Zeci de persoane au venit, joi, la Centrul Regional de Afaceri din Timişoara pentru a încerca găsirea unei soluţii la criza lipsei forţei de muncă, una care pare să se acutizeze. Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, Camera de Comerț Italiană pentru România, şi Camera de Comerț Italiană pentru Vietnam au organizat o întâlnire sub genericul „Dezvoltarea ecosistemului de afaceri pentru susținerea antreprenoriatului românesc. Instrumente de promovare a exporturilor românești. Atragerea de investiții și susținerea creării de noi locuri de muncă”. Interesul a fost unul ridicat, prezenţa la discuţii fiind la cel mai înalt nivel. La discuţii a participat şi Gabriela Voicilă, secretar de stat pentru Comerț Exterior în Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
Ea a vorbit despre faptul că problema lipsei de muncitori nu este doar una naţională a României, ci una generalizată la nivel european.
„Pentru creșterea forței de muncă, soluțiile sunt cele discutate până acum. Noi trebuie să recunoaștem că tinerii sunt rodul educației noastre și știm bine că astăzi tinerii nu prea mai acceptă să muncească. Soluția care este fiabilă în acest moment este să aducem forță de muncă, într-adevăr calificată, mai ales din țările extracomunitare. Noi putem să cerem de pe piața europeană muncitori calificați, chiar și cu 3.000 de euro pe lună, dar vă garantez ca nu vor veni, pentru că nu are cine”, a spus Gabriela Voicilă.
Primarul Nicolae Robu, prezent la discuţii, a insistat că, în primul rând, pentru Timişoara ar trebui avuţi în vedere muncitorii proveniţi din alte judeţe, cetăţenii români.
„În Timișoara se simte criza forței de muncă şi nu este ușor pentru agenții economici să-și găsească forță de muncă având în vedere dezvoltarea pe care ei o cunosc, având în vedere noile investiții care în permanență se produc în Timișoara, Din fericire, orașul fiind atractiv, până la urmă această problemă se rezolvă pentru că vin mereu în Timișoara din diverse regiuni ale țării, preponderent din partea de sud, inclusiv din zone mai îndepărtate. De asemenea, soseşte și un număr important de cetățeni români din Moldova. O soluție ar reprezenta-o și aducerea angajaților din alte țări precum Vietnam, pentru că tot au fost astăzi reprezentanți aici, dar în primul rând ar fi de dorit să avem lucrători români, dar acolo unde nu se reușește să se acopere nevoia de forță de muncă cu cetățeni români, nu trebuie să avem rețineri și să apelăm la forță de muncă de unde o putem găsi. Din câte ştiu, chinezii şi vietnamezii sunt muncitor buni, conştiincioşi”, a subliniat, în cadrul discuțiilor, Nicolae Robu.
Problema lipsei persoanelor necesare angajării în cadrul companiilor timişorene este în atenţia CCIA Timiş de mai mulţi ani.
„Discutăm despre o temă de mare actualitate, criza forței de muncă cu care se confruntă toți angajatorii din România, nu numai din Timiș. Cu toate că în județul Timiș, numărul șomerilor a scăzut cu 22,4% față de anul trecut, iată că 81% din angajatori au probleme în găsirea forței de muncă, a angajaților calificați. De aceea Camera de Comerț este preocupată de a organiza evenimente pentru găsirea soluțiilor pentru această criză a forței de muncă”, a declarat şi Florica Chiriță, președinte executiv al CCIA Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!