Viața începe, încet-încet, să revină la normal, însă nimic nu va fi la fel ca înainte de pandemie. Terasele se redeschid luni, 1 iunie, cu mai puține mese, dar cu multe reguli. Normele au fost publicate în Monitorul Oficial, într-un ordin semnat de miniștrii Sănătății, Economiei și președintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare.
Pe terase nu vor putea lua loc cei care au simptome respiratorii, cum ar fi tusea sau strănutul. La intrarea pe terasă trebuie să vă dezinfectați pe mâini. La o masă vor putea sta doar patru persoane, care, dacă nu sunt membri ai aceleași familii, trebuie să respecte o distanță de 1,5 metri una față de cealaltă. Cum se va demonstra asta, nu este clar.
Între mese trebuie să fie o distanță de 2 metri. Nu se vor putea muta de la o masă la alta meniuri, solnițe sau oliviere, acestea urmând să fie dezinfectate după plecarea clienţilor de la fiecare masă. Personalul de servire trebuie să poarte măşti şi mănuşi. Trebuie reorganizate circuitele de producţie şi livrare, unde este cazul, și trebuie monitorizată starea de sănătate a angajaţilor.
Va fi interzis consumul de alimente în picioare, pentru a se minimiza circulaţia clienţilor pe terasă. Foarte important: locurile se ocupă cu rezervare anterioară, pentru a evita aglomeraţia şi a face mai uşoară o eventuală anchetă epidemiologică, dacă ar fi cazul.
Administratorii teraselor trebuie să completeze, într-un registru, date concrete pe baza cărora se poate efectua o anchetă epidemiologică. Ar putea fi vorba despre nume şi prenume, adresă şi număr de telefon.
Nerespectarea acestor reguli se sancționează cu amenzi de la 5.000 la 10.000 lei, pentru persoanele fizice, respectiv de la 10.000 la 30.000 lei, pentru persoanele juridice.
Trimite articolul
XCei de la terase nu vor putea cere si pastra datele personale ale clientilor, daca nu sunt inregistrati si autorizati sa colecteze, stocheze si prelucreze datele personale, deoarece incalca legislatia europeana si nationala privind GDPR…
Daca a fost scandal pentru “termoscanarea” la intrarea in supermarket acum angajatii teraselor vor avea acces la date personale ale clientilor !!!
Sa vedem cine este vinovat acum…
-
Culmea toti au smartphone ,cu google si sunt urmatiti non stop…. mai si posteaza pe facebook unde sunt, dar cand e vorba de dat date din buletin… hopaaa suntem monitorizati, vai de mine Penibili!
-
@Pos
Nu ai inteles nimic… este vorda de RESPECTAREA LEGII privind prelucrarea si stocarea datelor personale!Daca tu iti traiesti viata pe Facebook este problema ta personala…
-
-
Astazi am revenit de la Ost See ( Marea Nordului)si timp de 4 zile cat am vizitat Lübeck, Kiel si zonele de promenada din imprejurimi ( cu plajele care sant deschise unde se respecta distanta de 2 m), peste tot se cere programare telefonica sau email trimis ptr a retine masa.La sosire si pana la masa masca este obligatorie !Se completeaza un formular cu date personale: nume prenume adresa email telefon mobilDatele se transmit la Centrul de sanatate publica….NU se cer date de carte de identitate sau pasaport!!
-
mai , sa fie , ce lipsa de orientare pe nemtii astia , sa zica OSTsee marii NORDului. Probabil ca marea baltica se cheama NORDSEE ?
-
Corecta rectificatea ta OstSee ( Marea Baltica)
Cu scuzele de rigoare….
-
-
Stau in germania de 10 ani și nu am auzit așa ceva o mare minciună ce tot îndrugi acolo mai bine stai in banca ta decât să trimiți știri false
-
Anna,
De 10 ani trebuia sa stii ca Germania se scrie cu G mare.
Mai lasa berea Bavareza si incearca si berea din Schleswig-Holstein. Iesirile sant benefice pentru psihic chiar si cand conduci peste 8 ore sa ajungi …la OstSee 🙂-
acidutzu, se recomanda sa stai in banca ta, pe langa ca esti repetent la Geografie daca confunzi Marea Nordului cu Marea Baltica, despartite de o peninsula pe care mai incape si Danemarca, acum mai dai si lectii de gramatica! Corect este … sunt, NU sânt, cum ai crezi tu ca se scrie cu î din a!
-
-
-
-
Ba da..societatile pot solicita/informa si pastra date personale fiind in aceasta situatie in temei legitim (exact pentru o potentiala ancheta epidemiologica si va da datele autoritatilor) Totodata pot sa ceara clientilor si un consimtamant scris in acest sens pe care clientul care vrea neaparat la “masa ..pe terasa” il va da. Totul conform legii GDPR.
Este ca si atunci cand venea cate o gagicuta cu oferta de 1 + 1 pachet tigari ori o bricheta gratis si cerea un nume-prenume, email si telefon.
Exista cadrul legal, se poate face.
Cine nu vrea sa dea datele, inseamna ca nu isi doreste asa de mult socializare la terase
Buna ziua,
Incurajez si sustin astfel de masuri, multi vor spune ca sunt birocratie si/sau tentative de manipulare/control ale populatiei. Insa eu cred cu tarie ca guvernul vrea sa usureze situatiunea si sa faca cetatenii sa se simta in siguranta si liberi, mai ales liberi.
Am inteles ca trebuie sa oferim cat mai multe date personale pentru a consuma o apa plata la o terasa.
Ma poate ajuta cineva cu o lista de ce acte avem nevoie sa aducem pentru identificare (e.g. succesiune, contract proprietate mobila/imobila, copie legalizata certificat de nastere si/sau de casatorie, copii dupa actele rudelor de gradul I, ale bunicilor si strabunicilor). Care din ele trebuiesc legalizate si la ce ghiseu trebuiesc depuse anterior rezervarii?
Multumesc!
La Iulius Mall…sunt aproape 2m…intre mese. Dupa ce te pui la masa….intre scaune mai sunt 60cm max
-
Asta pentru ca patronii si ziaristii lu peste prajit sunt niste prosti. Reglementarile sunt 2 metri intre spatarele scaunelelor de la cle doua mese, in aceste conditii se respecta si normele de protectie antiCOVID.
Io vin cu masă d’acasa…
Stati dracu acasa daca nu puteti respecta niste reguli, nu va obliga nimeni sa mergeti la terase.
-
Tu ești capabil să respecți toate regulile până la moarte. Ca bietul negru ucis de genunchiul polițistului. Dacă mergi la terasă ia-ți o găleată de apă plată și un pai ca să poți să bei pe sub botniță. O să întrebi de ce neaparat o găleată: păi atât bea și un bou.
Daca nu se deschid terasele si barurile,birturile si restaurantele,cofetariile si pizeriile,cafenelele si fast food urile etc se prabuseste lumea,vine apocalipsa,am uitat,si molur ile ( pe romaneste ),fara aceste stabilimente nu se poate trai,si casele de pariuri,si pacanelele,nu exista viata fara ele,ce viata este asta fara toate aceste stabilimente,si nu pun eti problema angajatilor de acolo,acolo unde activitatea a fost desfasurata legal si au avut contracte de munca au luat si vor lua somajul tehnic .
Oricum si la hotel sau pensiune trebuia completat un formular cu datele personale. Nu vad care-i problema daca se completeaza un astfel de formular si la birt sau la carciuma, acum denumite pompos terase.
@sunt Anna
Există vorbire/scriere populară/în graiuri/neliterară și vorbire/scriere literară (folosită numai într-un mediu formal). Amândouă-s corecte, doar că una-i literară și una nu. De-aia, la sânt nu se pune problema “corect sau greșit” ci “literar sau popular”, pentru că există în limba populară.
Dacă un om zice sânt și scrie cu â în mijlocul cuvintelor, atunci o să scrie sânt, normal.
Formele gramaticale ,,sunt, sumtem,sunteti,, reprezinta o mare eroare impusa fortat de catre Academia Romana din dorinta de a arata desprinderea de perioada comunista.Explicatia data de academie ….cum comunistii au impus formele ,,sint,sintem,, este o prostie filologica de neacceptat intr-un asemenea for de cultura. Romanii au vorbit intotdeauna cu,,sint,sintem,, provenit din subjonctivul latin ,,sint,, si nu din latinescul ,,sunt,, pentru persoana iii-a plural,cum gresit s-a interpretat pe la sfirsitul sec, al xix-lea.
Am scris pe intelesul tau la modul popular si poate intelegi mai multe daca te duci cu aprofundarea cunostiintelor si inainte de 1996 respectiv 1993.
Concluzia este ca la sânt nu se pune problema “corect sau greșit” ci “literar sau popular”, pentru că există în limba populară.
Dacă un om zice sânt și scrie cu â în mijlocul cuvintelor, atunci o să scrie sânt, normal.
Lasati terasele, eu vreau sa stiu cand se deschid pacanelele, cazinourile, si agentiile de pariuri.