În perioada 20 septembrie – 26 octombrie se va desfășura cea de-a treia ediție a Bienalei de Artă din Timișoara Art Encounters, iar curatoarele acestei ediții sunt Maria Lind și Anca Rujoiu. Orașul nostru va prinde viață prin artă în perioada ce vine, mai ales în acest sfârșit de săptămână, 20-22 septembrie. Timișorenii vor putea începe să exploreze toate spațiile de expoziție, de asemenea vor avea loc proiecții, o petrecere de deschidere într-un loc magic, la Galeria Jecza, iar weekendul se va încheia într-o atmosferă relaxantă la Aethernativ. La ambele evenimente iubitorii de artă vor putea interacționa cu artiștii, care se află Timișoara pentru Art Ecounters.
Pe scurt, Art Encounters aduce arta mai aproape de public, deschide dialoguri, hrănește cunoașterea și cercetarea.
„Credem că arta joacă un rol cheie în înțelegerea societății actuale, întărind comunitatea locală și stimulând idei creative preun un viitor mai deschis și sustenabil. Curatoarele Maria Lind și Anca Rujoiu vor asocia lucrări noi și practici artistice cu situaţii, locuri și subiecte, alăturate unor lucrări deja ancorate în peisajul și istoria orașului Timișoara. Parte din aceste lucrări noi, o serie de tururi tematice de arhitectură vor avea loc în oraș. Numele Bienalei, Art Encounters, reprezintă o sursă de inspiraţie pentru dialog și reflecţie. Fiecare operă de artă va fi produsul unor întâlniri și va miza pe stimularea zonelor de contact și conflict care au loc între grupuri și indivizi cu privire la artă și la teritoriul ei extins”, ne transmit cei de la Art Encounters.
Asociaţia Culturală Contrasens, partener Art Encounters, a conceput un program special de mediere, Itinerarii de Recunoaștere, unde publicul este invitat să ia parte la vizite, tururi, evenimente, ateliere educative pentru copii și dialog cu arta contemporană și cu orașul. Astfel, cea de-a treia ediţie a Bienalei continuă misiunea de a implica un public larg în dezbaterea socială, creând o platformă vibrantă pentru schimbul cultural dintre scenele de artă din România și cele din străinătate.
Spaţiile de expoziţie, care vor putea fi explorate de către publicul larg sunt: galeria de la sediul Fundaţiei Art Encounters, Muzeul Naţional al Banatului, Bastionul Maria Theresia, Casa Artelor, Galeria Helios, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, Muzeul Satului Bănăţean, Casa Tineretului, Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica, Biblioteca Judeţeană, Muzeul Consumatorul Comunist, Facultatea de Artă și Design, Facultatea de Arhitectură și Urbanism, City Business Center, Shopping City Mall, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” și o serie de locaţii în aer liber din oraș, precum și în afara Timișoarei la Muzeul de presă „Sever Bocu” din Jimbolia și Muzeul Textilelor din Băiţa.
Ambele curatoare ale acestei ediții vin cu un bagaj internațional foarte bogat. Maria Lind este curatoare, teoreticiană și profesoară și trăiește la Stockholm și la Berlin. A fost director la Tensta konsthall, Stockholm (2011-2018). În 2016 a fost director artistic al celei de-a 11-a ediții a Bienalei Gwangju (Coreea de Sud) și este deținătoarea Premiului Walter Hopps pentru realizări curatoriale, obținut în 2009. Iar Anca Rujoiu este curatoare și editoare și trăiește în Singapore și România. În calitate de curator de expoziții și mai târziu editor-șef (2013-2018), a făcut parte din echipa fondatoare a Centrului pentru Artă Contemporană din Singapore al Universității Tehnice Nanyang (NTU CCA), contribuind la numeroasele expoziții, publicații și programe ale Centrului.
Printre partenerii Bienalei se numără: Asociaţia Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, Asociaţia Culturală Contrasens, Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest din Timișoara, Muzeul Naţional al Banatului, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, Institutul Francez Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, BETA (Bienala de Arhitectură Timișoara), Librăria La Două Bufniţe.
Trimite articolul
XNu ati inteles. Se deschide a treia editie de mituire prin sporirea imaginii Timisorii si asocierea acesteia cu primarul Robu de catre vestitul baiat mic, sarc si putin care nu a facut altceva decat sa betoneze o parte din oras numit Ovidiu Sandor. Impreuna cu alti inculpati (asa ar fi intr-o lume normala) gen Cristestii, Dascalu si alti nenorociti care ne barbieresc spatiile verzi si ne sufoca orasul cu blocuri si aglomerari care ne-au paralizat viata de zi cu zi, acesti indivizi distrug un oras relativ asezat si coerent si il transforma intr-un circ pentru oameni de prin alte parti care vin si se minuneaza. Eu nu mai am casa, am proprietate evaluata, iar in loc de liniste am un bloc lipit de gardul din dreapta.Va urasc!
Sandor, fiu de securist, a pus mana pe spatiile City Business Centre si ISHO doar ca sa mai adauge la aglomeratia de betoane si masini din oras! Lacomia unora nu are limite, iar apoi spala banii prin evenimente de prost gust cum e Art Encounters, auzi!! Timisoara nu are nici lumina pe strazi iar unii expun opere de arta de doi lei… Penibil!