Timfloralis își deschide porțile în 27 aprilie și le închide în 29 aprilie. Floriștii timișoreni, dar și cei veniți de peste hotare vă așteaptă cu nenumărate obiecte decorate cu flori de primăvară. Se lucrează de zor în Piața Victoriei, pe Podul Mihai Viteazul, în Piața Libertății și pe strada pietonală Mărășești.
Cot la cot cu floriștii lucrează și muncitorii Horticultura, care s-au apucat să taie copacul din fața Restaurantului Lloyd. Un timișorean a comentat pe Facebook operațiunea demarată de Horticultura, spunând că la locul faptei a ajuns chiar și primarul, care a concluzionat că arborele doborât de drujbe este uscat, așa că va fi pus altul în loc.
În ceea ce privește Timfloralis, în centrul orașului au fost pregătite o sumedenie de surprize pentru timișoreni.
Pe platoul din fața Operei veți găsi proiectul „The Future is Here”, al floristului olandez Dennis Kneepkens, dar și elemente de mobilier floristic decorate de către floristul Florin Jiboc. Partea centrală a proiectului „The Future is here” este compusă dintr-un rotund ce reprezintă viitorul, care poate fi atins folosind rute diferite, iar în mijlocul piesei centrale veți găsi niște inele magice ce reprezintă timpul, în roz, portocaliu și albastru. Tot acolo veți găsi un stâlp de iluminat cu aranjamente florale mici, din miniroze și un șirag de perle, precum și o canapea ce va fi umplută cu trandafiri colorați și miniroze.
Pe o măsuță împodobită floral, vizitatorii vor putea admira ceasul de lângă Bega în miniatură, făcută tot din miniroze. Și Fântâna cu Pești va fi decorată, urmând să poarte amprenta Filomenei Brisc, care folosește aranjamente curgătoare, cu accent de trandafiri și iederă. Florista folosește 26.700 de flori pentru a îmbrăca fântâna.
Tânăra floristă Alexandra Luca va realiza proiectul „Mașina Timpului”, o mașină de epocă înflorată, Skoda 120L din 1979, de sub a cărei capotă va curge o cascadă din flori. Perimetrul va fi delimitat de clepsidre ce reprezintă scurgerea timpului, spun reprezentanții primăriei.
Bianca Negrea pregătește zona în care timișorenii își vor putea face poze, la colțul foto „Hoop of Hope”.
„În Piața Libertății va capta atenția privitorilor proiectul floristei Diana Toma cu o reintrepretare florală a «Pomului Breslelor», tema festivalului fiind interpretată prin prisma cuvintelor lui Anatole France : «trecutul nu poate pieri, căci viitorul se va naște din el». Proiectul «The Ethnic Spirit of Timișoara», aparținând floristei Alina Nagy-Ghinea, reflectă spiritul Timişoarei, al diversităţii, multietnicităţii şi multiculturalităţii, de convieţuire pașnică, în armonie. Cele 11 manechine simbolice, îmbrăcate în costume tradiționale ale etniilor reprezentative pentru Timișoara, reinterpretate floral, vor fi amplasate sub forma unui grup statuar sub protecția simbolic-divină a statuii Fecioarei Maria din Piaţa Libertății”, mai spun organizatorii.
Reprezentanții Facultății de Horticultură și Silvicultură – USAMVBT, ai Horticultura și ai Casei de Cultură a Studenților pregătesc workshopuri pentru cei interesați, tot în Libertății, loc care va fi inundat de flori ce vor fi scoase la vânzare.
Podul Mihai Viteazul este împodobit în premieră cu ghirlande, de el urmând a fi prinse aproape 3.000 de fire de flori. Prințesele Timfloralis vor defila în trăsuri trase de cai, prin Piața Victoriei și pe strada Mărășești, invitând timișorenii spre un tur al Parcului Botanic.
Tot în premieră, pe strada Mărășești se vor regăsi motive florale pictate pe asfalt care vor înfrumuseța centrul Timișoarei, iar la Pedalarea Timfloralis iubitorii de plimbări pe două roți se vor putea plimba organizat cu bicicletele pe un traseu special gândit de organizatori.
Programul festivalului mai cuprinde și numeroase demonstrații pe scena din Piața Victoriei.
Programul complet:
Vineri 27 aprilie
Piața Victoriei
Ora 16.30 – Deschiderea Timfloralis 2018 – Fanfara Big Band
Ora 17.20 – „Prințesele Timfloralis” – show de deschidere cu Dennis Kneepkens (Olanda) urmat de „Parada florilor” – prințesele străbat centrul orașului în calești (Piața Victoriei – Mărășești – Parcul Botanic și retur)
Ora 18.00 – Dansuri contemporane – Școala de dans Eliana Club
Ora 18.30 – „Lumea de basm a lui H. C. Andersen” – viziunea floristului Piotr Marzek (Polonia)
Ora 19.20 – Program artistic susținut de Fanfara Big Band și solista Ingrid Nicolaescu
Ora 20.30 – „Jocul Ielelor – viziune florală” – susținută de Alina Nagy Ghinea (România), Diana Toma (România) și Alexandra Luca (România)
Sâmbătă, 28 aprilie
11.00 – „Pedalarea Timfloralis” – tur al orașului cu biciclete împodobite cu flori, pe traseul: Parcului Botanic – Str. Gheorghe Dima – dreapta pe Str. Gheorghe Lazăr – dreapta pe Bulevardul Cetății – dreapta pe Calea Torontalului – dreapta pe Calea Circumvalațiunii- Str. Gheorghe Lazăr – Str. Gheorghe Dima sensul giratoriu spre Str. Paris- dreapta pe Blv Republicii – sensul giratoriu spre Bulevardul Regele Ferdinand I – pe lângă Catedrală – stânga pe Str. 23 Decembrie 1989 – dreapta pe Blv. Ion C. Brătianu – sensul giratoriu spre Bastionul Maria Theresia – sensul giratoriu de la Punctele Cardinale – Str. Oituz – Piața Mărăști – Str. Gheorghe Dima – sosire înapoi la Parcul Botanic.
Piața Victoriei
12.00 – 14:30 Dansuri contemporane – Școala de dans Eliana Club, Școala de balet Denisse și Școala Chromatik Voice
18.00 – „Hora florală” – demonstrație susținută de Orit Hertz (Israel), Kristina Rimiene (Lituania), Rosella Mandau (Canada), Tuba Belgin Oskan (Turcia)
19.00 – „Future Love” – demonstrație susținuta de Dennis Kneepkens (Olanda) și Filomena Brisc (România)
20.00 – „Fusul Românesc” și „Focul Mistic” – demonstrație susținută de Agna Martens, ambasador European Master Certification (Belgia)
21.00 – „Uvertura Primăverii” – Filarmonica Banatul și soliști ai Operei Naționale: Diana și Radu Zaharia
Piața Libertății
11.00 – 17.00 – „Micul Grădinar” – workshop pentru copii susținut de SC Horticultura SA (la pavilion)
12.00 – Workshop susținut de Facultatea de Horticultură și Silvicultură – USAMVBT (la pavilion)
Stand „Floral boutique” Expoziție pălării, accesorii handmade – Atelier creativ de expresie susținut de Casa de Cultură a Studenților din Timișoara
Stand „Terasa Floral Boutique” (aranjamente florale, manechin cu fustă din mușchi, bustieră din flori) susținut de Casa de Cultură a Studenților din Timișoara
La pavilioanele amenajate în piață se vor mai desfășura workshop-uri surpriză ale invitaților internaționali.
Duminică, 29 aprilie
Piața Victoriei
15.00 – Dansuri contemporane – Școala Chromatik Voice
19.00 – „Wishing the future” – demonstrație susținuta de Dennis Kneepkens (Olanda)
20.00 – „Big Band, Latino and More” – fanfara Sevens Showband
Piața Libertății
11.00 – 17.00 – „Micul Grădinar” – workshop pentru copii susținut de SC Horticultura SA (la pavilion)
Stand „Floral boutique” Expoziție pălării, accesorii handmade – Atelier creativ de expresie susținut de Casa de Cultură a Studenților din Timișoara
Stand „Terasa Floral Boutique” (aranjamente florale, manechin cu fustă din mușchi, bustieră din flori) susținut de Casa de Cultură a Studenților din Timișoara
La pavilioanele amenajate în piață se vor mai desfășura workshopuri surpriză ale invitaților internaționali.
Citiți principiile noastre de moderare aici!