La sediul ministerului a avut loc o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Agenţiilor de Dezvoltare Regională (ADR). Pentru o mai bună absorbţie a banilor europeni s-a propus stimularea participării autorităţilor locale la scrierea de proiecte. „Consultarea tuturor factorilor din regiunile de dezvoltare este deosebit de importantă în această etapă. În discuţiile de astăzi, ne-am asigurat că toţi actorii locali sunt sau vor fi implicaţi în procesul de pregătire a următoarei programări a fondurilor europene. O abordare integrată a dezvoltării regionale trebuie să ţină seamă de punctele de vedere ale autorităţilor publice locale, ale instituţiilor deconcentrate, ale mediului economic şi ale sectoarelor sanitar şi universitar. Încurajez primăriile şi consiliile judeţene să participe cât mai activ la acest proces, pentru că modul în care schiţăm acum viitoarele programe europene le va influenţa în mod direct capacitatea de dezvoltare pe termen mediu”, a declarat Marcel Bolos, secretar de stat în cadrul MDRT.
Reprezentanţii ADR au prezentat stadiul elaborării proiectelor de analiză socio-economică pentru fiecare regiune în parte, proiecte care vor stă la baza întocmirii viitoarelor Programe de Dezvoltare Regională şi a Acordului de Parteneriat 2014-2020.
MDRT a propus o nouă structura pentru dezvoltarea regională, prin care municipiile şi orăşele din România au fost împărţite în două categorii de poli: metropolitani şi urbani. De asemenea, au fost propuse, că element de noutate, criterii de selecţie pentru proiectele strategice care vor fi implementate de regiuni în următoarea perioadă de programare, 2014-2020.
În cadrul întâlnirii, s-a discutat şi despre oportunitatea modificării actualului cadru legal pentru dezvoltarea regională, cu accent pe creşterea rolului şi a importanţei Consiliilor de Dezvoltare Regională.
Citiți principiile noastre de moderare aici!