Ruga în Banat este o sărbătoare mare pentru localitate. Toţi se pregătesc cu săptămâni bune înainte, se încing cuptoarele, sfârâie sarmalele, iar carnea este deja în „cuctă”. Pe parcursul întregii zile, şi chiar şi în următoarea zi, se aşteaptă „goşti” – oaspeţi, fii ai satului, care vin acasă pentru a se întâlni cu rudele şi prietenii.
Sâmbătă se porneşte ruga la Lugoj, unde vor urca pe scenă nume mari ale folclorului românesc – Stana Izbaşa, Nicolaeta Voica şi alţii, la Făget, Măguri, Leucușești, Bârna, Hezeriș, Criciova, Berini, Mănăștiur, Folea, Oloșag, Coşava, Bucovăţ, Grabăț, Paniova, Poieni,Tomești Săceni, Beba Veche, Drinova, Cenei, Chișoda, Comloșu Mare, Luncanii de Jos, Denta, Dudeștii Vechi, Uliuc, Foeni, Giera, Ferendia, Alioș, Albina, Urseni, Blajova, Duboz, Ohaba Română, Cornești, Peciu Nou, Pesac, Capăt, Drăgoiești, Ficătar și Sârbova, Remetea, Crivobară și Vizma, Șag , Șandra, Teremia Mare, Puștiniș, Becicherecu Mic.
„Când a binevoit Hristos Dumnezeul nostru ca să ia pe Maica Sa la Sine, atunci cu trei zile mai înainte a făcut-o să cunoască, prin mijlocirea îngerului, mutarea sa cea de pe pământ. Căci Arhanghelul Gavriil, venind la dânsa, a zis: “Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primeşte cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viaţa cea nemuritoare”, scrie doxologia.ro despre Adormirea Maicii Domnului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!