Vremurile bune în care noile cartiere rezidenţiale apăreau ca ciupercile după ploaie au trecut de mult. Scăderea activităţii în construcţii nu s-a limitat doar la atât, sectorul este în contracţie totală. Dovadă sunt autorizaţiile de construcţie tot mai puţine eliberate de autorităţile locale. Datele oficiale arată că în luna iunie în luna iunie, în Regiunea Vest au fost emise doar 308 asemenea autorizaţii. Patru judeţe – doar 300 de autorizaţii! Desigur, cea mai mare parte a acestora aparţine judeţului Timiş, urmat la ceva distanţă de Arad.
Faţă de luna precedentă scăderea înregistrată a fost de nu mai puţin de 113 asemenea autorizaţii. Comparativ cu luna iunie a anului trecut scăderea a fost de doar 56 de autorizaţii. Deci, piaţa era în revenire, dar scăderea a apărut din nou. Ca dovadă, după primele şase luni din acest an în Regiunea Vest au fost emise cu 168 de autorizaţii mai mult decât în perioada similară a anului trecut.
Casele… între case, noile vedete
Ultima modă în domeniul ridicării de noi case, mai ales în mediul rural, este ridicarea de asemenea locuinţe… între alte case. Soluţia pare facilă, preţurile la teren sunt mai mici, dar şi confortul dobândit mai scăzut. „Analizăm terenurile dintre două case, la unele este loc destul să mai fie ridicată o asemenea construcţie. Mai este şi soluţia folosirii curţii din spatele casei vechi. Se face un drum de acces şi în spate poţi face două – trei plaţuri numai bune. E mai greu cu proprietarii, sunt bătrâni şi renunţă greu la grădină. Chiar dacă au nevoie de bani, casele sunt vechi şi trebuie renovate iar ei nu au bani din pensie. Pentru noi e mai bine, construcţia nouă e în vatra satului, utilităţile sunt trase şi preţurile la teren sunt bune”, am aflat de la Ion M. şeful unei echipe de constructori care se ocupă cu asemenea case în localitatea timişeană Sânmihaiu Român.
Cu un buldozer, un camion, o betonieră şi câteva utilaje „la mână” se ridică o asemenea casă nouă într-o lună. Proiectele sunt tip, de cele mai multe ori aduse de afară, cu două trei dormitoare la etaj, două băi, un birou, o bucătărie şi o sufragerie la parter. „Preţurile sunt mai mici decât la casele la comandă. Pentru noi e greu că băgăm bani şi reuşim să-i recuperăm mai greu ca să putem să ne apucăm de o altă casă. Comenzi sunt puţine, iar oamenii nu mai au bani să-i pună jos, toţi vor la bancă. Asta înseamnă tot felul de acte, birocraţie şi se lucrează „pe faţă”. Mai plătim şi impozite… Preţul creşte în acest caz”, am mai aflat de la constructorul de case.
Citiți principiile noastre de moderare aici!