Procesul de retehnologizare în care se află Colterm se extinde și va cuprinde trei etape.
Reprezentanții Primăriei Timișoara transmit că a fost lansată licitația pentru „întocmirea studiului de fezabilitate, precum și identificarea celei mai bune surse de finanțare nerambursabilă disponibilă și întocmirea cererii de finanțare pentru schimbarea a încă 29 de km de conducte de termoficare”. Aceasta va reprezenta Etapa III de retehnologizare a sistemului centralizat de încălzire din oraș.
Firmele interesate își pot depune ofertele până în data de 1 noiembrie, la ora 15. Pentru întocmirea SF-ului, Primăria Timișoara oferă 326.691 de lei fără TVA, adică 388.762 de lei cu TVA, echivalentul a 78.000 de euro.
În cea de-a treia etapă de retehnologizare sunt cuprinși 29 de km de conducte. Dintre aceștia, 11 kilometri sunt aerieni și se află în proximitatea CET Sud și a căii ferate din sudul Timișoarei. Durata de viață estimată a noilor țevi este de 30 de ani.
„Lupta pentru modernizarea sistemului de încălzire din Timișoara este una dificilă și de lungă durată. În ultimii doi ani am schimbat peste 26 de km de rețea și mai avem încă trei din actuala etapă. Pregătim următoarea investiție majoră pentru rețeaua de termoficare, adică modernizarea a încă 29 de km de rețea, veche și uzată, care iarnă de iarnă ne produce zeci de avarii, adică bani cheltuiți în plus și disconfort în casele abonaților Colterm”, transmite primarul Dominic Fritz.
Valoarea estimată pentru un proiect de asemenea anvergură trece de 200 de milioane de lei, urmând să fie actualizată în urma elaborării studiului de fezabilitate și aprobării indicatorilor tehnico-economici în consiliul local.
Etapa I
Etapa I de retehnologizare a sistemului de termoficare a fost finalizată în vara anului 2016, pe vremea administrației Robu. În Etapa I au avut loc lucrări majore de modernizare, precum:
- modernizarea a opt pompe de transport termoficare CET Timișoara Centru și CET Timișoara SUD,
- retehnologizarea a două cazane de apă fierbinte (CAF2 și CAF4) din CET Centru,
- retehnologizarea a trei cazane de abur CA1, CA2, CA3 din CET Sud,
- instalarea unei unități noi de desulfurare în CET Sud pentru reducerea emisiilor de dioxid de sulf.
Astfel, obiectivul general al proiectului a fost îndeplinit. Aceste lucrări au dus la rezolvarea unor probleme de mediu – prin scăderea concentrațiilor emisiilor de dioxid de sulf și oxizi de azot, care depășeau limitele maxime admise în Timișoara – dar și la îmbunătățirea eficienței energetice a sistemului de încălzire.
Pentru proiect s-au primit bani europeni. Acesta a fost co-finanțat din Fondul de Coeziune, prin Programul Operațional Sectorial Mediu, Axa prioritară 3, Sector termoficare. Valoarea totală la finalizare fiind de 199.916.312 lei (fără TVA).
Etapa II
Etapa a II-a a procesului de retehnologizare ar fi trebuit să înceapă la scurt timp după, în 2017, însă programele cu finanțare de la Uniunea Europeană 2014-2020 au fost decalate, astfel că lucrările au început abia în martie 2021.
Etapa II presupune reabilitarea a peste 29 de km de rețea de distribuție (cca. 9 km de rețea termică primară și cca. 20 km de rețea termică secundară). Este vorba despre conducte cu coroziuni majore exterioare și o stare avansată de degradare fizică și morală a izolației termice, ceea ce duce la pierderi de fluid și căldură.
Pentru realizarea acestor lucrări au fost prevăzute 21 de luni. Inițial, reprezentanții municipalității transmiteau că speră ca lucrările să fie gata până la finalul anului 2023, însă acest lucru ar putea avea loc mult mai repede, dat fiind faptul că din Etapa II au mai rămas de făcut doar 3 km.
Și pentru acest proiect se primesc fonduri europene. El este co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de 148.118.419,84 de lei, din care:
- contribuția UE este de 106.275.413,69 de lei,
- valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este de 16.253.886,80 de lei
- co-finanțarea de la bugetul local este de 2.500.597,96 lei.
La finalul lucrărilor, ar trebui ca sistemul de termoficare să fie eficientizat, pierderile în rețea să se reducă, să scadă costurile de întreținere și exploatare a rețelelor, avariile să fie localizate mult mai repede, iar efectele negative asupra mediului să fie reduse.
Pe aceeași temă:
Pierderile înregistrate de Colterm în 2021, peste 17 milioane de euro
FOTO. Dezastru pe șantierele pentru retehnologizarea Colterm. În unele locuri crește deja iarba
Trimite articolul
XURA!! Vine iarna si Primaria Timisoara incepe sa caută o firmă care să facă SF-ul pentru Etapa III.Dar fratilor asta vara ce ati pazit,a pardon ati inchiriat garii,ati cumparat praf de carbune de la Arad.Voi ca greieri toata vara ati cantat numai dar de facut NADA