfășurare a evenimentelor din cadrul programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. S-a dovedit, până la urmă, că nu a fost așa.
Turnul de Apă urma să treacă printr-o transformare serioasă, astfel încât, după 15 luni, să își deschidă porțile pentru vizitatori într-o condiție foarte bună, cu noi finisaje, o cafenea, o sală de expoziții, un foaier și o sală de activități culturale. Poate cea mai importantă modificare o reprezenta introducerea unui lift în interior. În plus, trebuia demolat și gardul existent și amenajate o rampa de acces, gradene de beton și o copertină.
„Au fost probleme cu constructorul. Acesta nu și-a îndeplinit condițiile contractuale, având întârzieri majore, iar contractul a fost reziliat. Documentația pentru achiziție e pregătită și odată cu noul buget, va fi transmisă către ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice – n.r.) pentru a lansa licitația de reluare a lucrărilor”, au explicat, pentru Tion, reprezentanții Serviciului Comunicare al primăriei, la începutul acestui an.
Proiectul de reabilitare are finanțare prin Granturile SEE 2014-2021 din Programul Ro-Cultura și este implementat de către Primăria Municipiului Timișoara și Asociația Prin Banat. De altfel, la finalul reabilitării, turnul ar trebui să ajungă în administrarea Asociației prin Banat, care plănuise peste 100 de programe cu scop educativ și de informare pentru reanimarea întregului cartier. Teoretic, termenul de finalizare a lucrărilor, pentru a nu se pierde finanțarea, ar fi finalul acestui an. Recent, și consiliera locală Roxana Iliescu vorbea despre acest pericol.
„De la termenul inițial de finalizare al lucrărilor, februarie 2023, la un termen iluzoriu actual, decembrie 2024.
Si-n plus, o ceață totală referitor la: presupusa expertiză făcută lucrărilor deja realizate de fostul constructor, pe care nu a văzut-o nimeni (impropiu spus nimeni, doar useriștii); nu cunoaștem câți bani au fost decontați fostului constructor; nu știm ce fonduri nerambursabile au fost absorbite până la acest moment din totalul de 7,03 milioane de lei finanțare nerambursabilă; nu știm ce lucrări au mai ramas de executat, cu alte cuvinte care este stadiul actual al lucrărilor”, a scris aceasta, miercuri, într-o postare pe rețelele de socializare.
Monumentul industrial de pe strada Gh. Barițiu, cu înălțimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte. S-a făcut după planurile inginerilor Janos Lenarduzzi și Richard Sabathiel, contrasemnate de Stan Vidrighin, care era inginer-șef al Timișoarei. Atât turnul din Iosefin, cât și cel din Fabric puteau aproviziona orașul cu apă timp de patru ore.
Trimite articolul
XFoarte bine poa anu asta se apuca – serios – de treaba !
La cum cresc preturile de la licitatie la licitatie pana la urma se ajunge la un pret cat ar costa un turn nou.
descreieratilor, circul asta cu turnurile de apa nu era pentru cacapitala ioropiana? v-a cam trecut timpul