În decembrie 2015, reprezentanții Primăriei Timișoara inaugurau cu mândrie proiectul de reabilitare a centrului istoric din Timișoara. Zece străzi și patru piețe publice au devenit pietonale, lucrările fiind desfășurate pe fonduri europene. Pe toate aceste străzi și în cele patru piețe ar fi trebuit să nu mai vedem cabluri aeriene, pentru ele fiind pregătite canale subterane în cadrul proiectului. Mutarea lor în pământ a presupus însă o procedură complicată și consumatoare de timp.
Reprezentanții primăriei au așteptat opt luni doar după un aviz de la ANCOM. În cele din urmă a venit avizul, încă din iarna anului trecut, dar operatorii nu s-au putut apuca de treabă pe frig, așa că s-a așteptat venirea primăverii.
„S-a discutat cu operatorii, am așteptat vremea bună. Fiind fibră optică, sub 5 grade Celsius nu s-a putut lucra, se rupea altfel. Cu operatorii ne-am înțeles anul trecut în februarie, sunt nouă furnizori care vor intra în subteran, avem 12 ducturi, canale, sunt ca și un fagure de miere. Singura noastră rugăminte a fost ca ei să se înțeleagă cine cu cine se combină, în același canal, dar este loc suficient. Fiecare firmă are proiect pentru cablurile ei, dar normal că dacă intră două firme într-un canal, aia înseamnă că trebuie să lucreze împreună. Fiecare operator știe unde are abonați”, ne spunea, în primăvară, viceprimarul Farkas Imre, cel care se ocupa până în vara acestui an de problemă.
În vară însă, primarul Nicolae Robu a decis să transfere atribuțiile în grija șefului Direcției Edilitare, Culiță Chiș.
De atunci nu s-a mai știut nimic despre subiect. Surse din rândul angajaților din primărie ne-au dezvăluit că Direcția Edilitară nu avea nici măcar oameni angajați care să se ocupe de această problemă, specialiști în telecomunicații.
În cele din urmă, problema s-ar fi rezolvat, iar operatorii s-au pus de acord să înceapă îngroparea cablurilor în Cetate. S-a trecut chiar de luni la treabă, iar lucrările au fost reluate marți dimineață. Potrivit oficialilor PMT, fiecare tub introdus ar trebui să fie etichetat.
„Au fost semnate contractele cu operatorii. Dacă avem parte de vreme bună, terminăm totul anul acesta. Acum se face precablarea tuburilor și apoi se introduce fibra optică. După ce vor fi operaționale cablurile din subteran, se curăță tot centrul”, au spus, pentru Tion.ro, reprezentanții PMT.
Canalizația subterană pentru rețelele de telecomunicații electronice a fost realizată în cadrul proiectului „Reabilitarea spațiilor publice din centrul istoric al Timișoarei”, desfășurat în piețele Unirii, Libertății, Sf. Gheorghe și Țarcului, dar și pe străzile Sergent Constantin Mușat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Griselini, Fără Nume, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu și Enrico Carusso. Canalizația are două multiducturi cu șase canale în paralel (12 canale) prefabricate cu secțiunea de 110 mm, precum și cămine de tragere aferente din care se asigură branșamentul clădirilor adiacente, prin intermediul a patru tuburi PEID (cu secțiunea de 40 mm) până la limita de proprietate dintre spațiul public și gangurile de acces în clădiri, se arată în documentație.
Condițiile tehnice și economice prin care se realizează accesul furnizorilor de comunicații electronice la canalizația subterană au fost adoptate de Consiliul Local Timișoara abia în iulie 2018.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2015649″]
[related-post post_id=”1604041″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!