– Cum se încheie acest an pentru Casa de Asigurări de Sănătate Timiş?
– Principalele mele obiective în acest an au fost îmbunătăţirea calităţii serviciilor desfăşurate între instituţia pe care o conduc şi asigurat. În sensul acesta a fost deschis un punct de lucru la Lugoj şi urmează să se deschidă încă unul la Sânnicolau Mare. De asemenea, am achiziţionat un nou sistem de ordine, cu eliberare de numere electronice pe fiecare specialitate, într-un mediu civilizat pentru fiecare asigurat.
Mai sunt cozi, dar sunt numere de ordine, fiecare aşteaptă pe scaun, este o tabelă electronică, fiecare îşi ia număr unde are nevoie.
– Unde aveţi cele mai multe solicitări?
– Cele mai multe solicitări sunt la încasări. Dar a crescut şi numărul solicitărilor pentru carduri, pentru eliberarea de adeverinţe de asigurat de la persoanele care au nevoie de ele în diferite situaţii. Dar în principal la achitarea contribuţiei la fonduri, acolo sunt mai multe solicitări. Am îmbunătăţit şi site-ul instituţiei, şi sper că este un lucru benefic. Pe calea aceasta rog toţi furnizorii să acceseze site-ul şi să facă raportările on-line. În viitor sper să se întâmple asta şi să eliminăm birocraţia. Mă refer la toţi furnizorii de servicii medicale. Raportările se fac on-line, sper ca în viitorul apropiat să se facă şi încasările on-line, lucru care, cred eu, e benefic şi elimină pe cât posibil statul şi aşteptatul la cozi.
– Care sunt cei mai mulţi furnizori de care vorbiţi?
– Medicii de familie. Dar ei, în proporţie de aproximativ 60 la sută, raportează şi acum on-line. Se pot depune şi declaraţii on-line, se pot face şi cereri de eliberare de carduri on-line pentru adeverinţe de asigurat, deci lucrurile merg în acest sens.
– Care este situaţia privind banii pentru furnizori?
– Am reuşit suplimentarea bugetului la toate asistenţele medicale spre sfârşitul anului, acum în trimestrul patru, cu aproximativ 40 de milioane de lei, lucru care ne face să încheiem anul în condiţii foarte bune. Din 40 de milioane, numai pe spitale au fost date 37 de milioane. Consider eu că, cu banii aceştia, reuşesc să achite mult mai mult decât cheltuielile salariale: şi furnizorii de servicii medicale şi ceilalţi furnizori cu care sunt în relaţii contractuale. Ceea ce m-a nemulţumit, lucru pe care o să acţionez anul viitor, sunt cheltuielile de la nivelul spitalelor. Mă declar total nemulţumit de felul în care se cheltuiesc banii acolo. Mi se pare că sunt cheltuieli mari, iar banii nu sunt cheltuiţi eficient pe unităţile medicale. Părerea mea, şi am şi convingerea că aşa şi este, este că cheltuielile sunt foarte mari cu medicamentele. Eu nu spun că nu trebuie, dar cred că poate fi raţionalizat costul în alt fel la nivelul achiziţionării medicamentelor.
– Spuneţi că se cheltuie mult pe medicamente în spitale şi totuşi bolnavii sunt puşi să îşi aducă de acasă tablete şi tifon !?
– Asta vreau să spun şi eu, pentru că fiecare spital are un anumit buget. După mine, şi voi face în continuare controale în sensul acesta, ar trebui să se stabilească acele protocoale la nivelul fiecărei unităţi medicale, care să prevadă aşa: în baza bugetului pe care îl avem, noi putem să asigurăm asta, asta şi asta. Asta e baza care ar trebui să se regăsească la nivelul fiecărui spital. Mai departe, dacă se doreşte altceva, se cumpără contra cost. Dar în momentul de faţă se cumpără medicamente foarte scumpe şi la noi în spital nu există nici măcar o aspirină sau un algocalmin. Din păcate. De asta sunt total nemulţumit de cheltuielile care sunt la nivelul spitalelor.
Voi începe cu controalele la nivelul unităţilor medicale, în special la nivelul spitalelor mari, clinice, unde problemele sunt mai mari. Într-adevăr, costurile sunt mai mari pentru că sunt spitale clinice, au cazuri grave, vin din alte judeţe, dar asta nu justifică în totalitate achiziţonarea unor medicamente scumpe.
– Dar medicamentele nu se achiziţionează prin licitaţii?
– Licitaţiile se fac la începutul anului, dar în momentul în care se suplimentează bugetul, la rectificările de buget, tot timpul se fac achiziţii în funcţie de buget şi atunci e posibil ca achiziţiile să nu fie peste pragul care e necesar pentru achiziţii publice. Deci acesta este obiectivul principal. Următoarele obiective sunt verificările în farmacii, la eliberarea medicamentelor gratuite şi compensate. Recunosc că anul acesta am rămas în urmă la plata farmaciştilor, dar sper ca începând de anul viitor să intrăm în normalitate şi să plătim la timp.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!