Autoritățile au în plan realizarea câtorva sute de astfel de locuințe, în condițiile în care mii de persoane așteaptă să primească un acoperiș deasupra capului de la primărie.
Primarul Nicolae Robu a anunțat, marți, lansarea studiului de fezabilitate pentru realizarea de locuințe sociale modulare, pe structură metalică. Edilul nu a putut spune exact câte astfel de locuințe va achiziționa municipalitatea, precizând doar că vor fi câteva sute, și nici în ce zone vor fi ele amplasate.
„Am dat dispoziţii să se realizeze cât se poate de rapid studiul, astfel încât să putem organiza licitaţia pentru contractarea execuţiei (…) Vrem să construim câteva sute de astfel de locuinţe și desigur că vom putea satisface mult mai multe cereri decât am putut până acum. Vreau însă să punctez că nicio municipalitate dintr-o țară capitalistă nu reușește să rezolve – și nici nu-și propune – problema locuinţelor pentru toți cetățenii sau pentru un număr foarte mare de cetățeni. Ceea ce vrem noi este să găsim soluții pentru a asigura locuințe pentru cazurile sociale, evacuați, persoane cu dizabilităţi şi alte diverse situații mai speciale şi, desigur, pentru un număr de tineri pentru perioada de început a carierei lor. Nu ne putem propune să realizăm zeci de mii de locuinţe. Sunt înregistrate la ora actuală peste 6.000 de cereri de locuinţe, nu avem cum să realizăm 6.000 de locuințe, noi putem să gândim la ordinul a sute de locuinţe. Fiecare cetățean trebuie să înțeleagă viața într-o societate democratică, într-o societate capitalistă și să se organizeze astfel încât să-și asigure prin eforturi proprii locuința. Nu putem să promovăm o abordare asistenţială”, a declarat Robu.
În ceea ce privește prevederile bugetare pentru realizarea de locuințe, în bugetul Timișoarei pe 2013 sunt prevăzuți 1.500.000 de lei pentru studii de fezabilitate, proiecte și execuție. Persoanele de pe listele de priorități ale primăriei vor avea întâietate la atribuirea acestor locuințe.
Viceprimarul Dan Diaconu spune că există mai multe propuneri de terenuri pentru amplasarea de locuințe modulare, acestea fiind împărțite în diferite zone din oraș pentru a nu se ajunge la formarea unei colonii sociale. Din calculele lui Diaconu, cu banii care există la ora actuală la buget ar putea fi realizate câteva zeci de locuințe.
„Sunt propuse amplasamente în zonele Freidorf – străzile Nicolae Filimon şi Anton Bacalbaşa, Ronaţ – strada Homorod, Aradului – străzile Răsăritului-Boemia-Amurgului şi pe Ovidiu Balea, terenuri între 1.000 şi 2.000 de metri pătraţi. Prin această tehnologie ar putea fi realizate blocuri de tip P+2. La prețul mediu de pe piață și bugetul pe care îl avem la ora actuală am putea realiza 60 de apartamente dacă nu se face o rectificare de buget”, a afirmat viceprimarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!