Vă reamintim că, în noaptea de 7 spre 8 decembrie 2023, o fetiță de doar patru ani a murit. Micuța se afla în grija unei asistente maternale din localitatea Mașloc, care e văduvă de ceva vreme. Poliția Timiș informa atunci că noaptea, fetița a vrut să bea apă și încercând să ajungă la sticlă a căzut între pat și dulap. S-a ales cu un cucui și părea că se simte bine. Dimineața, fetița de patru ani a vomitat și a murit din cauza hematomului provocat de căzătură.
Acum, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a făcut o serie de precizări, după ce în perioada 14-24 ianuarie a trimis Corpul de control al instituției să facă verificări la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș.
Controlul s-a finalizat cu un raport, în care se arată următoarele:
- monitorizarea evoluției fetiței, din momentul în care a ajuns în plasament, precum și a activității asistentei maternale, a fost defectuoasă;asistentul maternal care avea în grijă fetița de patru ani, deși avea pregătire de asistentă medicală, nici în noaptea în care a avut loc accidentul și nici a doua zi, nu a apreciat necesar să apeleze serviciile medicale;
- asistenta maternală era depășită în ceea ce privește implicarea în asigurarea nevoilor particulare ale copiilor pe care îi avea în grijă, însă acest aspect nu reiese din monitorizarea activității ei;
- până la momentul acțiunii de control, DGASPC Timiș nu luase nicio măsură disciplinară față de vreunul dintre specialiștii implicați în caz, nefiind cerută nici măcar constituirea unei comisii de disciplină care să verifice modul în care angajații DGASPC implicați și-au îndeplinit atribuțiile;
- nu au fost evaluate implicațiile alegerii unui asistent maternal în vârstă de 71 de ani, fără grup social de suport, care mai avea un copil de 11 ani în creștere și îngrijire și un minor de 17 ani cu măsură de protecție specială, pentru plasamentul unor copii de vârste foarte mici (patru luni, patru ani și cinci ani), cu nevoi multiple;
- coordonarea deficitară a angajaților responsabili de alegerea asistentului maternal, în momentul în care acestuia i s-au încredințat în plasament trei copii, cu vârste foarte mici și nevoi multiple și diferite.
ANPDCA a solicitat Consiliului Județean Timiș, instituție care administrează DGASPC Timiș, să analizeze activitatea instituției și să ia în considerare, conform legii, inclusiv demiterea conducerii DGASPC.
„Noua conducere trebuie să fie capabilă să pună la punct modul în care își îndeplinesc atribuțiile angajații responsabili cu alegerea asistentului maternal, precum și responsabilii de evaluarea și monitorizarea ulterioară a acestora, dar și să gestioneze corect situațiile de criză. De asemenea, echipa de control a ANPDCA recomandă începerea cercetării administrative a asistentei maternale, a managerului de caz al fetiței, a psihologului care a evaluat-o, precum și a șefului serviciului management de caz”, se arată în raportul întocmit după control.
Reprezentanții ANPDCA au mai transmis că, la nivel legislativ, specialiștii lucrează deja la elaborarea unui nou proiect de act normativ care să reglementeze condițiile de obținere a atestatului, procedurile de atestare și statutul asistentului maternal profesionist, astfel încât să fie înăsprite criteriile pe baza cărora o persoană poate deveni asistent maternal.
Printre modificările care sunt analizate în prezent se numără limitarea vârstei maxime de angajare la cea de pensionare. De asemenea, sunt luate în calcul criterii concrete pentru identificarea, în fiecare caz în parte, a asistentului maternal cel mai potrivit nevoilor specifice ale copilului pentru care urmează să se stabilească măsura de protecție specială.
„Primul draft cu propuneri va fi finalizat la sfârșitul acestei săptămâni, urmând a fi organizate consultări cu reprezentanții DGASPC din toată țara, cu ONG-urile de profil, societatea civilă, autorități publice”, a mai transmis ANPDCA.
UPDATE. Nica despre situația de la DGASPC Timiș
„După ce se finalizează cercetarea administrativă vom lua deciziile care se impun, dacă vor fi constatate neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de către cei responsabili”, a declarat pentru Tion Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, instituție care administrează DGASPC Timiș.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XAccidente casnice se intampla in toata tarile din lume cu toata grija familiei sau a asistentilor maternali sau a autoritatilor de plasament. Aceste masuri de pedepsire a tuturor celor implicati le consider exagerate.
Autoritatile trebuie doar sa verifice daca acel copil nu a fost casapit intentionat si atat!
Au fost cazuri de oameni si copii care dupa accidente casnice, desi au fost de urgenta la spital, nu au putut fi salvati.
Cei care nu stiu ca un om viu poate sa moara cu toata grija noastra, mai bine sau mai rau aplicata, au impresia ca au atins perfectiunea. Sau nu vor sa vada sau au alte interese.
Toate aceste exagerari in pedepsire a celor implicati de la seful sefilor pana la ultimul palmas, se va rasfrange dor asupra copiilor institutionalizati. Cei de la ANPDCA vor da mai greu copii in plasament ca “vor sufla si in iaurt dupa ce s-au ars” si cei care vor sa ia in plasament probabil vor alege sa nu o faca.
La cine va asteptati voi sa ia copii in plasament? La milionari sau la someri?
Daca e somer, e 100% clar ca este maxima posibilitatea de a aparea situatii in care poate fi depășit în ceea ce privește implicarea în asigurarea nevoilor particulare ale copiilor pe care îi avea în grijă. Sau aveti impresia ca acea indemnizatie de luare in plasament face milionari?
Nu mai zic nimic de situatia actuala a accesarilor servicilor de sanatate, asigurarile de sanatate fiind aprope nule.
-
Asigurarile de sanatate nu sunt nule, ci sunt putine(Mai putin de o treime din cetateni platesc pentru toti). Dar spitalele sunt pline. Sanatatea costa. Vezi si in alte tari. Cu bani mult mai putini nu poti face prea multe. Cand pensionarii vor plati asigurari, cand parintii vor plati pentru copii si cand sanatatea va fi prioritara va fi altcumva. Directia insa e privatizarea, afacere, adica “daca n-ai bani…”
iarasi interese politice si lupte pt putere. Cu ce a putut gresi conducerea ca a avut loc un accident nefericit in acea casa? A fost batut copilul? A fost plasat unei cunoscute familii de criminali si violatori? Ca la Colectiv cand a trebuit sa plece primul ministru pt ca nu avea clubul aviz ISU. Si va mai mirati ca in toate insitutiile stagneaza lucrarile importante fiindca toti se tem sa semneze ceva de frica procesomanilor si a DNAistilor
-
Poporul e iubitor de a vedea pe unii pedepsiti, nici nu conteaza daca pe drept sau pe nedrept, respectand sau nu procedurile, cu mai multe sau mai putine abuzuri etc. numai sa se simta ei “razbunati” pentru toate frustrarile si asta tine loc de orice. Evul mediu adica, in niciun caz stat de drept, democratie cu responsabilitatea cetateanului… e suficient sa urasca pe cineva.
Poate citim Codul Admibistrativ inainte de a comenta la ordin!
Nu cumva sunteți voi dintre ei, ca prea va pasă de conducere??? De viață unui înger pierdut nu spuneți nimic…. Da, sunt o sleahta de incompetenți, care lucrează numai pe hârtie….
-
Nu, nu suntem dintre ei. Dar nici nu ne lasam coplesiti de emotie in dauna ratiunii. Oricat de competenti ar fi cei din DGASPC, nu poate nimeni monitoriza 24/7 ce se intampla cu fiecare copil. Daca cineva a gresit, sa se ia masurile legale. Dar heirupismul cu cereri de demisii fara o cercetare disciplinara ori penala e praf in ochii iubitori de “justitie” barbara. Pe acelasi principiu pe care e acuzat managementul ca nu a verificat, pot si eu sa intreb de ce ANPDCA nu a verificat cum isi indeplineste managerul acesta atributiile inainte sa se intample nenorocirea. Apoi pot sa intreb ca de ce ministrul nu a verificat ca ANPDCA isi face datoria adica sa verifice ca DGASPC isi face datoria. Apoi prim-ministrul de ce nu a verificat ca ministrul… Apoi parlamentul de ce n-a verificat ca primul ministru n-a verificat daca ministrul.. si tot asa. Deci unde e problema? Iar daca ANDPCA a inceput sa lucreze la un nou act normativ, e o indicatie ca ceva e in neregula si cu legislatia. Adica parlamentul. Problema este in toata societatea(nu sunt unii mai “cu moț” ca altii), cea care alege parlamentarii, chit ca toti vad doar la altii probleme. Daca e sa ma gandesc la interactiunile mele zilnice(trafic, vecini, institutii ale statului, firme private) pot sa zic ca asta e nivelul general: nu prea ok.
-
deci “ponta, demisia”! io asta am inteles ca zici. daca n-ar fi o stire tragica, as rade, asa, ini vine doar sa plang. dar asta cu ala din varf demisia e folosita doar cand trebuie de cine trebuie impotriva cui trebuie. si atunci aceiasi care acum acuza pe aia de jos n-au nicio problema in a merge dupa vrajeala sa ceara demisia aluia din varf. atat pot ei, nu le cere mai mult. romania educata a fost si este un esec, stii?
-
Fratzica jos in frunte cu Nica, de ce nu.