Redeschiderea centrului a fost anunțată de prefectul Mihai Ritivoiu pe pagina sa de Facebook. Acesta s-a deplasat împreună cu echipele de control la centru și, la finalul verificărilor, a postat un live.
„Am suspendat activitatea centrului acum trei zile cu foarte mare scandal de presă. Am bucuria să vă anunț că astăzi, de la 17:30, ca urmare a prezenței în teren a echipelor de la AJPIS, de la «Protecția Consumatorului» și a mea, cele două instituții au reușit să fie de acord ca suspendarea centrului să fie anulată. S-au făcut schimbări importante în această perioadă. (…) În urma inspecției, condițiile arată mult mai bine și sunt cu totul altfel”, a spus prefectul Mihai Ritivoiu, pe înregistrare.
Acesta a mai ținut să vorbească de „spiritul Timișoarei”, care, în opinia lui înseamnă și „respect față de lege” și „respectul față de fiecare cetățean al Timișoarei” și „atitudine constructivă a autorităților”. Cu această ocazie, Ritivoiu l-a mai acuzat pe primarul Dominic Fritz că a „atacat abuziv” guvernul și prefectura.
Autoritățile revenite joi în control au mai lăsat câteva observații. Deși s-ar putea întoarce în centru încă din seara de joi, beneficiarii o vor face de abia de vineri, tocmai pentru a fi puse la punct toate neajunsurile.
„Încă nu am ajuns la cota absolută de curățenie. Încă este șantier, dar lucrăm până la noapte și mâine, când vin beneficiarii de la Lipova, vom reuși să facem să fie totul în regulă. Până mâine au bilete plătite la acel camping. Pe restul nu îi aducem încă până nu vin aceia, ca să ne putem mobiliza. Sunt câțiva care au capacitate de muncă și vor contribui și ei. Vor așeza saltele, lenjerie, ce mai trebui făcut”, a declarat, pentru Tion, Petru Ilieșu, președintele Fundației Timișoara ’89.
În ultimele două nopți, beneficiarii centrului au stat într-o tabără din Lipova, în alte centre sau chiar pe stradă
Decizia de închidere temporară a centrului a fost luată luni. În prima noapte, beneficiarii au mai putut încă sta în centru, dar, începând de marți dimineață, aceștia au trebuit să evacueze spațiile. În primă fază, dintre cele 45 de persoane cazate aici, fundația a putut să le trimită într-o tabără din Lipova pe aproximativ jumătate. Spre seară, cei care nu aveau apropiați care să îi găzduiască temporar în Timișoara, au putut fi trimiși în alte centre. Nu toți, însă, unii preferând să rămână pe stradă.
„Unii au stat la Lidl, într-o parcare. Nu au vrut să meargă în centre, pentru ei aici este acasă. Ieri am dus câțiva la azilul de noapte („Pater Jordan” al Federației Caritas – n.r.) și la azilul «Sfântul Francisc» (al Direcției de Asistență Socială Timișoara – n.r.). Unii au spus că refuză, că preferă să stea pe stradă”, spunea miercuri, pentru Tion, Petru Ilieșu.
Ce s-a întâmplat, mai exact, în ultimele zile?
Vă amintim că luni, la fel ca și alte 15 cămine de bătrâni sau de copii din județ, centrul pentru persoane fără adăpost al Fundației Timișoara ’89 a fost „luat la puricat” de OPC, AJPIS, DSP, ISU, ITM și DSVSA. Toate au întocmit câte un raport și majoritatea – toate, cu excepția ultimelor două, care doar au cerut câteva documente – au aplicat și amenzi. Cele mai grave abateri ar fi fost cele depistate de „Protecția Consumatorului”, care a recomandat suspendarea activității, și AJPIS, care a suspendat temporar licența centrului.
Motivele invocate de cele două instituții: lipsa avizului DSVSA pentru bucătărie, mâncare expirată (aparținând beneficiarilor), vase de gătit necorespunzătoare, probleme cu zugrăveala, un dormitor neigienizat corespunzător, cu saltele degradate, insecte moarte și neclarități la contractele cu furnizorii de servicii DDD. Principalele probleme au fost găsite în dormitorul alcoolicilor, unde, potrivit lui Petru Ilieșu, oricum nu se prea poate păstra curățenia. În plus, acesta acuza și mai multe greșeli în alcătuirea proceselor verbale, cum ar fi cele legate de bucătăria care nu ar avea nevoie de aviz DSVSA sau de contractele „neactualizate”. Mai multe detalii, AICI.
În orice caz, miercuri, după ce au fost aduși muncitori, s-au cumpărat saltele noi și au fost rezolvate și alte câteva deficiențe ceva mai mici, Ilieșu a vorbit telefonic cu prefectul Mihai Ritivoiu, cerându-i să își retrimită echipele în control.
De luni și până joi, subiectul închiderii temporare a centrului a creat mai multe controverse între politicienii locali. Pe de o parte, poate cel mai vocal critic al închiderii centrului a fost primarul Dominic Fritz (USR), care i-a reproșat prefectului că face jocul guvernului, urmărind doar să acopere problemele „azilelor groazei” din București. De „exces de zel” din partea autorităților a vorbit, de exemplu, și viceprimarul liberal Cosmin Tabără. Pe de altă parte, Ritivoiu (PSD) și subordonații săi l-au acuzat pe Fritz de „politizare”. În orice caz, între timp, Fundația Timișoara ’89 a primit donații pentru a rezolva cât mai rapid situația, inclusiv de la persoane publice, companii sau organizații civice.
Între timp, cele trei comisii mixte alcătuite de prefectură au continuat controalele și în alte zeci de centre din județ. Marți au mai fost închise temporar două centre: Casa de tip familial „Sf. Arhanghel Mihail” din Jimbolia (cu cinci copii cazați) și centrul de plasament al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiș (cu 14 copii cazați). Miercuri, încă unul: căminul pentru persoane vârstnice „Pensiunea Amurgul” din Buziaș (32 de beneficiari). Joi, la fel ca în zilele precedente, spre seară, vor fi anunțate și rezultatele celei de-a patra zi de controale. În primele trei zile, dintre cele 112 de astfel de centre aflate în evidența prefecturii, fuseseră controlate 48.
Trimite articolul
XRitivoiu, PSD , spiritul Timișoarei ?! Respectând legile a ieșit lumea in strada in dec ‘89, nu ? Desigur, ca sa ajungă un ritivoi prefect.
Ritivoiu a facut un mare fâāsssss. S-a bagat in seama…3 zile.