Primăria Timișoara eliberează în continuare certificate de urbanism pe baza vechiului Plan Urbanistic General, emis în anul 2002 și prelungit oficial până în anul 2023. Anul trecut, orașul a fost blocat la nivel urbanistic, după ce Prefectura Timiș a interzis primăriei să mai emită certificate de urbanism în baza vechiului PUG, pe motiv că acesta a fost prelungit fără aviz de la Ministerul Dezvoltării. Primarul Nicolae Robu se scuza, prin octombrie 2019, că „a fost o scăpare de interpretare a legii, o scăpare de la urbaniștii și juriștii din primărie”. Avizul a fost cerut, iar Timișoara a ieșit la un moment dat din blocajul urbanistic.
Cât despre noul Plan Urbanistic General, edilul-șef spunea atunci că documentația „este demult la MDRAP”.
„Am făcut nenumărate dezbateri publice, am invitat proiectanții, dezvoltatorii imobiliari, să vină și ei cu sugestii de mai bine. Proiectul de PUG este la ministere de doi ani și ceva, s-au obținut avize de la aproape toate ministerele, trebuie să meargă echipa de proiectanți și arhitectul-șef la MDRAP pentru a se discuta ce mai e neclar, sper să primim ultimul aviz de la MDRAP și să intre în vigoare noul PUG. Dar prelungirea celui vechi este dată de către MDRAP până în 31 decembrie 2023. Eu aș vrea să comutăm cât mai repede pe noul PUG”, explica Robu, în toamna anului trecut.
A trecut un an de atunci, iar noul PUG tot nu e gata. S-a blocat undeva între instituții.
„Ministerul Dezvoltării a trimis o listă de clarificări care conține mai multe puncte, respectiv reînnoirea datelor demografice la zi, modificarea și armonizarea unor puncte din Regulamentul local de urbanism, precum și obținerea avizului de la Consiliul Județean Timiș”, ne-au explicat acum reprezentanții Primăriei Timișoara.
Sursele TION din primărie spun că, de fapt, a mai fost o scăpare a funcționarilor din instituția de pe C.D. Loga. Planul Urbanistic General a fost trimis la Ministerul Dezvoltării fără un aviz de la Consiliul Județean Timiș. Așa că primăria așteaptă acum avizul CJT pentru a retrimite PUG-ul spre reanalizare la nivel central.
Planul Urbanistic după care funcționează Timișoara a fost aprobat în luna mai a anului 2002. A fost prelungit în 2014, avându-se în vedere faptul că elaborarea celui nou se afla în etapa a treia, aceea de întocmire a propunerilor de plan şi avizarea acestora de către ministerele de resort, primele două etape fiind bazate pe studii de fundamentare și masterplan. A fost nevoie apoi de o nouă prelungire a valabilității PUG-ului din 2002, până la sfârșitul lui 2018. Iar atunci a fost nevoie de încă una, până în 2023.
La elaborarea celui nou se lucrează de zece ani, contractul pentru întocmirea acestuia fiind semnat de primărie în octombrie 2010. De noul Plan Urbanistic General se ocupă societatea Planewerk SRL din Cluj, ca lider de asociere al unui grup de firme din care mai fac parte și Vitamin Arhitects din Timișoara și IHS România din București. Contractul a fost întocmit pe suma de 450.000 de euro.
Articole pe aceeași temă:
Gata cu blocajul urbanistic! Primăria Timișoara a câștigat acțiunea intentată de Prefectură
Trimite articolul
Xin nici un oras, nici un edil, autoritate publica, nu are interes sa termine si sa avizeze PUG-urile
pai aici e sursa de spaga, cand e fluid, e fluid si poate aparea un turn de 20 etaje intr-o zona de case, sau etc….e suficient sa va uitati cum is construite noile cartiere ale proletariatului corporatist si o sa va dati seama
pai daca PUG e apropbat, stabil….pai nu mai putem lua spagutza
Se aprofundeaza….
Noaptea mintii…..Un motiv în plus sa nu ne para rău după vechea administrație. Din păcate sunt mulți dinozauri moșteniți…..
Ca sa fie clar. S-a lucrat intre 2010 si 2012 cand s-au facut 3 consultari publice. De atunci absolut nimic. A ramas in etapa finala dupa alegerile din 2012. Asta e unul dintre marile nemultumiri pentru care nu am mai votat Robu. In spatele lipsei PUG se afla mai multe tunuri imobiliare.
-
chiar si in stadiul din 2012 era foarte bun.
S-a lucrat doar intre 2010 – 2012. In rest nimic. Doar tunuri imobiliare bazate pe lipsa PUG.
“Am făcut nenumărate dezbateri publice, am invitat proiectanții, dezvoltatorii imobiliari, să vină și ei cu sugestii de mai bine”.
Au fost invitati doar dezvoltatorii in secret. Restul e minciuna. Dovada o constituie site-ul primariei unde nu apare ni o dezbatere pe tema PUG.
Normal ca a fost o scapare de interpretare a legii la functionare din primaria Timisoara…e cev la ordinea zilei pentru acestia sa nu cunoasca legea sau sa ii dea propriile interpretari…acestia in 4 ani de zile nu au fost in stare sa dea niste amarate de terenuri pentru tineri la Legea 15/2003 ce sa mai vorbim de elaborarea unui PUG…e prea mult pentru ei sa le ceri sa isi indeplineasca sarcinile de serviciu in 4 ani, le trebuie minim doua mandate de primar…