Potrivit consilierului local Ștefan Sandu, sunt necesare câteva modificări la regulament, „având în vedere starea piețelor agroalimentare din oraș”.
„Am propus modificarea regulamentului prin interzicerea unor practici care aduc prejudicii imaginii, curățeniei și igienei. Vrem ca piețele să-și redobândească scopul inițial de a asigura timișorenilor produse proaspete, de o calitate superioară și care sunt comercializate în condiții de deplină siguranță alimentară. De asemenea, aceste măsuri sperăm să încurajeze prezența în piață a producătorilor și, implicit, ponderea produselor românești”, a explicat Sandu.
Noul regulament a fost gândit după o consultare cu Poliția Locală și cu Direcția Agricolă. Consilierul local susține că cea mai importantă modificare se referă la faptul că piața nu mai poate fi folosită ca depozit pe timpul nopții, adică piețarii trebuie să-și golească complet mesele atunci când pleacă acasă. Explicația? Mesele trebuie curățate și dezinfectate.
Unele puncte din regulamentul gândit de Ștefan Sandu erau prevăzute deja în regulamentul vechi de funcționare a piețelor din Timișoara. Așadar, odată ce noile reglementări vor fi adoptate în Consiliul Local Timișoara, vor fi amendați vânzătorii care nu asigură curățenia și dezinfecția la locul de precolectare a deșeurilor provenite din activitatea pieței, care nu asigură curățenia pe culoarele și încăperile cu acces public din piețe pe toată perioada programului de funcționare, care nu înlocuiesc pubelele, coșurile de gunoi deteriorate și nu le igienizează, cei care comercializează fără drept carne sau preparate din carne, fără respectarea legislației sanitar veterinare în vigoare, cei care comercializează lapte, produse lactate, carne sau preparate din carne în condiții improprii, în afara vitrinelor frigorifice sau în vitrine frigorifice care nu funcționează corespunzător.
Totodată, ar urma să fie amendați și comercianții care nu afișează la loc vizibil copia Atestatului de producător, cei care nu prezintă documentele care să ateste calitatea de producător sau comerciant, respectiv a documentelor de proveniență a mărfurilor, la solicitarea organelor de control, piețarii care folosesc alt mobilier decât cel pus la dispoziție de administrația pieței, cei care modifică suprafețele meselor destinate comercializării produselor, folosind diverse sisteme improvizate, cum ar fi lăzi sau paleți ori cei care vând sau depozitează produsele agroalimentare sau mărfurile de orice tip pe căile de acces și culoarele pietonale ori în perimetrul locului de vânzare a ambalajelor.
Vor fi sancționate și abandonul de deșeuri vegetale sau ambalaje în incinta sau perimetrul pieței agroalimentare la finalizarea programului de funcționare, comercializarea murăturilor, a plantelor pentru ceai, a siropurilor din plante sau fructe, a preparatelor din fructe și legume fără a deține avizele prevăzute de lege, ocuparea cu mărfuri a unei suprafețe mai mari decât cea aprobată de administrația piețelor, folosirea de umbrele și pavilioane murdare și orice alt tip de improvizații inestetice, dormitul sau înnoptarea în incinta piețelor agroalimentare sau în parcările și platourile adiacente acestora. Aici merită menționat faptul că foarte mulți piețari care vin din Dolj sau Mehedinți aleg să adoarmă în mașini până își vând marfa, pentru a nu mai plăti cazare în oraș.
Se amendează și ocuparea unui loc de vânzare fără drept sau fără cerere aprobată, respectiv înainte de expirarea interdicției aplicate conform HCL 186/2014, în cazul comercianților, producătorilor agricoli care au cumulat trei puncte de penalizare. Sunt pasibili de amenzi și piețarii care depozitează produsele, ambalajele sau alte obiecte în piețe după terminarea programului sau înainte de începerea acestuia. Asta înseamnă că niciun vânzător nu mai are dreptul să-și lase marfa pe timpul nopții în piețele agroalimentare din Timișoara.
Amenzile vor fi între 200 și 1.500 de lei, cuantumul acestora urmând să fie stabilit de către consilierii locali.
Citiți principiile noastre de moderare aici!