În clipa de față, procentul de realizare a lucrărilor este de 70%, unele tronsoane fiind finalizate, iar altele în curs de execuție, în cadrul celei de-a doua etape de retehnologizare a rețelei de termoficare.
Lucrările de schimbare a conductelor, al căror scop este reducerea poluării și stoparea pierderilor de căldură și apă caldă din sistemul centralizat, au început în primăvara anului trecut.
„40 de bazine olimpice de apă aproape fiartă – acestea sunt pierderile pe care le eliminăm prin retehnologizarea a 29 de kilometri de rețea. Am înlocuit peste 20 de kilometri deja. Lucrările avansează susținut, chiar și cu întârzierile la furnizarea de materiale. Cea mai mare parte a conductelor trebuia să vină din Ucraina.
Mai avem un proiect la care lucrăm momentan pentru a schimba încă trei kilometri în zona centrală și în Lipovei. Toate aceste investiții susținute din fonduri europene le facem pentru a eficientiza sistemul centralizat de termoficare, un sistem care poate și trebuie să devină o alternativă reală la sistemul individual de termoficare, în contextul prețurilor din ce în ce mai mari la combustibili. Ne cerem scuze pentru deranjul cauzat”, a transmis, joi, viceprimarul Timișoarei Ruben Lațcău.
Străzile cu lucrări de reabilitare a traseului de rețea termică primară
- Cercului, Miloia, Mureș, Traian Vuia până la intersecția cu str. Mareșal Averescu, str. Traian Vuia (tronsonul cuprins între str. Mareșal Averescu și bd. L. Rebreanu);
- zona UVT-UPT (bd. Vasile Pârvan, str. Traian Lalescu, incinta Facultății Mecanică până la bd. M. Viteazul, str. Sf. Rozalia, str. Filaret Barbu până la intersecția cu str. V. Madgearu);
- zona Bucovina (străzile Bucovina, Liege, Dej);
- zona Baba Dochia (Piața Romanilor, str. Ștefan cel Mare, Piața Aurel Vlaicu, str. Mitropolit A. Sterca-Șuluțiu și str. Soarelui);
- zona Olimpia – Aleea F.C Ripensia.
De asemenea, se fac lucrări de reabilitare a traseului de rețea termică secundară la mai multe puncte termice din Timișoara.
Vă reamintim, a doua etapă a procesului de retehnologizare ar fi trebuit să înceapă în 2017, însă programele cu finanțare de la Uniunea Europeană 2014-2020 au fost decalate, astfel că lucrările au început abia în martie 2021.
Etapa II presupune reabilitarea a peste 29 de km de rețea de distribuție. Este vorba despre conducte cu coroziuni majore exterioare și o stare avansată de degradare fizică și morală a izolației termice, ceea ce duce la pierderi de fluid și căldură.
Pentru realizarea acestor lucrări sunt necesare 21 de luni, cu mențiunea că ele se desfășoară cu precădere în perioada caldă a anului. Valoarea totală a proiectului se apropie de 161 de milioane de lei, inclusiv TVA. Termenul limită de finalizare a investiției este 31 decembrie 2023.
Pe aceeași temă:
FOTO. Dezastru pe șantierele pentru retehnologizarea Colterm. În unele locuri crește deja iarba
Trimite articolul
Xati sapat gropi si le-ati abandonat luni de zile, psihopatilor! nu va bata dumnezeu in cap, sa va reveniti? nu va tranteste cu capul de asfalt??
Nu stiam de ce nu am presiune la apa, mai ales si de cand tot terenul agricol s-a bransat la oras!
Doar 40 de bazine pe an? Tot deranjul pentru așa puțin?
Intrebarea este ce dracu cauta bazinele olimpice in retea? Si asa este complicata reteaua, sa iasa bazinele afara.
-
N ai inteles nimic 😂😂😂
-
Ai inteles gresit bazinele nu sant racordate dar atita estimeaza ei pierderile in retea.Dar intrebarea este alta “Se pierd 40 de bazine olimpice de apă fierbinte” de unde atita apa fierbinte?Ca apa aia ce o primesti o platesti ca “FIERBINTE”si cu ce o sa de a la iarna cu praful ala de carbune adunat de la Arad tot CACA ala va fii. Dar nu ei sant de vina este greaua mostenire,sabotarea lor de catre PNL si PSD Unica lor vina este ca primesc niste salari de nababi pentru a face NIMICA
-
tu ai inteles gresit, nu avem 40 de bazine olimpice in toata tara 😀 de fapt nu avem decat 3 omologate din care doua sunt inchise.
-
-
mult prea fina ironia, aici merge cu d’alea ghiolbanesti, emotii primare, multa ura, atac la persoana… nu e revista academiei 😀
Da se refera la 30 de km de retele secundare din aproximativ 700 ,,, cat are reteaua secundara de termoficare in TM ,aia principala de 1m diametru are cam 80 rabilitata in ultimii 30 de ani ca 20 ,deci vorbim de picaturi de apa mai ales l secundara
40 de bazine de apa calda pe an, pe luna, pe saptamana sau pe zi?
-
Da.
In realitate sigur pierderea este mult mai mare… Era si timpul sa se apuce Coltermul de schimbat tevi deoarece de la revolutie pana astazi nu au facut decat carpeli. Rusine celor care au condus aceasta institutie!!
“Ne cerem scuze pentru deranjul cauzat”. Ce scuze aveti? Incompetenta? Reaua intentie? Macar ati accesat rapid fonduri europene si ati dat drumul la lucrari, asa e mai 3noaptea? ori robulete le-a accesat, voi doar va laudaticu munca altora?
-
Iti dai seama cati ani de sapaturi, noroaie, praf si drumuri inchise vir fi? Ca asa e in tenis.