Proiectul pe fonduri europene, care se află în curs de implementare la ora actuală, prevede dezvoltarea unui sistem regional transfrontalier de centre medicale de excelenţă specializate în diagnosticul antenatal al malformaţiilor fetale în aria Timişoara – Vârşeţ.
Prin acest proiect, în cadrul Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă din Timişoara va fi amenajat un centru medical de excelenţă, echipat corespunzător, prin reabilitarea unei clădiri existente, vechea spălătorie a clinicii de pe bulevardul 16 Decembrie. În prezent se lucrează la reabilitarea clădirii, care ar trebui să fie gata în ianuarie 2015. Un centru similar va fi realizat în ţara vecină Serbia, la Spitalul General din Vârşeţ, partener de proiect.
Secţia din Timişoara ar urma să beneficieze de echipamente în valoare de 700.000 de euro, achiziţionate deja în proporţie de 60%.
„S-au cumpărat două ecografe performante – ambele în valoare de 330.000 de euro, cel mai scump costă 210.000 de euro -, un videocolposcop, aparate pentru laborator și mobilier medical. Urmează să achiziționam aparate pentru anatomia patologică, pentru sală de operații, de anestezie, masă de operații și aparate pentru genetică. Unul din cele două ecografe este vârful de gamă, se numește Voluson Expert E8, care are toate softurile existente și cinci sonde, pentru ecografie abdominală, mamară, vaginală sau 4D. În acest moment, în spitalele de stat nu cred că mai există un asemenea echipament. Poate că spitalele private au acest tip de ecograf, dar nu au toate softurile necesare, prețurile sunt mari… Se poate face ecografie 4D, pentru mămici este foarte important. Doar la cabinete private se puteau face în Timișoara astfel de ecografii. Deci, se poate vizualiza fața copilului în imagine tridimensională, se pot efectua elastografii pentru sâni, se poate evidenția elasticitatea țesutului mamar şi așa se poate diagnostica precoce un cancer incipient la sâni. Se folosește atât în obstetrică, cât și în ginecologie, și pentru ecografie mamară”, a explicat coordonatorul proiectului, medicul Olimpia Oprea.
În ce regim va fi folosit noul ecograf? „Pot să se adreseze detectării malformațiilor, prin faptul că dorim să popularizăm acest proiect. Acesta se adresează celor care nu au posibilități să se investigheze în sistemul privat. Aici analizele și ecografiile vor fi gratuite, prin medicii de familie să încercăm ca majoritatea gravidelor din județ să vină aici să-și facă investigațiile primare. Este un deziderat al nostru (…) Malformațiile au încă o frecvență destul de mare, cam 2-3% spun statisticile, și cam așa a fost și la noi. Acest centru va putea pune la dispoziție și o consiliere genetică. Trebuie să știm să explicăm cuplului care sunt șansele, care este calitatea vieții în fața acestor malformații. Ideal este să detectăm mare parte din malformații până la 14 săptămâni, când și rezolvarea terapeutică este mai simplă”, afirmă medicul Dorin Grigoraş.
Proiectul pe fonduri europene mai cuprinde implementarea unui un sistem comun de cercetare și diagnosticare a malformațiilor fetale, o platformă web comună, un program de instruire a cadrelor medicale, campanii de informare etc. Un număr de 800 de femei gravide ar trebui să beneficieze de consultaţii până la finalizarea proiectului, în primăvara anului 2015.
Valoarea totală a proiectului este de peste 2 milioane de euro, cea a finanţării nerambursabile fiind de 1,7 milioane de euro.
Oficialii Primăriei Timişoara au verificat joi cum decurge implementarea proiectului la Clinica „Odobescu”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!