Pentru început au fost stabilite persoanele care urmează să conducă structurile regionale şi judeţene ale viitoarelor Camere Agricole. Tiberiu Lelescu, actualul director al Direcţiei Agricole Timiş a fost desemnat să conducă atât Camera Agricolă Timiş cât şi Camera Agricolă a Regiunii Vest. „Acum urmează procedura de înfiinţare a Camerelor zonale. Procedura de stabilire a reprezentanţilor fermierilor la nivel local ar trebui încheiată în aproximativ trei luni. Conform legislaţiei, fiecare Cameră Agricolă zonală trebuie să reprezinte minimum 1200 de fermieri, deci în Timiş ar urma să fie înfiinţate un număr de aproximativ 30 de asemenea organizaţii”, ne-a declarat Tiberiu Lelescu.
Camerele Agricole au două categorii de personal. Prima, este cea a personalului de conducere, formată din preşedinte şi vicepreşedinţi. Trebuie spus că aceştia nu sunt remuneraţi pentru prestaţia efectuată. Conform legislaţiei, fiecare Cameră va avea înstructură şi trei persoane din categoria specialiştilor agricoli, acestea vor fi plătite pentru munca lor.
Finanţarea noilor organizaţii nu va fi asigurată de la buget, banii vor proveni exclusiv din partea membrilor, a fermierilor. „Vor fi Camere Agricole mai puternice, în acele zone în care agricultura este mai dezvoltată şi în care este pământ roditor, şi Camere mai mici, în zonele unde agricultura nu este atât de dezvoltată. Sunt sigur că aceste organizaţii vor funcţiona cu succes, este interesul membrilor ca să fie reprezentaţi cât mai bine. Prin intermediul acestor entităţi se va face legătura cu autorităţile. Finanţarea se face din cotizaţiile plătite de fermieri, exclusiv din această sursă, Camerele Agricole sunt independente”, ne-a mai declarat Lelescu. Noile structuri din teritoriu vor fi nevoite ca după organizare să-şi desemneze şi persoanele din conducere.
Prin intermediul noilor structuri se doreşte realizarea unui proces real de descentralizare a luării deciziei în domeniul agricol.
M. Hoster
Citiți principiile noastre de moderare aici!