Până în 2020 strategia naţională prevede închiderea centrelor de plasament pentru copii.
”Noi deja am demarat această procedură, pe de-o parte repartizarea copiilor la asistenţi maternali, pe de altă parte înfiinţarea căsuţelor de tip familial, unde vor fi maxim 12 copii într-o căsuță. Este aproape finalizat studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic pentru închiderea centrului de reabilitare neuropsihiatrică de la Lugoj. Am început cu închiderea acelui centru. Am primit bugetarea pe Studiu de Fezabilitate şi Proiect Tehnic, am urmărit îndeaproape pe care din axele finanțărilor europene ne putem plia, a apărut ghidul solicitantului pe POR şi ne încadrăm perfect. La viitoarea construcţie a bugetului pe 2016 vom cuprinde inclusiv înfiinţarea acestor căsuţe de tip familial pentru copii. Este o bucurie că putem să le oferim o alternativă mai aproape de mediul familial”, spune Emilia Milutinovici, directorul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș.
Vor urma să fie închise și celelalte centre – Recaş – Centrul de Plasament pentru Copii cu dizabilități, Centrul de Plasament Găvojdia şi Centrul de Plasament Lugoj. În locul centrelor apar căsuțe de timp familial.
”Vor fi cinci căsuţe, 50 de locuri doar pemtru Lugoj. În centrul de la Lugoj sunt 45 de copii efectiv acum. Pe de altă parte, iau în calcul transferul copiilor în familii, cei care vor urma să intre în sistem. Copilul, o dată ce împlineşte vârsta de 18 ani, este transferat într-un centru de adulţi. Pentru fiecare centru am gândit maxim 50 de copii. După părerea mea plasamentul copiilor la asistenţi maternali este cea mai bună variantă – creşte în mediul familial, are persoană directă de ataşament, aceasta este măsura pe care eu personal o agreez foarte mult”, spune Emilia Milutinovici.
S-a făcut o estimare și este necesară suma de aproximativ 291.000 de euro pentru a construi cinci căsuţe de tip familial destinate copiilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!