Ca în fiecare an, și în 2023, Primăria Timișoara a venit cu o propunere pentru taxele și impozitele pe anul viitor. Aceasta a fost publicată la începutul lunii noiembrie, iar pe 5 decembrie va avea loc și dezbaterea publică aferentă. Deși reprezentanții primăriei au spus că doar vor indexa cu rata inflației taxele și impozitele, pe rețelele de socializare au apărut mai multe informații contradictorii. Cea mai discutată ar fi o eventuală creștere cu 50% a unor impozite.
„Propunerea mea pentru consiliul local este să mențină cotele de impozitare așa cum au fost din 2019. Bineînțeles că impozitele, așa cum cere legea, sunt ajustate cu rata inflației, dar în afara de asta nu sunt prevăzute creșteri sau altceva. Cu asta se ocupă coaliția de guvernare PSD-PNL la București. Noi, în Timișoara, vrem să rămânem la nivelul obișnuit. Bineînțeles că se mențin și scutirile de impozit pentru anumite categorii de imobile, pentru anumiți beneficiari sau activități, de exemplu pentru asociații care prestează servicii sociale sau pentru persoanele care își și-au reabilitate termic imobilul. La fel, va fi și o reducere pentru mașini hibrid și, în general, este important ca Timișorenii să poată desfășura activitățile lor economici într-o cât mai mare libertate posibil și, în același timp, să avem și veniturile necesare pentru a investi în școli, în spații verzi, în infrastructura orașului și în serviciile publice pe care le finanțăm din bugetul local”, a declarat, pentru Tion, primarul Dominic Fritz.
„Majorarea” cu 50%
Comparând hotărârea de anul trecut, care vizează taxele și impozitele din 2023 (HCL 664/2022 – disponibilă AICI), cu propunerea de acum, care vizează taxele și impozitele din 2024 (disponibilă AICI), înțelegem de unde se poate trage concluzia că unele taxe și impozite se majorează cu 50%. Vorbim de trei prevederi care privesc impozitele pe clădirile nerezidențiale deținute de persoane fizice, pe clădirile nerezidențiale deținute de persoane juridice și pe mijloacele de transport.
Mai exact, articolul 2 al proiectului de hotărâre prevede:
„În functie de criteriile economice si necesitatile bugetului local hotarate de Consiliul Local al Municipiului Timisoara prin Hotararea nr.472/31.10.2023 privind stabilirea criteriilor prevăzute la art.489 alin.1 din Legea nr.227/2015 pentru aplicarea de cote adiţionale la impozitele şi taxele locale in anul 2024, avand in vedere ca pentru anul 2024 este necesara cel putin mentinerea la acelasi nivel a veniturilor proprii ale bugetului local din impozite si taxe locale existente in anul fiscal anterior, pentru anul 2024 se stabilesc cote aditionale la impozitele si taxele locale, dupa cum urmeaza:
a) Impozitul pe cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, prevazut la art.1 alin.2 din prezenta hotarare, se majoreaza cu o cota aditionala de 50% din cota de impozit stabilita;
b) Impozitul/taxa pe cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea sau detinute de persoanele juridice, prevazut la art.1 alin.4 din prezenta hotarare, se majoreaza cu o cota aditionala de 50% din cota de impozit stabilita;
c) Impozitul pe mijloacele de transport datorat de persoanele fizice sau de persoanele juridice se majoreaza cu o cota aditionala de 50% fata de nivelul impozitului stabilit”.
Totuși, aceleași prevederi se regăsesc și în hotărârea de anul trecut. Ce-i drept, sub o formă puțin diferită, ele reprezentând doar un aliniat al primului articol. Și era schimbată puțin și justificarea de la începutul articolului. Mai exact, articolul 1, aliniatul (5) al HCL 664/2022 prevede:
„In vederea asigurarii cheltuielilor publice si dezvoltarii economice si sociale in cadrul Municipiului Timisoara, raportat la criterii economice si necesitatea asigurarii veniturilor proprii ale bugetului local din impozite si taxe locale, pentru anul 2023 se aproba majorarea impozitelor si taxelor locale prin stabilirea de cote aditionale la impozitele si taxele locale, dupa cum urmeaza:
a) Impozitul pe cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, prevazut la alin.2 al prezentului articol, precum si impozitul/taxa pe cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea sau detinute de persoanele juridice, prevazut la alin.4 al prezentului articol, se majoreaza cu o cota aditionala de 50% din cota de impozit stabilita.
b) Impozitul pe mijloacele de transport datorat de persoanele fizice sau de persoanele juridice se majoreaza cu o cota aditionala de 50% fata de nivelul impozitului stabilit”.
Așadar, „majorarea de 50%” nu este chiar o majorare, cel puțin dacă dorim să comparăm nivelul taxelor și impozitelor din 2023 cu cel propus pentru anul viitor. Ce-i drept, ar trebui menționat că cel puțin nivelul impozitului pe clădirile nerezidențiale deținute de persoane fizice a fost majorat în 2022, printr-o hotărâre luată la limită de Consiliul Local Timișoara la finalul anului 2021, consilierii locali USR având atunci nevoie și de votul liberalului „rebel” Raul Ambruș. Cu acea ocazie, acest impozit a fost triplat până la ajunge asemănător cu cel al impozitului omolog plătit de persoanele juridice.
Astfel, atât în 2023, cât – cel mai probabil, dacă nu intervine vreo modificare după dezbateri – și în 2024, impozitul pe clădirile nerezidențiale (adică cele folosite în scopuri economice) este de 1,95% (1,30%, plus majorarea) din valoarea lor, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice.
Alte modificări din textul și anexele hotărârii
Comparând cele două hotărâri se observă și alte mici modificări. De exemplu, în 2024 se introduce o scutire de la plata impozitelor pentru clădirile și terenurile utilizate de organizațiile nonprofit dacă acestea sunt „folosite exclusiv pentru activitățile fără scop lucrativ, în cazul în care aceste clădiri se află în proprietatea Municipiului Timișoara”.
Pe de altă parte, față de acest an, în 2024 ar urma să se elimine și o scutire. Anume, cea de la plata taxei pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizațiilor pentru „lucrările executate în condițiile Ordonanței Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, republicată, cu modificările si completările ulterioare”.
În plus, ar mai scădea și bonificația primită de cei care își achită dările până la finalul lunii martie, de la 10% la 5%, iar pentru mijloacele de transport hibride, impozitul s-ar reduce cu numai 50%, nu cu 100%, ca în acest an.
În rest, comparând și anexele proiectului de hotărâre, se mai observă modificarea unor taxe în valoare fixă. Dar cele pentru care se întâmplă asta cresc cu câteva procente. De exemplu:
- impozitul pe terenul arabil, de la 53 la 57 de lei/hectar;
- impozitul pe teren cu vie pe rod, de la 58 la 65 lei/hectar;
- taxa pentru „eliberarea/ vizarea anuală a autorizaţiei privind desfăşurarea activitatilor înregistrate în grupele CAEN 561 – Restaurante, 563 – Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor şi 932 – Alte activităţi recreative şi distractive”. Aceasta depinde de suprafață, dar, de exemplu, pentru firmele care ocupă o suprafață mai mică de 50 mp, taxa crește de la 631 la 718 lei, iar pentru cele care ocupă o suprafață mai mare de 900 mp, aceasta ajunge de la 4.204 la 4.784 de lei;
- anumite taxe de ocupare a domeniului public: cu terase sezoniere neutilizate, de la 0,25 la 0.28 lei/mp/zi sau în vederea comercializării sau distribuirii de presă și distribuirii de pliante, de la 5 la 6 lei/mp/zi;
- Taxa pentru îndeplinirea procedurii de divorț pe cale administrativă, de la 593 la 675 de lei.
Majoritatea taxelor fixe impuse de anumite direcții se majorează și ele în limita ratei inflației. În plus, se majorează cu rata inflației (13,8%) și alte taxe și impozite stabilite prin lege, cum ar fi cea pentru mijloacele de transport, la care Primăria Timișoara aplică începând din 2019 majorarea suplimentară de 50%.
Trimite articolul
XSingura metodă de a obține bani la buget este de a mări taxele. Serios? De ce nu tăiați pensiile speciale, care sunt obținute fără drept? Suntem sătui de mizeriile voastre.
-
Sătui, sătui, dar nu suficient cât sa ne deranjam sa organizam un protest la nivel național. Când vine vorba de ieșit din în strada suntem ocupați, obosiți, oricum nu merita, nu se schimba nimic… La vot aceeași atitudine, pana la urmă avea ceea ce merităm.
-
aici nu de protest e nevoie
-
-
Ce pensii speciale plătește Primăria Municipiului Timișoara?
deci iara cresc astia taxe. foarte bine, sa se mai faca niste “studii” si niste “parade”, asta au votat timisorenii, asta au, “capul face capul trage”, “prostia si domnia se plateste”(unii au fost la vot si au ales… , altii ai fost prea “domni” sa se deplaseze la vot si s-au ales cu astia). eh, ce-si face timisorea ul cu mana lui se numeste… lucrul bine facut? parca asa.
-
NU mai plătesc nici-un impozit, de când sunteți stăpâni pe proprietatea mea, pe autoturismul meu? De când plătim taxa de protecție și pentru ce? Vreau sa vad ce o să îmi faceți că nu plătesc taxa de protecție pentru bunurile mele!
În contrapartidă, încă îl așteptăm pe Spritz-Pinocchio, să iasă în public și să ne informeze cu ce procent A DIMINIUAT numărul de angajați inutili) din Primăria Timișoara. ZEERO !!! Unde e digitalizarea ? Unde e eficientizarea ? NIMIC !!! Doar plimbări sau mutati dintr-un departament în altul, angajați mai mulți, etc etc. BĂTAIE DE JOC la adresa timișorenilor !!!
-
timisorenii isi bat joc de ei insisi de ani de zile, ca ei l-au ales pe ciuhandu de 4 ori, pe robu de 2 ori si au culminat cu alegerea lui frigz cand doua treimi din alegatori au stat acasa ca aveau multa treaba si ‘n-aveau cu cine’ desi daca ii intrebi care au fost candidatii nu stiu sa-ti zica decat maxim 3, iar daca-i intrebi cine a fost pe listele de consilieri locali… mai bine nu intrebi, ca n-are rost. yep, asa inteleg timisoarenii democratia, sa se intample ceva sa fie bine dar ei sa nu se oboseasca o data la 4 ani doamne feri.
Daca se va majora impozitul auto, o sa-i transmit lui Fritz si administratiei locale, o PLACUTA SUEDEZA…in avans !!!!
Bine ca-i calca pe gat pe cei cu masini inmatriculate pe TM, iar “mutatii” din alte judete, nu dau 1 leu…in schimb au aceleasi drepturi. Faina gandire…
-
Pai cum rămâne cu viiturile bine ca intoxica orașul cu atâtea bmwuri și taxe ioc, pai turiștii astia imediat au și copii la majorat și ei nu au plătit o taxa în orașul asta. Pai asta e treaba mai primari. Inventați o taxa locala și faceți ceva
Daca vine Robu primar din parte ciorditorilor se majorează taxele, dacă rămâne Fritz nu se majorează încă din contra !
La capitolul mariri de taxe se pricepe cel mai bine actuala administratie. Vin cu scuza indexarii cu inflatia de parca salariile ar fi crescut la toata lumea ca la bugetari. Niste reduceri de personal sau de cheltuieli din proprie initiatava vad ca nu se afecuteaza de aceasta administratie.
Bătaie de joc și numai minciuni la adresa timișorenilor. Sa speram ca în ședința consiliului local ,domnii consilieri sa fie atenți și sa respingă propunerile păguboase pentru timișoreni.
USR ciumă-n Timișoara e!
In loc sa caute o solutie sa ii faca pe cei cu autoturisme inmatriculate in alte judete dar locuiesc temporar sau definitiv in Timisoara, sa plateasca taxe in Timisoara, tot de la locuitorii orasului storc bani. NU poti sa cresti niste taxe cu 50 %, e anormal.
De ce nu mai taie si din studiile platite aiurea, ca nu se concretizeaza nici jumatate din ele si oricum sunt facute din birou fara a avea vreo legatura cu realitatea?