Cele 28 de toalete ecologice au fost amplasate pe malurile Begăi odată cu reabilitarea malurilor pe fonduri europene. Contractul pentru întreținerea lor era expirat încă din toamna anului trecut, iar primăria avea un caiet de sarcini aprobat în consiliul local din septembrie 2020. S-a așteptat aprobarea bugetului pe 2021, astfel că abia în mai anul acesta a fost pornită licitația pentru găsirea unei firme care să le îngrijească. În tot acest timp, WC-urile publice ecologice au stat închise, ne spuneau reprezentanții primăriei, iar în jurul lor au fost aruncate fel de fel de gunoaie.
Primăria Timișoara a găsit în sfârșit o societate care să le curețe și să le deschidă din nou pentru cei care se plimbă pe malurile Begăi. La licitație au fost indicații clare: toaletele trebuie spălate cu apă fierbinte la înaltă presiune ori de câte ori este nevoie, trebuie asigurate materialele necesare igienei personale și altele.
„Pentru asigurarea condițiilor de igienă a toaletelor ecologice (…), întreținerea și curățarea acestora se va face o dată pe săptămână, iar în funcție de necesități (trafic intens sau perioadele cu temperaturi ridicate) de maxim trei ori pe săptămână. Prin ordinele de lucru emise de achizitor se stabilește frecvența serviciilor de întreținere care trebuiesc efectuate, în limita numărului maxim de servicii”, au scris reprezentanții PMT caietul de sarcini.
Zilele trecute s-a semnat în sfârșit contractul cu firma care a câștigat procedura: Euro Ecologic SRL din orașul Vlăhița, județul Harghita. Societatea a fost înființată în anul 2007 și, potrivit listafirme.ro, în 2019 a avut 109 angajați, o cifră de afaceri de 36,3 milioane de lei, un profit de 11,2 milioane de lei și datorii de aproape 2 milioane de lei.
Primăria plătește, pentru un an de servicii, 85.680 de lei cu tot cu TVA, echivalentul a puțin peste 17.000 de euro. Utilizarea toaletelor rămâne gratuită.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Lună și bec pe malurile Begăi, dar mai greu. Nu are nici cine să întrețină toaletele ecologice
Trimite articolul
XFaceti domnule niste toalete publice clasice, cum e cea din Parcul Copiilor, cu o canalizare trasa si apa in rezervoare, incadrati-le la utilitati urbane si salubrizare, sa puna cei cu salubrizarea persoane care sa le igienizeze; acces pe baza de card cum e cel pentru bicicletele din statiile de bus, pentru turisti card temporar sau un sistem de cod prin telefon pentru acces, mai adauga si localii cateva ture de patrulare prin zonele ci astfel de toalete, cat sa descurajeze vandali etc – si nu mai turnati bani cu picurata sau cu galeata mai stiu eu caror firme fantoma din alte judete… auzi, spalare cu apa fierbinte – unde, la locatie, si se scurge in Bega? Sau le cara undeva, si acolo le spala?! Spinos subiect, insa proasta organizare. Containerele mizerabile de plastic impropriu numite “ecologice” sunt o rusine pentru orice oras! Insa numai bune de sifonat bani, cum au facut unii cu toalete fistichii ce au costat zeci de mii de euro. Incredibil cum nu vor in ruptul capului simplu, functional, curat… dar toate prostiile in loc de asa ceva, stiu sa le scorneasca! E oras, ai canalizare – foloseste-o! Fa o casuta, o cabanuta din material serios, tragè apa, pune pe cineva sa mentina curatenia, plateste oamenii (orice firma doar are personal de curatenie, nu e ceva nemaiauzit), filtreaza accesul ca sa nu umble cei care isi fac de lucru cu altceva, si gata…
-
Da, alea sunt toalete care se folosesc pe santiere, nu pentru spatiu public, decat cu ele mai bine fara, in proiect cred ca erau trecute toalete cu apa, executantii au ales o scurtatura si au plantat wc-urile alea acolo, nu sunt de Timisoara,de nivelul ei, la fel si noile statii de autobuz, tramvai… sunt chestii ieftine pe care le intalnesti pe undeva pe la tara, nu intr-un oras care vrea respect
Nimeni nu le foloseste, se caca si pisa lumea in spatele lor. Te imbolnavesti numai trecand pe langa ele. Bani aruncati.
Si cum angazati firmei vor face zilnic naveta sa verifice curatenia toaletelor?Si primaria nu a gasit o firma de undeva din Bangladej numai din Harghita?
In sfarsit un pret bun fara smenuiala.
-
Cum este pretul asa va fi si intretinerea lor.Cineva isi imagineaza ca o firma din Harghita la vreo 600 de kilometri de Timisoara va detasa aici personal si o masina speciala(de vidanjat,spalat)se inseala.Si daca cineva va folosi in mod civilizat aceste toalete?.Am mai avut toalete ecologige(zise ecologige)la gara,piata 700 si din aestea tot continutul se deversa afara pe trotuar
Deci astea sunt o infecție și o pată uriașă pe imaginea Timișoarei, miros execrabil când trecute lângă ele. Oo rușine sa lăsați asa ceva pe malul Begai, va bateți joc de noi.
ce murdarie! rusine!!! ferentari in bucuresti e mai curat
Nu se gaseau 30 de oameni saraci cu locuintele apropiate sa faca mentenanta cu 400 de euro pe luna?.Sifonarea banului guvernului Werner e la nivel max Amintiti-va 6 case
Cum refugiatii in Timisoara au la baza o educatie precara dar o mandrie mare, este firesc sa apelam la ardeleni ptr curatenie.
-
Cat despre ardeleni, se putea face curatenia si cu detinuti de la penitenciar sau cu asistati sociali dar se pare ca avem prea multi bani si le mai dam si altora din afara orasului si judetului
Poate pun cateva si in parcul central