Ministerul Economiei a publicat un proiect de lege care ar urma să reglementeze Nabucco. Acesta prevede inclusiv modul în care proprietarii afectaţi de conductă. Deocamdată traseul e la secret.
Conform estimărilor realizate de autorităţi un număr de 16.000 de persoane deţinătoare de terenuri şi construcţii, inclusiv din Timiş, ar urma să fie afectaţi de această conductă. Noul proiect de lege stabileşte modul în care vor fi plătite despăgubirile pentru terenurile şi construcţiile afectate de respectiva conductă de gaz.
Guvernul nu este implicat sub nici o formă, fiind un proiect privat, Nabucco Pipeline International GmbH fiind compania de proiect care trebuie să construiască gazoductul, prin intermediul societăţii S.C. Nabucco Gas Pipeline România S.R.L. la care este acţionar unic.
Totuşi, chiar dacă vorbim de un proiect privat, în expunerea de motive a proiectului de lege elaborat de Guvern, se stabileşte expres că drepturile de superficie și servitute de care va beneficia compania Nabucco România vor fi exercitate fără a necesita consimţământul prealabil din partea proprietarilor actuali sau a titularilor de activităţi asupra terenurilor, cu condiţia plăţii unei compensaţii de către companiile Nabucco către aceştia. Toate aceste prevederi restrictive sunt specificată din cauză că există pericolul ca proiectul să fie oprit de la construcţie în cazul apariţiei unor eventuale litigii.
Conform proiectului elaborat de minister „compensaţia va fi compusă din două elemente, respectiv indemnizaţia care va fi plătită proprietarilor terenurilor în schimbul limitărilor aduse dreptului de folosinţă asupra terenurilor ca urmare a construirii şi operării proiectului Nabucco, şi despăgubirile pentru daunele (dacă vor exista) suferite cu ocazia executării lucrărilor aferente proiectului Nabucco în legătură cu terenurile traversate de conducta de gaze naturale Nabucco sau aflate în vecinătatea acesteia”. Persoanele îndreptăţite la plata compensaţiilor includ atât proprietarii imobilelor afectate de construcţia, existenţa şi operarea conductei de gaze naturale Nabucco, cât şi titularii oricăror activităţi de orice natură (comercială, industrială, agricolă), desfăşurate pe orice bază sau cu orice titlu, pe sau asupra imobilelor afectate de conducta de gaze naturale Nabucco.
Fără prea mult loc de negocieri
Proiectul de lege nu lasă prea mult loc de discuţii cu proprietarii. Legea e lege, iar în acest caz Nabucco este privit ca unul de importanţă publică. Chiar dacă acţionariatul e exclusiv privat!
„În ceea ce priveşte cuantumul indemnizaţiilor, acestea vor fi calculate prin acordul părţilor, cel puţin la nivelul chiriei pentru folosinţa unui imobil de aceeaşi categorie”, se mai spune în expunerea de motive publicată pe site-ul Ministerului Economiei. Determinarea cuantumului compensaţiilor se va face în baza acordului părţilor, luând în considerare valorile stabilite prin raportul de evaluare întocmit de către un evaluator autorizat independent. „În caz de divergenţe, determinarea valorii acestor sume va fi făcută de către companiile Nabucco, în baza unor rapoarte de expertiză pregătite de un evaluator de proprietăţi imobiliare autorizat independent, selectat de companiile Nabucco”, se menționează în document.
Despăgubirile pentru daunele cauzate vor fi calculate în funcţie de suprafaţa afectată a imobilelor, diminuarea valorii de circulaţie a imobilelor afectate datorită instituirii restricţiilor stabilite prin normativele tehnice în vigoare în ceea ce priveşte zona de protecţie şi zona de siguranţă aferente conductei Nabucco și valoarea producţiilor, plantaţiilor sau culturilor existente, afectate de lucrările de construcţii.
Chiar dacă proprietarii afectaţi nu sunt mulţumiţi de ce le oferă Nabucco, ei se vor putea adresa instanţelor, dar proiectul continuă indiferent de situaţia reclamată.
Ca nimeni să nu aibă dubii, proiectul de lege prevede că Nabucco este proiect de interes naţional, iar lucrările aferente conductei de gaze naturale Nabucco sunt lucrări de utilitate publică.
S.C. Nabucco Gas Pipeline România S.R.L. are ca asociat unic Nabucco Pipeline International GmbH, compania de proiect care trebuie să construiască gazoductul Nabucco, din care face parte și transportatorul național de gaze al României, Transgaz Mediaș, cu o participație de 17,48%, alături de OMV, MOL, Bulgarian Energy Holding, Botas și RWE.
Pe unde va trece conducta?
O întrebare bună… La care pot răspunde un număr extrem de mic de persoane, dar nu o vor face oricum, pentru că traseul e mare secret. Inclusiv Consiliul Judeţean Timiş a aprobat şi semnat un acord în acest sens, instituţia acceptând să ajute la dezvoltarea proiectului, cu autorizaţii şi tot ce este necesar, dar, de asemenea, să şi păstreze secretul legat de etapele şi traseul operaţiunii.
Îm 2011, atunci când a fost dezbătută şi aprobată hotărârea, în plenul CJT au fost discuţii extrem de aprinse legate de acest subiect.
Oficial, nimeni nu ştie sau nu vrea să spună nimic de traseu. Neoficial, gazoductul ar putea trece prin : Lugoj, Recaş, Găvojdia, Boldur, Coşteiu, Totolovăţu Mare, Remetea Mare, Giarmata, Pişchia, Fibiş, Orţişoara sau Variaş. Ulterior, traseul ar urma să traverseze Aradul şi mai departe Ungaria.
Citiți principiile noastre de moderare aici!