Consilierul Marin Popescu spune că, din această toamnă, Liceul Agricol din Timişoara va fi desfiinţat, în judeţ urmând să rămână doar liceul cu profil agricol din Sânnicolau Mare.
În acest context, alesul intenţionează să iniţieze un proiect de hotărâre la nivelul Consiliului Judeţean prin care să propună asigurarea finanţării pentru înfiinţarea unor clase cu profil agricol la alte licee.
„Avem două licee cu profil agricol. Din toamnă vom avea doar unul: la Sânnicolau Mare. Trebuie să găsim o soluţie. Soluţia este de a înfiinţa în zona urban mică, pe lângă liceele existente care au profil teoretic majoritatea, clase cu profil agricol, cu sprijinul primăriilor, al Inspectoratului Şcolar şi al Consiliului Judeţean. Avem atâtea structuri în judeţul Timiş, Camera Agricolă, experţi în agricultură, învăţământ superior agricol… şi din păcate am ajuns în această situaţie. E un semnal de alarmă vizavi de învăţământul agricol preuniversitar. Voi iniţia împreună cu colegii consilieri judeţeni din PNL un proiect de hotărâre prin care vom încerca să alocăm finanţare către primării sau către unităţile de învăţământ. Vom începe cu câteva clase în orașe mici în care există licee. Vom încerca mai apoi să sprijinim autorizarea și acreditarea acestor clase. Ne-am focusa și la nivel de Timișoara, ne-am dori foarte mult ca aici să sprijinim clasele de medicină veterinară”, a declarat, joi, Marin Popescu.
În opinia sa, există prea multe licee teoretice în zona urbană şi suntem încă departe vizavi de ceea ce înseamnă un învățământ profesional de calitate.
Aceste clase cu profil agricol ar putea să funcţioneze din anul şcolar 2016-2017, crede consilierul judeţean.
„Din perspectiva planului, reţelei şcolare pentru anul 2015-2016, undeva în proporţie de 90% lucrurile sunt clare, suntem aproape siguri, trebuie să apară hotărârea de Guvern – reţeaua are această formă, cu liceul agricol din Timişoara desfiinţat. Propunerea noastră va viza anul şcolar 2016-2017, asta înseamnă că putem prinde pe bugetul anului viitor această finanţare, dar trebuie făcute demersurile. Prima pe care aș propune-o ar fi la Recaş (…), apoi ar fi Jimbolia, suprafețele agricole sunt foarte mari acolo, o să discutăm și cu Dudeștii Vechi. Avem licee la Gătaia, Ciacova, Giroc, Recaş, Periam, Lovrin… Aceste zone au o perspectivă preponderent agricolă. Cred că e nevoie de o resursa umană de calitate și calificată în domeniul agricol”, a mai afirmat Popescu.
Consilierul a recunoscut că nu a discutat încă despre acest lucru cu reprezentanţii Inspectoratului Școlar, dar crede că acest lucru ar fi posibil dacă va exista deschidere şi nu va fi politizată această chestiune.
O altă variantă ar fi iniţierea unor demersuri la nivelul Guvernului, prin parlamentarii de Timiş, pentru ca Liceul Agricol din Timișoara să nu fie desfiinţat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!