Primarul Timișoarei susține că este nerăbdător să vadă toate semafoarele din proiectul de management al traficului sincronizate. Recepția începe în 24 octombrie, iar dacă totul merge bine, proiectul ar putea funcționa sută la sută încă din ultima zi a lunii octombrie, când va avea loc inaugurarea.
„Semafoarele nu sunt sincronizate, s-a lucrat pe tot frontul, nu pe porțiuni. De săptămâna viitoare se vor face sincronizările. Încă o dată spun: așteptările ca până acum să se fi văzut beneficii în urma acestui sistem nu își aveau rostul. Am încredere că va merge totul, poate nu va merge perfect totul deodată, pentru că întotdeauna există o perioadă de remedieri – de 60 sau de 90 de zile –, dar noi trebuie să vedem rezultate concrete pe zonă. Perturbarea orașului s-a consumat, nu mai avem intervenții în intersecții, poate pe ici-acolo”, a explicat Robu.
Edilul-șef nu știe să spună exact de când va fi unda verde funcțională pe toate străzile ce au fost incluse în proiect. Până acum spunea însă că proiectul va fi funcțional sută la sută din 1 noiembrie…
„Nu știu să vă spun de când va fi unda verde funcțională în oraș. De săptămâna viitoare, din zi în zi, așteptăm să ni se comunice unde va fi undă verde și vom merge împreună să vedem. Nu avem decât un termen final. Din 24 începe procedura de recepție. Nu vom avea niciodată în tot orașul undă verde, vom avea un optim de trafic, nu se poate să ai și aici și acolo. Se dă prioritate arterelor importante. Pe arterele mai puțin importante nu există undă verde. Avem unda verde în tot orașul pe arterele unde trebuie să avem undă verde: de la Catedrală la ieșirea spre Calea Șagului, de la Catedrală spre ieșirea pe Calea Aradului, pe Bd. Rebreanu de la Calea Șagului la AEM, de la intrarea dinspre Lugoj până la Punctele Cardinale”, a ținut să precizeze primarul Timișoarei.
Proiectul „Trafic management și supraveghere video” prevede semafoare noi în 44 de intersecții, 90 de intersecții modernizate, montarea de camere de supraveghere în 134 de intersecții, montarea a 230 de camere video în trafic, a șapte radare de viteză, a 13 radare de informare, a 13 panouri cu afișare numerică, precum și montarea unui număr de 37 de sisteme de detecție a trecerii pe roșu, a 17 panouri de afișare a mesajelor variabile și amenajarea unui centru de comandă pentru trafic și supraveghere video, acesta din urmă fiind inaugurat încă de anul trecut.
Lucrările pentru sistemul de management al traficului sunt efectuate de asocierea Swarco Traffic România, Avitech.Co și Swarco Mizar SPA, la valoarea de 19,9 milioane de lei, fără TVA, adică aproximativ 5,5 milioane de euro, cu tot cu TVA. Aproape 10 milioane de lei – 2,2 milioane de euro sunt puși din bugetul local.
La acești bani se adaugă și cei 1,3 milioane de euro pentru lucrări neprevăzute, ce vor fi executate de Backup Technology. Prin urmare, cel mai performant sistem de trafic management din Europa, așa cum îl lăudau reprezentanții primăriei, ne costă aproximativ 6 milioane de euro.
Articole pe aceeași temă:
Pregatiti pentru Semaforisoara? Daca nu functioneaza, calculatorul e de vina
Semaforisoara va functiona 100% abia din iarna
Invataturile primarului Nicolae Robu pentru soferii care nu mai au rabdare cu Semaforisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!